Uszkodzona przesylka

• Autor wątku Autor wątku Dawid29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawid29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Wyslalem DHL kurier za pobraniem (za wszystko placi odbiorca) drogi aparat fotograficzny. Odbiorca nie otworzyl paczki przy kurierze.
Teraz do mnie napisal, ze obiektyw aparatu jest uszkodzony i ze byl zle zapakowany..
Jestem pewny na 100% ze sprzet wysylalem w pelni sprawny, zapakowalem go w folie babelkowa i kartonik i nie wiem co dalej robic..
Moze to ten Pan uszkodzil, albo w transporcie cos sie stalo??? Jak mozna takie sprawy udowodnic,czyja to wina...????
Nie wiem co o tym wszystkim myslec i co powinienem zrobic, nigdy nie bylem w takiej sytuacji...
Jesli ktos moze mi poradzic, to bede bardzo wdzieczny...

On powinien przy kurierze paczkę sprawdzić - jeśli tego nie uczynił i nie posiada protokołu szkody, to on ma problem, bo nie ma dowodu, że dotarło uszkodzone.

Przepis prawny:
Kodeks Cywilny

Art. 545. § 2.
W razie przesłania rzeczy sprzedanej na miejsce przeznaczenia za pośrednictwem przewoźnika, kupujący obowiązany jest zbadać przesyłkę w czasie i w sposób przyjęty przy przesyłkach tego rodzaju; jeżeli stwierdził, że w czasie przewozu nastąpił ubytek lub uszkodzenie rzeczy, obowiązany jest dokonać wszelkich czynności niezbędnych do ustalenia odpowiedzialności przewoźnika.
Powinien mieć protokół odbioru potwierdzający uszkodzenie.

Pozdrawiam :cool:

A jesli zglosi sie do DHL,to otrzyma taki protokół? Czy to ja powinienem zglosc? I co dalej,jak mu go wystawią? Jak mozna udowodnic z czyjej winy to sie stalo?
Bo nie wiem czy w tej sytuacji ja jestem na prawie czy odbiorca,ktory nie otworzyl paczki,a pozniej ma pretensje...
Dodam jeszcze,ze ten Pan straszy mnie Urzedem Konsumenckim jesli nie zwroce mu pieniedzy..
CYTUJE:

"Mój brat pracuje w biurze Urzędu ochrony Konsumenta i Konkurencji, jeśli to ma tak wyglądać sprawę będę chciał załatwić w ten sposób."

Z gory dziekuje wszystkim za porade!!

Ostatnia edycja:
Odbiorca przesyłki powinien ją sprawdzić przy odbiorze, a jeżeli tego nie uczynił i przesyłka jest uszkodzona, ma pobajże 7 dni na skontaktowanie się z firmą kurierską w celu sporządzenia takiego protokołu - oczywiście jest on wtedy dużo mniej wiarygodny, ponieważ do uszkodzenia mogło dojść po odpakowaniu przesyłki, a nie w transporcie.

Dawid29 napisał:
Wyslalem DHL kurier za pobraniem (za wszystko placi odbiorca) drogi aparat fotograficzny. Odbiorca nie otworzyl paczki przy kurierze.
Teraz do mnie napisal, ze obiektyw aparatu jest uszkodzony i ze byl zle zapakowany..
Jestem pewny na 100% ze sprzet wysylalem w pelni sprawny, zapakowalem go w folie babelkowa i kartonik i nie wiem co dalej robic..
Moze to ten Pan uszkodzil, albo w transporcie cos sie stalo??? Jak mozna takie sprawy udowodnic,czyja to wina...????
Nie wiem co o tym wszystkim myslec i co powinienem zrobic, nigdy nie bylem w takiej sytuacji...
Jesli ktos moze mi poradzic, to bede bardzo wdzieczny...

Jaki okres czasu upłynął od odbioru paczki do napisania maila?
mając nr. listu może Pan na stronie DHL sprawdzić ~czas odbioru.

Napisal tego samego dnia gdy otrzymal przesylke...

Nie do Ciebie ma pisać, a do przewoźnika ... Ty mu protokołu odbioru nie napiszesz, bo za transport nie jesteś odpowiedzialny :) Sprzedawałeś jako przedsiębiorca czy jako osoba fizyczna?

To odbiorca nie realizuje swoich obowiązków, więc dlaczego Ty miałbyś ponosić odpowiedzialność.
UOKiK'u się nie bój ;)

Jestem osoba prywatna i ten Pan chce mi odeslac sprzet i zebym ja mu odeslal pieniadze.
Przed chwila dzwonilem do DHL. Zadnego problemu ten Pan nie zglosil.A jesli zglosi to co dalej? W jaki sposob beda udowadniac czyja to wina...jak to wyglada?Czy to ja bede sie musial tlumaczyc i komu,czy on,czy DHL?

Ostatnia edycja:
Dawid29 napisał:
Jestem osoba prywatna i ten Pan chce mi odeslac sprzet i zebym ja mu odeslal pieniadze.
Przed chwila dzwonilem do DHL. Zadnego problemu ten Pan nie zglosil.

Skoro sprzedałeś jako osoba prywatna,to uokik nie ma nic do Ciebie;]
Jakbyś sprzedał jako firma to co innego;)
Obowiązuje Cię rękojmia za wady.

1) UOKiK się tym nie zajmie - skoro nie jesteś przedsiębiorcą :)
2) Kupujący nie dopełnił obowiązków.
3) Nie masz obowiązku zwracać pieniędzy i przyjmować uszkodzonego przedmiotu.

Jeżeli nawet kupujący odeśle Ci aparat: możesz go nie odebrać albo odebrać i poinformować, że oddasz go do przechowania na koszt i odpowiedzialność kupującego (Art. 551. 1. KC).

Kupującemu możesz napisać, że nie dopełnił swoich obowiązków, a Ty nie masz obowiązku wierzyć mu na słowo, że odebrał uszkodzony - wysłałeś sprawny - teraz z powodu niedopełnienia tego obowiązku nie można ustalić odpowiedzialności przewoźnika, a Ty czyjejś odpowiedzialności na siebie nie bierzesz :)

P.S.
greg1003 napisał:
Obowiązuje Cię rękojmia za wady.
Bez protokołu kupujący nie udowodni, że wada istniała w momencie wydania - sprawa rękojmi się zamyka :)

No tak,ale z jego maili wynika,ze mysli ,ze to ja wyslalem mu uszkodzony sprzet i ma pretensje glownie do mnie,a nie do Przewoznika.
Przepraszam,ze tak to walkuje,ale naprawde jestem bardzo zdenerwowany ta sytuacja,nie chce sie wloczyc po sadach i innych instytucjach...

1) Zabezpieczyłeś przesyłkę jak należy?
2) Wysłałeś sprzęt uszkodzony?

Oczywiscie-sprzet byl sprawny,zapakowany w folie babelkowa i karton.
Wlasnie dzwonilem do DHL. Otrzymalem informacje,zeTen pan,zadnej reklamacji nie zglosil,a mi wczoraj w mailu napisal,ze ma protokół szkody.
CYTUJE;"
" mam już protokół w kórym jest opisana usterka obiektywu, który nie dziala"

Poproś o protokół - skan :) Kupujący musi udowodnić Twoją winę ... nie zrobi tego bez udowodnienia tego, że odebrany towar był uszkodzony. Mówimy cały czas o sprawie cywilnej, nie widzę podstaw do tego by mówić o postępowaniu karnym.

Co do zasady, przekazanie przesyłki przewoźnikowi powoduje zwolnienie sprzedającego z odpowiedzialności, ale wyłącznie za przypadkowe uszkodzenie sprzedanej rzeczy. Sprzedawca powinien zadbać o odpowiednie zapakowanie i formę przesłania i jeśli dochowa należytej staranności w tym zakresie za jej dalsze losy nie odpowiada. Tu jednak jest mowa tylko o folii bąbelkowej, a taki sprzęt powinien być chyba lepiej zabezpieczony i przesłany przesyłką specjalną - tzw. "z ręki do ręki" gdzie przewoźnik gwarantuje, że nikt nie będzie nią rzucał.

Możemy domniemywać czy autor zadbał o przesyłkę ... sposób który został opisany wcale nie przesądza o niewłaściwym zapakowaniu przesyłki.

Oczywiście, że nie przesądza - nie widzimy tego przecież, ale autor nie kładzie specjalnie nacisku na opis dot. opakowania, no i jeśli to była zwykła przesyłka, taka którą się rzuca, to sprzedający ma problem.

cedwah napisał:
autor nie kładzie specjalnie nacisku na opis dot. opakowania
Znakomita większość użytkowników forum, opisując "problemową sytuację", stawia siebie w lepszym świetle, a niedociągnięcia pozostają w cieniu niedomówień, dlatego też odpowiedzi są bardziej przyjazne pytającemu (chyba, że pyta o stopień swojej winy - tu może być inaczej) ;)

My o tym wiemy, użytkownicy również powinni się domyślać skoro tak formułują pytania - nie da się przecież udzielając odpowiedzi wyłożyć wszystkich wariantów, niejednokrotnie próba udzielenia odpowiedzi wymagałaby napisania nowelki ;)

Wysylalem kilkanascie aparatow i kazdy byl zapakowany w ten wlasnie sposob.Nigdy nie mialem z tym problemow...okolo 1 metr folii i karton.
Na kwicie bylo napisane,ze jest to aparat fotograficzny i mysle,ze kurier raczej nim nie rzucal...
Nie zgadza mi sie twierdzenie tego Pana,ze ma protokół o uszkodzeniu,a ja dzis dzwonilem do DHL i mowia,ze zadnej reklamacji ze strony tego Pana nie bylo....

Ostatnia edycja:
Powrót