usuniecie szkody w pojezdzie - czesci oryginalne czy zamienn

• Autor wątku Autor wątku jacek0312
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacek0312

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Sprawca uderzyl w moje auto (Peugeot 306 z 2000 roku) i spowodowal niewielka szkode. Napisal oswiadczenie. Naprawa z OC sprawcy - nie ma problemu. PZU gdzie byl ubezpieczony sporzadzilo kosztorys i ustalilo do wymiany klape silnika, refelktor, blotnik i zderzak. Koszt naprawy wraz z czesciami okolo 3 tys PLN. Ale w kosztorysie uwzglednili tzw. zamienniki, np.

koszt reflektora firmy Peugeot to 650 PLN, a zamiennik to 96 PLN
koszt klapy silnika firmy Peugeot to 980 PLN a zamiennika to 106 PLN itd.

Te zamienniki to tandetna produkcja prawdopodobnie z Chin.

Warsztat naprawczy - autoryzowany przez Peugeot i jednoczesnie znajdujacy sie na liscie zaaprobownych przez PZU do napraw bezgotowkowych wycenil naprawe na okolo 7500 PLN i w kosztorysie wykazal czesci firmy PEUGEOT piszac jednoczesnie, ze uzycie zamiennikow nie gwarantuje poprawnosci wykonani uslugi naprawczej.

Tymczasem PZU uparcioe odmawia akceptacji czesci oryginalnych i chce mnie zmusic abym ja zaakceptowal zamienniki. Z tymi zamiennikami jest taki problem, ze kolega, ktory skorzystal z tego gowna i wymienil reflektor po roku musial kupic nowy oryginalny bo zamiennik sie rozszczelnil i zaparowal od srodka.

Moj samochod ma tylko oryginalne czesci i nie widze powodu aby godzic sie przy naprawie na zamienniki. Wartosc mojego samochodu to okolo 13 tys PLN. Co w tej sytuacji mozna zrobic - oprocz tego, ze moge isc do sadu od razu albo naprawic na wlasny koszt i zaplacic i dopiero wtedy isc do sadu.

Witam,

napisz do pzu to co napisałeś w swym poscie. To powinno ich przekowanć. Przynajmnije tak mi sie wydaje. Dodatkowo wskaż, że autko będzi enaprawiane na oryginalnych częściach i przedstawisz faktury za naprwę pojazdu.

PZU raczej nie uzna Twoich racji,bo auto ma więcej niż 3 lata.Ale oczywiscie możesz naprawić samochód na własny koszt w autoryzowanym serwisie,przedstawić faktury w PZU, a kiedy wypłaca Ci zaniżone odzskodowanie dać sprawę do sądu.Z tego , co wiem to PZU przegrywa wszystkie takie sprawy,tylko niewiele osób decyduje się na wniesienie pozwu,bo najpierw trzeba ponieść koszty sądowe a sprawa sie ciągnie.

przychylam się do odpowiedzi Judyty. z mojego doświadczenia wynika że niestety sąd będzie to rozstrzygać. Mimo że TU wie po czyjej stronie jest racja to idzie w zaparte ( liczy na to że zrezygnujesz z sądu i mu się upiecze ). Generalnie TU na takim postępowaniu jest do przodu finansowo i generalnie mu się to opłaca. Opłąta sądowa to 5% wartości sporu. Walcz !!!!

Powrót