uszkodzony sprzęt

• Autor wątku Autor wątku gośćxyz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
chodzi ci o to , ze w opisie aukcji nie ma tego zalacznika czy o co ? przeciez jest info o mozliwosci odstapienia

Jeszcze raz:
Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy, chyba że przedsiębiorca nie poinformował
konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami art. 12 ust. 1 pkt 9

A to treść art. 12 ust. 1 pkt 9

Art. 12. 1. Najpóźniej w chwili wyrażenia przez konsumenta woli związania się umową na odległość lub poza lokalem przedsiębiorstwa przedsiębiorca ma obowiązek poinformować konsumenta w sposób jasny i zrozumiały o:
(...)
9) sposobie i terminie wykonania prawa odstąpienia od umowy na podstawie art. 27, a także wzorze formularza odstąpienia od umowy, zawartym w załączniku nr 2 do ustawy;
Art. 27. Konsument, który zawarł umowę na odległość lub poza lokalem przedsiębiorstwa, może w terminie 14 dni odstąpić od niej bez podawania przyczyny i bez ponoszenia kosztów, z wyjątkiem kosztów określonych w art. 33, art. 34 ust. 2 i art. 35

Tej wymaganej prawem informacji nie otrzymałeś.

czyli Twoim zdaniem informacja na aukcji nie spelnia wymogów ustawowych dotyczących poinformowania o sposobie odstąpienia od umowy i dlatego nie moze mi nic zabrać a jeszcze dodatkowo musi ponieść koszty przesyłki ode mnie do niego ?

ale to by oznaczało ze 100% auckji na allegro ma to źle zapisane
wszystkie przeciez bazują na tym samym linku - chyba allegro by nie wpuszczalo sprzedawcow w taki kanal

Wcale nie 100%. Wielu sprzedawców właściwie spełnia obowiązek informacyjny - bo to obowiązek przedsiębiorcy, a nie serwisu Allegro.

jak dla mnie to troche wątpliwa interpretacja, takie troche naciągane mozesz sie powołać na jakieś wyroki w oparciu o te przepisy ? tzn. konkretnie że ze względu na brak odpowiednego zapisu Kowalski wygrywa sprawe

Jako konsument możesz zwrócić większość przedmiotów kupionych od Firm na Allegro (wyjątki i zasady zostały opisane na stronie Pomocy) oraz w zakładce "Informacje od Sprzedającego". Poinformuj sprzedającego o odstąpieniu od umowy (nie musisz podawać powodu odstąpienia). Masz na to 14 dni kalendarzowych od otrzymania towaru, chyba że sprzedający wyznacza na to dłuższy termin.

Od daty złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy masz kolejne 14 dni kalendarzowych na odesłanie towaru. Sprzedawca powinien zwrócić Ci pieniądze w ciągu 14 dni od chwili otrzymania oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Sprzedający może wstrzymać się z odesłaniem środków do czasu otrzymania przedmiotu.

to ten tekst z allegro - czy to tu jest pies pogrzebany ?

loco a Ty jestes prawnikiem ?

dobra ostatnie pytanie: a co z kwestią uszkodzonego sprzętu ? czy żadne inne przepisy prawa nie wchodzą tu w parade ? bo zwrot zwrotem ale tu mówimy o uszkodzonym sprzecie

zaczynam rozumieć, dziekuje za otworzenie oczu a teraz usun prosze ten link ze swojego postu - nie chce aby sie tu znajdowal, o ile oczywiscie moja prosba cos znaczy w swietle prawa :) Ty wiesz najlepiej :razz:

a czy możnaby pójść dalej i stwioerdzić ze ten tekst z allegro w ogóle nie jest informacją od sprzedawcy tylko to brzmi jak rada serwisu aukcyjnego

Widzę, że szkoda czasu na doradzanie Ci. Kompletnie niczego nie rozumiesz i nie zamieszasz postąpić zgodnie z poradami...

loco1, rozumiem to co mi pisałes ale zwróc uwage na to co przed chwilą wkleiłem. tam gośćmiał identyczną sytuacje i co ? po odesłaniu sprzetu sprzedawca odmówił zwrotu pieniędzy twierdząc, że sprzęt wysłał nieuszkodzony

dlatego sie dopytuje co mam zrobić z firmą kurierska bo jeszcze nie minelo te 7 dni na sporzadzenie protokolu, moze to konieczne ?

to pomóż mi zrozumieć - mam zamiar jutro odesłać towar zgodnie z tym co powiedziales ale co zrobie jak gosc mi nie odda pieniedzy a w miedzyczasie minie 7 dni na ten protokól z firmy kurierskiej ?

Powrót