C
Crepundia
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam serdecznie,
Zakupiłem jako konsument od przedsiębiorcy obudowę komputerową w sklepie internetowym, została ona prawdopodobnie uszkodzona w transporcie (pęknięte akrylowe okno). Wadę odkryłem dopiero po zmontowaniu zestawu - była niewidoczna ze względu na ciemną folię zabezpieczającą. Podczas składania zamówienia musiałem wybrać przewoźnika z listy kilku zaproponowanych przez sprzedawcę. Czy na podstawie poniższego paragrafu można z całą pewnością stwierdzić, że dana rzecz w chwili gdy została mi wydana była uszkodzona?
Podczas składania zestawu na obudowie powstały otarcia od śrubek i zostały rozerwane fabryczne opakowania - jednak nie powinno to spowodować roszczeń z:
Chciałem zapytać czy moje rozumowanie jest prawidłowe i w tym przypadku jako konsument mam prawo odstąpić od umowy i zwrócić rzecz uszkodzoną nie powodując roszczeń wobec mnie ze strony sprzedawcy.
Pozdrawiam,
Crepundia
Zakupiłem jako konsument od przedsiębiorcy obudowę komputerową w sklepie internetowym, została ona prawdopodobnie uszkodzona w transporcie (pęknięte akrylowe okno). Wadę odkryłem dopiero po zmontowaniu zestawu - była niewidoczna ze względu na ciemną folię zabezpieczającą. Podczas składania zamówienia musiałem wybrać przewoźnika z listy kilku zaproponowanych przez sprzedawcę. Czy na podstawie poniższego paragrafu można z całą pewnością stwierdzić, że dana rzecz w chwili gdy została mi wydana była uszkodzona?
- Przepis prawny:
art. 548 § 3. Jeżeli rzecz sprzedana ma zostać przesłana przez sprzedawcę kupującemu będącemu konsumentem, niebezpieczeństwo
przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupującego z chwilą jej wydania kupującemu.
Za wydanie rzeczy uważa się jej powierzenie przez sprzedawcę przewoźnikowi, jeżeli sprzedawca nie miał wpływu
na wybór przewoźnika przez kupującego. Postanowienia mniej korzystne dla kupującego są nieważne.
Podczas składania zestawu na obudowie powstały otarcia od śrubek i zostały rozerwane fabryczne opakowania - jednak nie powinno to spowodować roszczeń z:
- Przepis prawny:
Art. 34. 4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób
wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy, chyba że przedsiębiorca nie poinformował
konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami art. 12 ust. 1 pkt 9.
Chciałem zapytać czy moje rozumowanie jest prawidłowe i w tym przypadku jako konsument mam prawo odstąpić od umowy i zwrócić rzecz uszkodzoną nie powodując roszczeń wobec mnie ze strony sprzedawcy.
Pozdrawiam,
Crepundia