Uszkodzone auto podczas przecinki drzew

• Autor wątku Autor wątku luktal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luktal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Podczas przecianania gałęzi u mnie na osiedlu jedna z nich spadła na moje auto. Wykonawca robót zgłosił sprawe do swojego ubezpieczyciela, czekam na przyjazd rzeczoznawcy.
Czy w przypadku takiego ubezpieczenia procedury są takie same jak w przypadku kolizji z innym autem, czy jest to jakiś inny typ ubezpieczenia więc i inne procedury?
Najbardziej boję się tzw. "Szkody całkowitej" ponieważ auto rynkowo jest mało warte (a w wakacje wrzuciałem w niego sporo pieniędzy - remont) a zniszczona jest tylko przednia szyba, szyberdach i uszkodzony dach - reszta jest ok...

Stawiam na szkodę całkowitą. Ja w poprzednim samochodzie miałem tylko wgniecenia na bocznych drzwiach (więc szpachla i lakierowanie), a mimo to "straszyli" szkodą całkowitą.
Procedura może wyglądać inaczej, np. tak, że może nie być możliwości wyboru: gotówka albo faktura za naprawę. To nie jest ubezpieczenie komunikacyjne.

Ale do ustalenia wysokości szkody znajdą zastosowanie te same reguły, jak w ubezp. komunikacyjnym. W trakcie oględzin przedstaw kopie faktur za naprawę pojazdu (te wcześniejsze za remont - jak masz). Muszą to wsiąść pod uwagę w celu ustalenia wartości pojazdu przed szkodą.

Powrót