Uszczuplenie majątku mogącego stanowić masę spadkową. Proszę o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku numenius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dowodem na to, że była darowizna lub jej nie było, zapewne SD-Z2 sam w sobie nie jest. Jego brak, przy darowiznach przekraczających łącznie 36tys.zł, może być argumentem negocjacyjnym przy ew. próbie polubownego rozliczenia.
To, czy złożył w US ten druk, jest nie do sprawdzenia bez "pośrednictwa" Sądu i to dopiero poprzez wniosek na rozprawie dot. działu spadku.

Dopóki nie uzyska się historii operacji na rachunku bankowym spadkodawcy, to darowizny pozostaną tylko jedną z hipotez dotyczących sposobu wyprowadzenia sporej kwoty łącznej. Równie dobrze można założyć, że będzie ułożona historyjka o odbiorze sobie rzekomego długu itp.

Czy wy w ogóle w rodzinie rozmawiacie/kontaktujecie się ze sobą?
Bo minął miesiąc i wydaje się, że nic się nie wydarzyło.
Dalej jesteś na etapie hipotez.
A czas płynie. W twojej sytuacji powinna być podjęta próba uzyskania aktu poświadczenia dziedziczenia, a jeśli nie ma woli współpracy to założona sprawa w sądzie o stwierdzenie nabycia spadku.
Można też w międzyczasie z grubej rury.
Jeśli twierdzisz, że drugi syn był nieuczciwy to nie żalić się tu na forum i gdybać tylko spytać brata o wyjaśnienie.
Jeśli nie będzie satysfakcjonujące to złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przywłaszczenia.

@mokul
Twoje rady są cenne i dziękuję za nie. Nie jest tak, jak uważasz i poniżej wyjaśniam, że nie jest tak, jak podejrzewasz.
Gdybyśmy rozmawiali, to pewnie można by coś ustalić, przyśpieszyć itd., ale to nie wchodzi w grę, bo prawdopodobnie "na złodzieju czapka gore".
Owszem, jestem na etapie hipotez, ale dotyczą one sposobu działania, a nie faktu, bo ten jest dla mnie oczywisty.
Wobec powyższego próba uzyskania aktu poświadczenia dziedziczenia u notariusza nie chodzi w grę.
Wniosek do Sądu o stwierdzenie nabycia spadku został złożony i już ma sygnaturę akt. Czekam na termin (podobno 2-3 m-ce).
Opcja wskazana w ostatnim Twoim zdaniu też jest brana pod uwagę, ale jeszcze nie na tym etapie. To jest temat złożony-rodzinny, a dodatkowo też nie chcę składać lakonicznego zawiadomienia o "wyparowaniu pieniędzy" dopóki nie ustalę sposobu działania na podstawie historii rachunku.
Jak zatem widzisz, poza korespondencją na tym forum, działamy też realnie.

Powrót