uszkodzony sprzęt

• Autor wątku Autor wątku gośćxyz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gośćxyz

Użytkownik
Odpowiedzi
128
Kochani pomóżcie bo ten swiat pełen jest oszustów.

Moja sytuacja wygląda tak :
Kupiłem sprzet elektroniczny przez allegro i dzisja kurier przywiózł. Paczka wyglądała bardzo elegancko więc nie przyszło mi nawet do głowy aby sprawdzać przy kurierze. Po otwarciu okazało sie ze sprzęt jest uszkodzony wizualnie (towar był z drugiej ręki) i popękany. Ponieważ był owinięty w folie bąbelkową i pudełko w którym sie znajdowało nie miało nawet lekkiego śladu po wgnieceniu wnioskuje, że taki uszkodzony towar został do mnie na bezczelnego wysłany przez nieuczciwego sprzedawcę.

Zgłosiłem problem, wysłałem zdjęcia jak to wygląda ale facet idzie w zaparte , że wysłał towar nieuszkodzony i ma na to świadków oraz zapis kamery monitoringu. Ja wiem jak było i nie przekona mnie , że włożył do pudełka niepopękany bo naprawde podczas transportu nic sie nie mogło stać. Przeysłka była dobrze zabezpieczona.

Co moge toeraz z tym zrobić ? Facet mi powiedział, że nawet jak mu odeśle to on mi tego nie uzna bo to ja musiałam uszkodzić albo podczas transportu - on niewinny.

a dlaczego to ja musze coś udowadniać ? dlaczego to np. ten sprzedawca nie musi udowodnić ze wysłał nieuszkodzony ? czy jakieśprzepisy to regulują ?
czy jest moim obowiązkiem otwierac kazda przesylke w obecnosci kuriera ? nawet taka ktora nie nosi absolutnie zadnych sladów uszkodzenia ?

to może zapytam jeszcze z innej beczki : mam prawo do zwrotu w ramach odstąpienia od umowy ale z tego co ten człowiek pisze będzie mi chciał potrącić 90% ceny. czy są jakieśprzepisy regulujące ile i za co można potrącić ze zwracanej kwoty ? czy decyduje o tym tylko sprzedawca ? a co jeśli sie z nim nie zgadzam ?

O ile to był zakup konsumencki, to odstąp od umowy bez podania przyczyny. Należy Ci się zwrot wszystkiego, co wpłaciłeś i zwrot kosztów odesłania towaru.

ale co w przypadku jak sprzedawca zechce potrącić coś z ceny ? nawet niemałe coś bo z tego co powiedzial to 90 %
jak sie przed tym bronić ?

Nie ma prawa. Poprosisz o interwencję rzecznika konsumentów lub skierujesz pozew do sądu.

loco1 napisał:
Należy Ci się zwrot wszystkiego, co wpłaciłeś i zwrot kosztów odesłania towaru.

Wydawało mi sie moge żądać tylko zwrotu kosztów wysyłki do mnie. Odesłać musze na swój koszt.

loco1 napisał:

loco1 : bardzo szanuje Twoje wypowiedzi, masz duze doświadczenie na forum ale prosze Cie bądź troche bardziej konkretny w swoich postach. Nie ma prawa obniżyć ceny ani o złotówke ? Mozesz podeprzeć to jakimś konkretnym przepisem ?

W tym przypadku źle Ci się wydawało.
Przeczytaj dokładnie Dz.U. 2014 poz. 827

Art.34
4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy, chyba że przedsiębiorca nie poinformował konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami art. 12 ust. 1 pkt 9

ale przeciez na aukcji jest informacja o prawie do odstapienia od umowy

loco1 napisał:
Należy Ci się zwrot wszystkiego, co wpłaciłeś i zwrot kosztów odesłania towaru.

Niestety ale nie masz racji a tak bardzo bym chcial zebyś ją miał.
Art 34. Konsument ponosi tylko bezpośrednie koszty zwrotu rzeczy, chyba że przedsiębiorca zgodził się je ponieść lub nie poinformował konsumenta o konieczności poniesienia tych kosztów.

loco1 napisał:

Pod kosztami dostawy. Ale prosze cie nie ujawniaj publicznie informacji o moich zakupach !!! Usun ten link natychmiast. Nie życze sobie aby publicznie widziano co i u kogo kupuje !!!

na to forum moze wejsc czlowiek ktory mi to sprzedal i bedzie wiedzial o kogo chodzi, prosze o usuniecie tego linku

Powrót