Utrata statusu bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku bezrobotny.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Rozumiem, że poprzednio byłaś zarejestrowana jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku? Nie będziesz musiała płacić grzywny, urząd po prostu musi wydać te decyzje, żeby odpowiednio pozamykać m.in.okres ubezpieczenia zdrowotnego; decyzje te nie będą też miały wpływu na aktualną rejestrację. Spokojnie możesz się zgłosić 11.02.2012 do urzędu.

witam,
chciałam zapytać czy jako osoba bezrobotna przy ponownym rejestrowaniu muszę zgłaszać się do UP najpierw 2razy po 1miesiącu a następnie po 3miesiącach? Czy np jeżeli zarejestrowałam się 1marca to urzędnik może dać termin na 15 marca? Nie powinien upłynąć miesiąc?

Oczywiście, że może być wyznaczony termin 15 marca, mało tego, może być termin 7 marca, albo dopiero 1 kwietnia. Nie ma ustawowo określonych grafików zgłaszania się bezrobotnych, terminy są określone w tzw. standardach, ale to już za dużo do pisania. Tak czy siak, powinnaś zgłaszać się do urzędu na każe wezwanie i nie jesteś w stanie zakwestionować jakiegokolwiek terminu.

Witam, u mnie sytuacja wyglądała tak ze od 2008 roku pracowałem w zakladzie na tzw. umowach śmieciowych. Umowa od lutego do sierpnia, pozniej przedłużona do grudnia czysty chaos. Poczatek roku zawsze był to sezon martwy, praca zaczynała się raz w lutym w kolejnym roku w marcu (dla pracujących w tym zakladzie normalna rzecz). Ze wzgędu na masowe zwolnienia na koniec roku liczba ludzi składających wnioski w up, zawsze byla duża, tak że wiadomo panie urzędniczki jak tylko usłyszały nazwe zakładu bylo wiadomo ze praca zacznie sie w lutym czy w marcu. Poszedłem załatwiać swoje sprawy, maly wywiad ze mna przemila pani przeprowadziła, mowie ze schemat zwolniej na poczatku roku to normalna sprawa a praca na pewno bedzie w lutym czy w marcu, euro się zbliza wiec zwracając uwage na specyfike zakladu robota bedzie na 100%, niechce szukac póki co innego miejsca zatrudnienia bo wymiar 8 godzinny nie koliduje z moja szkoła, troche pogadalem o studiach, tak że nie dostałem zadnego terminu wstawienia sie. Póki co roboty nie ma (nie mowie juz tu tylko o tym zakladzie, nie ma nawet przy kostce czy innych robotach ziemnych) Dzisiaj 17 maja pismo ze z dniem 30 kwietnia utracilem prawo do statusu bezrobotnego. Mam pytanie czy w takim przypadku miałem sie wstawić w jakis dowolny dzień? Byłem przekonany ze jesli wyznacza mi termin to informacja przyjdzie pocztą. Wczesniej zawsze dostawałem świstek z terminem. Jak sie moge odwołać?

Twoje argumenty na pewno nie były powodem nie wyznaczenia terminu. Myślę, że ten termin jednak był wyznaczony, tylko jak sam piszesz w trakcie miłego wywiadu, może nie dosłyszałeś. Nie jest tak, że ktoś się rejestruje, a o terminie zgłoszenia się informuje się pocztą. W każdym razie, taki termin musi być potwierdzony twoim podpisem i tylko wówczas nie zgłoszenie się skutkuje wydaniem decyzji o utracie statusu osoby bezrobotnej. Najpierw zgłoś się do urzędu i dopytaj o tą sytuację, tzn.w jaki sposób był wyznaczony ten termin, być może coś zostało przeoczone przez urząd i uchylą swoją decyzją, a jeśli była to twoja wina, to niestety marne są szanse na przywrócenie statusu.

cyq612, termin na stawienie się w UP nie musi zostać wyznaczony przy wizycie. UP równie dobrze może wezwanie wysłać pocztą (za zwrotnym poświadczeniem odbioru), którego najwidoczniej z jakiegoś powodu nie odebrałeś. Powody mogą być różne np. brak awiza w skrzynce, ktoś z domowników odebrał list i ci nie przekazał lub błędny adres korespondencyjny w UP itp. Tak czy inaczej od razu udaj się do UP - dowiesz się w jaki sposób wyznaczono termin na 30.04 i złożysz odwołanie od decyzji (masz na to 14 dni od dnia otrzymania decyzji o utracie statusu - pełne pouczenie znajdziesz w treści decyzji, którą otrzymałeś). Znając okoliczności będzie ci łatwiej wytłumaczyć w odwołaniu niestawienie się. Natomiast co do uchylenia decyzji, to trudno przewidzieć nie znając dokładnych okoliczności. Próbuj.

Ostatnia edycja:
otoidzieon napisał:
[cytat="dudek43"]Po otrzymaniu decyzji jest 14 dni na odwolanie sie. Jesli madrze uzasadnione odwolanie to i decyzje mozna uchylic. Powodzenia[/cytat]

Musisz sie odwołać od decyzji odpowiednio ją motywując do Wojewódzkiego Urzędu Pracy.
Wystarczy iść z podaniem, w którym wyjaśniasz czemu się nie stawiłeś do dyrektora swojego Urzędu Pracy a nie do Wojewódzkiego.

Amber87 napisał:
Wystarczy iść z podaniem, w którym wyjaśniasz czemu się nie stawiłeś do dyrektora swojego Urzędu Pracy a nie do Wojewódzkiego.

Nie wystarczy. Odwołania rozpatruje organ II Instatncji, tj. Wojewoda.
Rzeczywiście w niektórych przypadkach PUP może uchylić decyzję we własnym zakresie, ale prawdopodobieństwo, że w tym przypadku tak właśnie będzie jest niewielkie.

We wrześniu straciłam statusu os.bezrobotnej z powodu nie stawienia się w terminie. Nie minęło jednak jeszcze 120 dni i nie mogę się zarejestrować ponownie a koniecznie muszę to zrobić ponieważ jest to wymogiem - staram się o pożyczkę na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Czy gdybym teraz podjęła pracę np na umowę zlecenie (przypuścmy że umowa będzie trwała 7 dni) to czy mogę się po tym czasie zarejestrować jako bezrobotna??? Jeśli ktoś orientuje się w tych tematach proszę o informację jaki to ma być rodzaj umowy, ile musi trwać, i jak zakończyć(wypowiedzenie, porozumienie stron.itp) umowę aby uzyskać możliwość ponownej rejestracji.

Witam, jestem nowa na tym forum, więc przepraszam jeśli zadaję pytanie w złym miejscu.
w 2013r. byłam zarejestrowana w UP jako osoba bezrobotna. Wyrejestrowałam się na własne życzenie we wrześniu. W kwietniu miałam podjąć pracę, która nie doszła do skutku, ale firma przez pomyłkę odprowadzała moje składki do ZUS. Nie wiedziałam o tym. Wyszło to dopiero w styczniu gdy poszłam do ZUS po raport składek, który był mi potrzebny żeby złożyć wniosek o becikowe. Od razu zgłosiłam się do tej firmy w której miałam pracować i wszystko zostało wyjaśnione, składki zostały anulowane, itd. Ale zanim to zostało wyjaśnione, PUP dostał informację o tym że były płacone składki i dostałam decyzję, że status osoby bezrobotnej został mi odebrany od 1.04.2013r. MOje pytanie jest nastepujące: czy muszę się odwoływac od tej decyzji i składać wyjaśnienie czy mogę to już tak zostawić. Nie wiem czy może to skutkować tym że teraz nagle zacznie mnie ścigać NFZ bo właściwie od kwietnia do września byłam nieubezpieczona. Proszę o radę czy się odwoływać czy nie.

Powrót