VAT czy ryczalt?

• Autor wątku Autor wątku wheeler2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wheeler2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Czy sprzedaż przez internet używanych części komputerowych podlega opodatkowaniu VAT? Czy można zastosować ryczałt?

Rada: skorzystaj z biura rachunkowego - bo nic nie ogarniasz. VAT i ryczałt to dwa różne, nie związane w ogóle ze sobą podatki. Jak ty już to mieszasz - to nie ryzykuj samodzielnie prowadzonej księgowości - bo nie widzę tego zbyt dobrze

I doprecyzuj o co ci chodzi w pytaniu.

Przepraszam, już pisze co i jak.
Jestem zatrudniony na pełen etat. Dorabiałem sobie sprzedając przez internet używane części komputerowe. Jednak po przekroczeniu limitu na nieopodatkowaną sprzedaż, postanowiłem założyć firmę (jednoosobową działalność gospodarczą). Zacząłem od uzyskania informacji od jednej z największych firm rachunkowych w Polsce, gdzie pani księgowa nie wykluczyła ryczałtu, jako sposobu rozliczania podatku. Ostatecznie jednak skorzystałem z innej, również dużej firmy rachunkowej, gdzie zostałem zapewniony przez samą "szefową", że mogę być "ryczałtowcem".
Jednak dostałem już 2 wiadomości od klientów, że taka sprzedaż jest objęta VATem.
To jej jest z podatkiem?
Niekompetentne księgowe, czy niedoinformowani klienci?

Tak jak Ci wskazał przedmówca, nie ogarniasz zagadnienia. Ryczałt dotyczy podatku dochodowego, VAT to podatek od wartości dodanej. Poszukaj, poczytaj o zwolnieniach przedmiotowych i podmiotowych. Można być na ryczałcie i być podatnikiem czynnym VAT, to dwa różne, nie związane ze sobą zobowiązania.

Jak nie generujesz kosztów, to powinneś wybrać ryczałt i VAT jak jest obowiązkowy. Ryczałt bez względu na koszty zapłacisz przy sprzedaży 3% dochodu netto. Na razie odliczysz tylko większą część składki zdrowotnej, ale już od podatku, a nie podstawy.
Nie szukaj największych firm rachunkowych, obleci Ci to lokalna firma bez trudu. Nawet po godzinie powertowania w necie mógłbyś to rozliczać sam. Prostzrego nic nie ma.

LeszsekS napisał:
Tak jak Ci wskazał przedmówca, nie ogarniasz zagadnienia. Ryczałt dotyczy podatku dochodowego, VAT to podatek od wartości dodanej. Poszukaj, poczytaj o zwolnieniach przedmiotowych i podmiotowych. Można być na ryczałcie i być podatnikiem czynnym VAT, to dwa różne, nie związane ze sobą zobowiązania.

Dzięki za wywody. Przeczytałem masę artykułów i nie znalazłem odpowiedzi. Gdybym ogarniał temat, to bym tu nie pisał.

obser napisał:
Jak nie generujesz kosztów, to powinneś wybrać ryczałt i VAT jak jest obowiązkowy. Ryczałt bez względu na koszty zapłacisz przy sprzedaży 3% dochodu netto. Na razie odliczysz tylko większą część składki zdrowotnej, ale już od podatku, a nie podstawy.
Nie szukaj największych firm rachunkowych, obleci Ci to lokalna firma bez trudu. Nawet po godzinie powertowania w necie mógłbyś to rozliczać sam. Prostzrego nic nie ma.

No właśnie już od 4 miesięcy płacę te 3%. Chciałbym się dowiedzieć, czy jest to zgodne z prawem podatkowym? Czy jestem zwolniony z VAT'u?

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jest to prawdopodobnie zgodne w 100% w zakresie płacenia podatku dochodowego. I tu kropka, bo całkowicie zmieniamy temat.
Podatek VAT,jak i obowiązek posiadania kasy fiskalnej zależy od obrotów. kodów PKD. I to zostaje Ci do sprawdzenia. Jeśli Klienci twierdzą, ze działalność powinna być objęta podatkiem VAT, musisz to sprawdzić, bo dla nich to rozczarowanie, zamawiają u Ciebie towar, proszą o fakturę i liczą na odjęcie sobie VAT-u . Jak w wielkich firmach księgowych się pytałeś o podatek od dochodu, to słusznie informowali Cię o ryczałcie. W VAT-cie trzeba trochę poszperać, zleć jakiemuś biuru za max 100 zł prowadzenie księgowości i Ci to ogarną.

Powrót