Usunięcie postów po raz nty

• Autor wątku Autor wątku alterego777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alterego777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Cześć,

Wiem, że takich spraw było już sporo, ale potrzebuję upewnienia się.
Wiem, że jeśli w regulaminie forum jest napisane wyraźnie jak na tym forum:
§14 Usuwania postów i tematów na forum dokonują Administratorzy i Moderatorzy. Użytkownik po upływie okresu przewidzianego w §8 nie może usunąć swojej wypowiedzi. Każda umieszczona treść może bowiem stanowić pomoc lub wskazówkę dla innych. Co do zasady żądanie ich usunięcia będą ignorowane.
i użytkownicy nie mogą usunąć swoich postów.

Czy jednak jeśli na innym forum mam napisane, że licencja jest udzielana na 5 lat, a po tym okresie na czas nieoznaczony, to użytkownicy mogą chcieć usunięcia postów?

Wyczytałem w jednym wątku, że domyślnie chcieć nie mogą, nawet jeśli nie ma żadnego zapisu to:
Jeśli nie jest to wyraźnie zaznaczone, w regulaminie, że możesz żądać usunięcia postów, to nie możesz tego żądać. Możesz z ustawy żądać wyłącznie usunięcia danych osobowych.

alterego777 napisał:
... że licencja jest udzielana na 5 lat, a po tym okresie na czas nieoznaczony, ...
Każdą umowę, a taką jest licencja, można wypowiedzieć- Art. 68. Prawa autorskiego.
Licencji co do zasady udziela się na korzystanie z utworów, posty jako rodzaj zwykłej rozmowy nie są zaliczane do takiej kategorii.

Tak licencja jest w regulaminie odnośnie utworów. Rozumiem więc, że posty pod to nie podlegają i utworami nie są i ten zapis w ogóle tego nie dotyczy?

Nie dotyczy. Umowę licencyjną należy wypowiedzieć w formie pisemnej w terminie jak we wskazanym przepisie prawnym.

Powrót