Urzad pracy

• Autor wątku Autor wątku Daria90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak, otrzymałem decyzję administracyjną i 14 dni na odwołanie.
Ok, rozumiem i dzięki za odpowiedź. Chciałem tylko dowiedzieć się, co w tym momencie powinienem zrobić (tak na przyszłość w razie czego)... Przyjąć pracę i iść następnego dnia do swojego lekarza po jakiś papier? Czy dla nich istotny jest wpis w orzeczeniu, że jestem zdolny do pracy i przyjąć ją musiałem? Wpis mam taki: ""Wskazania dotyczące odpowiedniego zatrudnienia - otwarty rynek pracy"

Ostatnia edycja:
Chcę się zarejestrować do UP,ostatnie moje miejsce pracy to umowa o pracę (4 lata)wcześniej były to umowy zlecenie(najczęściej na miesiąc). Czy muszę wykazywać również te umowy zlecenia?Agencja pracy przez którą byłam zatrudniana już nie istnieje,a część dokumentów miałam na mailu do którego straciłam dostęp(tak,mogłam wydrukować wcześniej). Do tego nie chcę wykazywać,że pracowałam na wysypisku śmieci,no niezbyt to wygląda.

Masz obowiązek wskazać wszystkie miejsca w jakiem pracowałaś w życiu.
Wypełniasz druk pod odpowiedzialnością karną, dlatego radzę nic nie kombinować.
Ponadto jeżeli pracodawca odprowadzał składki za ciebie a ma taki obowiązek to urząd pracy ma wgląd w te dane i porówna jest z Twoim oświadczeniem o którym pisałem powyżej.

Żadna uczciwa praca nie hańbi.

grzenia08 napisał:
Tak, otrzymałem decyzję administracyjną i 14 dni na odwołanie.
Ok, rozumiem i dzięki za odpowiedź. Chciałem tylko dowiedzieć się, co w tym momencie powinienem zrobić (tak na przyszłość w razie czego)... Przyjąć pracę i iść następnego dnia do swojego lekarza po jakiś papier? Czy dla nich istotny jest wpis w orzeczeniu, że jestem zdolny do pracy i przyjąć ją musiałem? Wpis mam taki: ""Wskazania dotyczące odpowiedniego zatrudnienia - otwarty rynek pracy"

Jedynie lekarz medycyny pracy orzeka zdolność do pracy a nie lekarz rodzinny. Wpis otwarty rynek pracy wskazuje że PUP może kierować do wszystkich firm a nie tylko do zakładów pracy chronionej.

Co do wykazywania umów to lepiej mieć takie dokumenty bo kiedyś w życiu mogą się przydać a w PUP są niezbędne do określenia lat pracy które są ważne przy określaniu prawa do zasiłku/ w przyszłości/80% zasiłku - do 5 lat pracy, 100% pow. 5 lat pracy, i 120% pow. 20lat pracy/ Kiedyś może tych lat zbraknąć.

Powrót