Uszkodzenie taksówki z winy pasażera

• Autor wątku Autor wątku folcia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

folcia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
od razu przepraszam, że umieszczam temat w tym miejscu ale nie wiedziałam do czego to przykleić.

Sytuacja wygląda w ten sposób. Mój dziadek (osoba po 80-tce) wysiadając z taksówki otworzył drzwi z lewej strony i w te drzwi wjechał inny samochód. Należy podkreślić, że taksówkarz zatrzymał się w miejscu gdzie obowiązuje zakaz zatrzymywania się, a miał możliwość wjechać na wjazd do parkingu. Teraz taksówkarz żąda od mojego dziadka pokrycia kosztów naprawy drzwi taksówki, ale czy to nie on zawinił stając w takim miejscu gdzie doszło do stłuczki, a dziadek nie otrzymał od niego ostrzeżenia lub też informacji żeby wysiadł z prawej strony. Czy ma do tego prawo? Bardzo proszę o poradę.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Olga

Już to czytałam i właśnie też nie do końca się z tym zgadzam. Skoro taksówkarz zatrzymał się w miejscu nie odpowiednim do wysiadania przez pasażerów. A dziadek jako osoba starsza nie miał możliwości nawet się odwrócić żeby zobaczyć czy nic nie jedzie bo ledwo się porusza.. Więc zaufał taksówkarzowi, który jako znający przepisy ruchu drogowego powinien to przewidzieć i się tam nie zatrzymywać. Czy taksówkarz może pójść z tym do sądu? Czy nie warto się w to bawić i mu zapłacić (bagatela 1200zł)??

Powrót