E
Elyseo
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 29
Witam. Kupiłem zderzak do auta w serwisie allegro. W opisie aukcji było że zderzak jest Oryginalny. Pisząc do sprzedawcy email'a Czy zderzak nosi slady naprawy, czy był klejony na to sprzedawca odpowiadal ze zderzak jest cały i nie nosi śladów naprawy . Zderzak został wysłany przez firmę Pocztex a później otrzymałem telefon od listonosza że paczka jest do odbioru w placówce ze wzgledu na to ze sam nie może zmieścić paczki do auta. Więc wziąłem większe auto i pojechalem odebrac z poczty zderzak, podczas rozpakowywania zauwazylem juz pierwsze pęknięcie a pozniej drugie więc juz dalej nie rozpakowywałem go nawet tylko zglosilem odrazu sprzedawcy ze zderzak jest popękany i wyslalem zdjecia tych pęknięć i nie rozpakowanego do końca zderzaka. Na to sprzedawca zeby zgłaszać reklamację do Pocztexu bo wyslal paczke ubezpieczona na daną kwotę i zderzak byl caly. Sprzedawca twierdzi ze zderzak uszkodzil się prawdopodobnie podczas transportu. Pytanie czy obowiazek zgloszenia tej sprawy firmie przypada mi czy sprzedawcy ? Kolejna sprawa to taka że skusilo mnie calkiem rozpakować zderzak i okazało sie ze zderzak posiada więcej pęknięć i kilka sladow naprawy m.in. w jednym miejscu zderzak był klejony żywicą i w dwóch miejscach jest świeżo pospawany a do tego zderzak jest nie oryginalny tylko jest to zamiennik z tworzywa ABS więc nie jest zgodny z opisem ani z tym co odpisywal sprzedawca na moje pytania. Oczywiście zadzwoniłem do sprzedawcy i mu o tym powiedziałem, na to sprzedawca zaczął sie tłumaczyć ze zderzak byl na aucie i nie wiedzial ze byl naprawiany i ze jest nie oryginalny. Oczywiście kazał mi dalej składać reklamację do Pocztexu, to ja na to ze odesle mu zderzak i niech sklada sam reklamacje, na to sprzedawca ze zderzak jest u mnie i ze ja powinienem składać ta reklamację. Nic nie robił sobie z tego że wyslal zderzak niezgodny z opisem. Pytanie teraz do Was co mam zrobic w takiej sytuacji. Z tego co czytalem to po zgloszeniu reklamacji do Pocztexu maja czas 30 dni na decyzje czy otrzymam ubezpieczenie. Z drugiej strony na zwrot towaru mam jesli sie nie mylę 14dni. Czy założenie sporu na allegro będzie rozsądnym rozwiazaniem ? Proszę o wasze zdanie w tym temacie.