Uzyskanie odszkodowania od producenta samochodu

• Autor wątku Autor wątku mate_ous
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mate_ous

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie

Chciałbym się zorientować o możliwościach jakie mi przysługują w opisanej poniżej sytuacji.

Kilka dni temu w silniku mojego samochodu wyleciał korbowód z czopa i cały silnik uległ takiemu uszkodzeniu, że wymagana jest jego cała wymiana. Auto jest 5-letnie i po gwarancji. Cały czas serwisowane u autoryzowanego przedstawiciela marki, łącznie z wymianą żarówek. Samochód jest kupiony na firmę zarejestrowaną jako spółka jawna (przy okazji napiszę, że jeżeli źle umieściłem temat to proszę o jego przeniesienie).

Koszt naprawy według serwisu oscyluje w granicach 25 000zł i Pan z serwisu nie krył, że w tym modelu silnika zdarza się taka usterka, co jeszcze bardziej mnie zmobilizowała do tego aby dochodzić swoich praw, o ile w ogóle jakieś posiadam w tej sytuacji. Wadę silnika potwierdziła również osoba kompetentna, nie związana z marką samochodu. Dokładnie nawet określiła przebieg po jakim owa sytuacja najczęściej występuję, czyli po 170 000km gdzie moje auto ma 175 000km.

Podsumowując, jestem prawie pewny że zaistniała sytuacja wynikła z wady fabrycznej, a nie z winy użytkowania. Koszty są na tyle wysokie, że chciałbym poznać opinię prawnika lub osoby kompetentnej w zakresie prawa.

Z reguły z problemami zwracam się do Federacji Konsumenta, jednak z racji, że samochód jest zarejestrowany na firmę pozostaje mi uprzejmość ludzi z tego forum.

Pozdrawiam
Mateusz

Może jeszcze dodam, że głównie chodzi mi o pieniądze, czyli kto musi za nowy silnik zapłacić? Czy są podstawy prawne do tego aby wymagać od marki samochodu, bezpłatnej naprawy silnika?

Chodzi o 25000PLN więc nie żałuj 200zł na prawnika i jutro maszeruj

Czyli rozumiem, że jakaś szansa na bezpłatną naprawę jest ?

Dziękuje bardzo za informacje i "motywacje". W poniedziałek lece do prawnika.

Wg mnie szanse masz marne.
Z tego co piszesz wynika, że spółka kupiła samochód i po pięciu latach ujawniła się wada fizyczna (wg Ciebie).
Jest po upływie terminu gwarancji.Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy wygasają po upływie roku od od dnia wydania rzeczy (art. 568par. 1 k.c.).
Musiałbyś wykazać, że sprzedawca wadę podstepnie zataił (art. 568 par. 2 k.c.), tzn. że wiedział o tej wadzie 5 lat temu i ukrył ją przed spółką.
Dlatego - patrz zd. 1

P.S. Oczywiście musisz też zawiadomić sprzedawcę o wykryciu wady niezwłocznie po jej wykryciu (art. 563 par. 2 k.c.)

Ostatnia edycja:
Tutaj chodzi o wade konstrukcyjną i gwarancja nie ma nic do rzeczy.

Ponawiam pytanie.
Założywszy, że jest to rzeczywiście wada tego konkretnego egzemplarza silnika, na jakiej podstawie można się w tej sytuacji domagać bezpłatnej naprawy/wymiany silnika?

Powrót