Uszkodzony towar zakupiony na allegro

• Autor wątku Autor wątku Elyseo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elyseo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam. Kupiłem zderzak do auta w serwisie allegro. W opisie aukcji było że zderzak jest Oryginalny. Pisząc do sprzedawcy email'a Czy zderzak nosi slady naprawy, czy był klejony na to sprzedawca odpowiadal ze zderzak jest cały i nie nosi śladów naprawy . Zderzak został wysłany przez firmę Pocztex a później otrzymałem telefon od listonosza że paczka jest do odbioru w placówce ze wzgledu na to ze sam nie może zmieścić paczki do auta. Więc wziąłem większe auto i pojechalem odebrac z poczty zderzak, podczas rozpakowywania zauwazylem juz pierwsze pęknięcie a pozniej drugie więc juz dalej nie rozpakowywałem go nawet tylko zglosilem odrazu sprzedawcy ze zderzak jest popękany i wyslalem zdjecia tych pęknięć i nie rozpakowanego do końca zderzaka. Na to sprzedawca zeby zgłaszać reklamację do Pocztexu bo wyslal paczke ubezpieczona na daną kwotę i zderzak byl caly. Sprzedawca twierdzi ze zderzak uszkodzil się prawdopodobnie podczas transportu. Pytanie czy obowiazek zgloszenia tej sprawy firmie przypada mi czy sprzedawcy ? Kolejna sprawa to taka że skusilo mnie calkiem rozpakować zderzak i okazało sie ze zderzak posiada więcej pęknięć i kilka sladow naprawy m.in. w jednym miejscu zderzak był klejony żywicą i w dwóch miejscach jest świeżo pospawany a do tego zderzak jest nie oryginalny tylko jest to zamiennik z tworzywa ABS więc nie jest zgodny z opisem ani z tym co odpisywal sprzedawca na moje pytania. Oczywiście zadzwoniłem do sprzedawcy i mu o tym powiedziałem, na to sprzedawca zaczął sie tłumaczyć ze zderzak byl na aucie i nie wiedzial ze byl naprawiany i ze jest nie oryginalny. Oczywiście kazał mi dalej składać reklamację do Pocztexu, to ja na to ze odesle mu zderzak i niech sklada sam reklamacje, na to sprzedawca ze zderzak jest u mnie i ze ja powinienem składać ta reklamację. Nic nie robił sobie z tego że wyslal zderzak niezgodny z opisem. Pytanie teraz do Was co mam zrobic w takiej sytuacji. Z tego co czytalem to po zgloszeniu reklamacji do Pocztexu maja czas 30 dni na decyzje czy otrzymam ubezpieczenie. Z drugiej strony na zwrot towaru mam jesli sie nie mylę 14dni. Czy założenie sporu na allegro będzie rozsądnym rozwiazaniem ? Proszę o wasze zdanie w tym temacie.

Wypowie się ktoś w moim temacie ? Będę bardzo wdzięczny.

Elyseo napisał:
Wypowie się ktoś w moim temacie ? Będę bardzo wdzięczny.

Temat rzeka wałkowany wielokrotnie. Wystarczy przejrzeć archiwum z ostatniego tygodnia.

Podsumowując: niewiele zdziałasz.

Kanas napisał:
Więc jak masz zamiar udowodnić, że to nie Ty sam dokonałeś zniszczeń ?

Świadkowie którzy widzieli jak otwieram paczkę, zdjęcia paczki oraz czesciowo rozpakowanej paczki gdzie już widać pierwsze uszkodzenie. Zglosilem również to na poczcie zaraz ale ich to nie obchodzilo wogule tak jakby nie mieli nic z tym wspolnego tylko wysylali mnie z reklamacja do Pocztexu.

Powrót