Utrata statusu bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku ser.niczek@o2.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

ser.niczek@o2.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Potrzebuję porady w takiej sprawie. Mieszkam na wsi w gospodarstwie rolnym - zwierzęta gopodarwskie na własne potrzeby. Przez kilka lat pracowałam dodatkowo w miejscowości obok, niestety miejsce pracy zostało zamknięte i trafiłam na bezrobocie. Byłam na "kuroniówce", w między czasie stan mojego zdrowia się pogorszył ale jestem w tej grupie gdzie jestem za zdrowa na rentę i za chora na całodzienne prace fizyczne. Po zasiłku proponowano mi pracę w tzw strefie ekonomicznej, oddalonej o 40 km od mojego miejsca zamieszkania.

I tu zaczna się problem bo odmówiłam podjęcia pracy w tamtym miejscu. I straciłam status osoby bezrobotnej. Kręgosłup uniemożliwia mi podjęce pracy takiej jaką mi urząd proponował. Miałam zaświadczenie od lekarza ale według pani zza biurka to zaświadczenie jet nie wązne. Drugą kwesitą był dojazdy. Praca tam jest zmianowa więc musiałabym być w prac np. o 6 rano, a drugą zmianę kończyłabym o 22. Nie mam ani prawa jazdy ani samochodu więc opierając się na komunikacji miejskiej w pracy mogłabym być ok 8.30 i nie dłużej niż do 21.

Cały czas powtarzałam, że chcę podjąć zatrudnienie tylko nie opierające się w całości na cięzkiej prac fizycznej i w innch godzinach. Chociaż takie ogłosenie były w biurze pracy (wywiezone były na tablicy) to innego miejca pracy mi nie zaproponowano.

Czy mogę się od tej deczji odwołać i czy jest sens biorąc pod uwagę problemy ze zdrowiem (zaswiadczenie od lekarza) i brak możliwości dojazdu?

Odwołanie przysługuje od decyzji administracyjnej. Masz prawo do złożenia odwołania inną kwestią jest czy zostanie ono uwzględnione.

1. Warto znać ustawową definicję odpowiedniej pracy:

Oferta odpowiedniej pracy – to zatrudnienie lub inna praca zarobkowa, które podlegają ubezpieczeniom społecznym i do wykonywania których bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu albo przygotowaniu zawodowym dorosłych, a stan zdrowia pozwala mu na ich wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin, za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy.

Zatem jeżeli firma nie zapewnia transportu do twojej miejscowości albo nie ma już połączeń (PKS, PKP itd.) to jest to przesłanka która pozwala ci na nieprzyjęcie oferty tej pracy.

2. Sprawy zdrowotne:
Istotne jest czy posiadasz konkretne przeciwwskazania do wykonywania tej pracy np. dźwiganie.
Jednak tak jak piszę muszą to być przeciwwskazania od lekarza, nie zwykłe zaświadczenie.

Dziekuje za odpowiedz. Pierwszy autobus przejeżdzajacy koło mnie w godzinach rannych jest dopiero o godz 7.15 , później czekałyby mnie 2 przesiadki więc nijak nie dałabym rady być w pracy o godz 6.00. Na popołudniową zmianę bym zdążyła ale ostatni autobus do mnie odjeżdza o 21.00 czyli aby wrócić do domu musiałabym wyjść z pracy jeszcze przed 20.00.

W zaswiadczeniu jest napisane ze mam uszkodzony kregoslup na odcinku lędźwiowym (przepuklina kregoslupa) i nie mogę dzwigać. Jesli zaswiadczenie z taka informacja jest niewazne to jak powinno wygladac prawidlowo?

Jak takie odwolanie napisać?

ser.niczek@o2.pl napisał:
W zaswiadczeniu jest napisane ze mam uszkodzony kregoslup na odcinku lędźwiowym (przepuklina kregoslupa) i nie mogę dzwigać. Jesli zaswiadczenie z taka informacja jest niewazne to jak powinno wygladac prawidlowo?

Napisałem już mają to być przeciwwskazania od lekarza.

Jak takie odwolanie napisać?

Użyj opcji "szukam" były podobne wątki.

Witam
Mam problem. Jestem osobą bezrobotna zarejestrowaną ( już nie ) w Miejskim Urzędzie Pracy. Miałam stawić się na podpisanie gotowości w marcu 2018 r. W lutym nie było mnie w kraju a MUP wysyłał do mnie pisma o stawienie się wcześniej. W domu nie był nikt upoważniony do odebrania pisma za mnie. Gdy wróciłam były 3 awizo. Pojechałam do MUP i dowiedziałam się że jestem już wyrejestrowana. Bardzo proszę o podpowiedż gdzie pisać i jak to zrobić żeby znowu mnie zarejestrowali.

iga1234 napisał:
Witam
Mam problem. Jestem osobą bezrobotna zarejestrowaną ( już nie ) w Miejskim Urzędzie Pracy. Miałam stawić się na podpisanie gotowości w marcu 2018 r. W lutym nie było mnie w kraju a MUP wysyłał do mnie pisma o stawienie się wcześniej. W domu nie był nikt upoważniony do odebrania pisma za mnie. Gdy wróciłam były 3 awizo. Pojechałam do MUP i dowiedziałam się że jestem już wyrejestrowana. Bardzo proszę o podpowiedż gdzie pisać i jak to zrobić żeby znowu mnie zarejestrowali.

Czy otrzymałaś kopię decyzji o wyrejestrowaniu? Tam jest napisane że odwołanie służy za pośrednictwem organu który wydał decyzję.

Dlaczego nie zapytałaś na miejscu co należy zrobić miałabyś informacje z pierwszej ręki. Ja podaję niejako ogólne zasady tam miałabyś bardziej indywidualne np. ile dni ci zostało na odwołanie, gdzie złożyć (miejsce).

Poza tym złamałaś jedną z podstawowych zasad bo o każdym wyjeździe powinnaś powiadomić PUP.

hak89 napisał:
bo o każdym wyjeździe powinnaś powiadomić PUP
I dlatego nie warto nawet się odwoływac do Wojewody, bo to nic nie da.
Trzeba się zarejestrować na nowo, po upływie 120 dni od wyrejestrowania.

Powrót