Uzywanie moich zdjec w internecie

• Autor wątku Autor wątku livaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

livaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam sprawe. Ponad rok temu brat robił mi zdjęcia, ktore wstawiłam na jeden z portali spolecznosciowych. Jakis czas temu ktos odesłał mi link do innego portalu na ktoryms ktos zalozył mi konto i wstawił owe zdjecia. Wszystkie dane są nieprawidłowe- takie jak miasto, wiek itp.
Pisałam do tego kogos, ze ma to usunac kilka razy i nic z tego.
Do administratorow rowniez pisałam, ale piszą, ze jedynym wyjsciem jest przeslanie fotek w oryginalnym rozmiarze... A problem jest taki, ze tych zdjec juz nie mam, mam calkowicie nowy komputer, poza tym dawno je juz straciłam. Przeszkadza mi te konto, ktore tam jest, bo wciaz sa dodawani nowi znajomi (chłopacy prawie, ze nadzy) a komentarze są... po prostu straszne, kazdy pisze co i jak by ze mną zrobił. Dodam, ze zdjecia są normalne, ten portal jest typowo dla 'pustaków' .
Ale do rzeczy, chce isc z tym na policje bo zbyt dlugo sie prosze.
Czy mogą oni ustalić coś ustalić kiedy nie mam oryginału? Mogą sprawdzić kto to robi ?
Z gory dziekuje za odpowiedz

Faktycznie, przykra sprawa.

Administratorom portalu możesz przesłać swoje inne zdjęcie z informacją, że nie wyraziłaś zgody na publikowanie wizerunku.

Odnośnie policji:
Powiedz, że nie zgadzasz się na publikowanie Twojego wizerunku. Nie musisz mieć do tego praw autorskich. Poza tym osoba, która umieściła zdjęcie i dodała fałszywe dane dopuszcza się oszustwa, ale nie wiem gdzie znaleźć można na to paragraf.

Jeżeli zależy Ci wyłącznie na usunięciu tamtych zdjęć zacznij od napisania jeszcze raz do administracji. Jeżeli chcesz otrzymać odszkodowanie, rady musi udzielić ktoś, kto się na prawie lepiej zna ode mnie.

Przepraszam, tak szybko napisałam, ze nie sprawdziłam czy są podobne tematy.
Od napisania tego postu zglosilam się jeszcze raz do administratora. Odpisał, ze ten profil nie poniza mojej godności i nie muszą tego usunąć. Odpisałam, że jednak moją godnosc poniza, bo gdybym chciała miec tam konto to bym miała. Poszlam na policje. Tam mi powiedzieli, ze w sumie to powinnam być dumna i wodocznie mam ładne zdjecia, ze sie ktos mna interesuje. I, zebym sie zglosiła dopiero jesli na takich profilach bedzie jakies obrazliwe słowo na mnie.
I chyba jednak wybiorę się do prawnika.
Mam do was tylko jedno pytanie.
Co jesli osoba, która robiła mi zdjecia jest początkującym fotografem, jednak na zdjeciach nie umiescił danych np fot. imie i nazwisko? Bo przecież te zdjecia są jego własnością chyba, jesli się nie mylę. Tylko co z tym, ze nie byly podpisane?
Jest to dla mnie wazne dlatego, ze ten moj kolega, ktory wtedy zaczął wtedy zabawę w fotografa całkiem niezle sie przez ten czas rozwinął, dodatkowo powiem, ze jest to osoba niepełnosprawna dodatkowo z chorobą serca. I powiem, że jego zabolało to bardziej ode mnie. Wiec on ma prawo autorskie do tych zdjec jesli nie byly podpisane?

Prawa autorskie ma, skoro się ich nie zrzekł. Tyle, że przed wymiarem sprawiedliwości trzeba by to jakoś udowodnić.

Z ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
Przepis prawny:
Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta
otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych,
zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz,
publiczna impreza.

Przepis prawny:
Art. 78.
1. Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem,
może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może
także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych
do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne
oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione,
sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia
za doznaną krzywdę lub – na żądanie twórcy – zobowiązać sprawcę, aby uiścił
odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny.

Poza tym może tutaj coś znajdziesz (ochrona wizerunku i dodawanie fałszywych danych) http://www.giodo.gov.pl/491/

Ostatnia edycja:
Witaj, tu są trzy oddzielne zagadnienia.

Rozpowszechnianie wizerunku Napisz do admina portalu, że na portalu rozpowszechniane są Twoje zdjęcia bez Twojej zgody, w związku z czym żądasz zablokowania dostępu do nich na podstawie Art.78. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku (dalej upaipp), w zawiązku z Art.83. i Art.81. tejże ustawy (vide post Kamuleca). Pamiętaj, że informacja ta powinna być wiarygodna, tak jak stanowi to ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną z 2002 roku. Możesz zaczerpnąć wzoru takiej informacji, na przykład z YT - tam w stopce strony jest link "Informacje o prawach autorskich" Dołącz swoje zdjęcie, tak by mogli porównać (ale zastrzeż, ze nie wyrażasz zgody na jego rozpowszechnianie). Pismo najlepiej wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru - jeśli nie odbiorą - drugi raz. Jeśli nie wyłączą zdjęć, będziesz mogła ich pozwać - stracą ochronę, jaką daje im ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną z roku 2002 - Art.14. Więcej możesz znaleźć w dawniejszych postach - opcja 'Szukaj'...

Naruszenie dóbr osobistych jak w poprzednich postach

Prawa autorskie do zdjęć Wygląda, że prawa autorskie do zdjęć ma Twój brat. I jest to ochrona z mocy ustawy - Art.1. upaipp - więc niepotrzebne są żadne zapisy ani podpisy pod zdjęciami. Po prostu prawo z korzystania ze zdjęć przysługuje w tym wypadku wyłącznie Twojemu bratu - Art.17. upaipp. Każdy, kto wykorzystuje te zdjęcia musi udowodnić, że uzyskał zgodę Twojego brata. Ale:

- wystąpić z pozwem o naruszenie praw autorskich może Twój brat jako posiadacz praw autorskich do zdjęć.
- jak napisał Kamulec - może zaistnieć konieczność udowodnienia autorstwa - posiadanie zdjęć w oryginalnej rozdzielczości, świadkowie wykonywania zdjęć, czas zamieszczenia plików w internecie, etc.
- licencja (pozwolenie na wykorzystanie utworów / zdjęć) może być ustna, więc sprawcy często próbują zasłaniać się właśnie otrzymaniem takiej zgody - ale, pamiętaj, to sprawca naruszenia ma udowodnić, że zgodę otrzymał - przedstawić świadków rozmów, biling, etc.

Powrót