W
wheeler2
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Czy sprzedaż przez internet używanych części komputerowych podlega opodatkowaniu VAT? Czy można zastosować ryczałt?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
LeszsekS napisał:Tak jak Ci wskazał przedmówca, nie ogarniasz zagadnienia. Ryczałt dotyczy podatku dochodowego, VAT to podatek od wartości dodanej. Poszukaj, poczytaj o zwolnieniach przedmiotowych i podmiotowych. Można być na ryczałcie i być podatnikiem czynnym VAT, to dwa różne, nie związane ze sobą zobowiązania.
obser napisał:Jak nie generujesz kosztów, to powinneś wybrać ryczałt i VAT jak jest obowiązkowy. Ryczałt bez względu na koszty zapłacisz przy sprzedaży 3% dochodu netto. Na razie odliczysz tylko większą część składki zdrowotnej, ale już od podatku, a nie podstawy.
Nie szukaj największych firm rachunkowych, obleci Ci to lokalna firma bez trudu. Nawet po godzinie powertowania w necie mógłbyś to rozliczać sam. Prostzrego nic nie ma.
Wskazałem Ci konkretne tematywheeler2 napisał:... Przeczytałem masę artykułów i nie znalazłem odpowiedzi. ...
LeszsekS napisał:... Poszukaj, poczytaj o zwolnieniach przedmiotowych i podmiotowych. ...