VAT na przesyłkę pocztową?

• Autor wątku Autor wątku viryddi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

viryddi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mam pytanie, czy wysyłając klientowi towar z własnego sklepu internetowego muszę doliczać VAT do kosztu przesyłki pocztowej?

Przecież nie świadczysz usług pocztowych, więc dlaczego miałbyś doliczac do nich VAT?

A co jesli US w danym miescie zdecyduje ze wysylka towaru stanowi jego intergralna czesc i VAT nalezy doliczyc?

proponuje przeczytac VAT na przesyłki sklepów online?
http://di.com.pl/archiwum/12484.html

Tekst moze troche nieaktualny wiec prosze powiedziec czy cos sie juz w tym temacie wyjasnilo.
Sam mam ten problem- ostatnio sprzedawca na allegro policzyl mi dodatkowe 31zl doliczajac VAT do przesylki .

pozdr.

[cytat="Mariusz_G"]A co jesli US w danym miescie zdecyduje ze wysylka towaru stanowi jego intergralna czesc i VAT nalezy doliczyc?

[/cytat]No to oczywiście należy wtedy doliczyć. W państwie prawie prawa, urzędy skarbowe również prawo stanowią. A przecież wiadomo czym się kończy kopanie się z koniem.

I naturalnie można się odwoływać.

Jak by to bylo w USA to jeszcze moge zrozumiec ze co miasto to inne prawo, ale Polska przeciez to kraj gdzie prawo wszedzie jest takie samo. Jak to mozliwe ze istnieje taka samowola? Albo z innej strony- po co stanowic prawo skoro i tak kazdy je interpretuje wedlug wlasnych potrzeb?
Ach... szkoda slow...

[cytat="Kaziutek"]Przecież nie świadczysz usług pocztowych, więc dlaczego miałbyś doliczac do nich VAT?[/cytat]
Powolutku... Usługi pocztowe są zwolnione z VAT; da się zauważyć, jeśli ktoś zażąda na poczcie fv za wysyłkę paczki albo za znaczki. Są zwolnione - ale tylko jeśli wykonuje je firma, która wykonuje tego typu usługi (ma koncesję). Dlatego podatnik vat, który do sprzedanego towaru dolicza opłatę za wysyłkę (najczęściej zresztą wyższą, niż sama usługa pocztowa, bo dochodzą koszty opakowania) nie może stosować stawki zwolnionej; jednak ma jakiś wybór: albo opodatkowuje ją osobno jako usługę transportową (transport towarów to 22% vat), albo sumuje z ceną towarów i opodatkowuje taką samą stawką, jak sprzedawany towar. Ta druga opcja to i tak najczęściej 22% vat, ale już np. książki można w ten sposób wysyłać z vat 0%...

Co do stanu przepisów podatkowych w Polsce: niestety, tworzą je laicy lub, w najlepszym przypadku, teoretycy. Gros unormowań podatkowych jest nieprzemyślany, niedokładny i nie daje innej możliwości, jak tylko swobodna interpretacja. Trzeba by zmienić sposób pisania ustaw, bo wiadomo, że parlamentarzyści nie mogą się znać na wszystkim - a nasi nie znają się prawie na niczym, co widać po przepisach. Nie tylko podatkowcyh :roll:.

Nakago, no śliczny wykład, ale co z tym moim pytaniem?

Niedokładnie wytłumaczyłam? :-( Skoro to nie jest zwolnione z VAT (a nie jest, bo sprzedawca zapewne nie ma koncesji na przesyłki pocztowe), to VAT należy naliczyć - jak zwykle, kiedy się dostaje pieniądze. Ponieważ zaś nie jest to wymienione w załącznikach czy artykułach mówiących o obniżonych stawkach, to VAT wynosi 22%.

Owszem, można się kierować przepisami UE, które mówią, że jeśli się coś refakturuje, to można zachować taką samą stawkę VAT (nasze przepisy czegoś takiego nie przewidują), jednak to działa pod warunkiem, że sprzedawca towaru każe sobie 'oddać' koszty wysyłki dokładnie w takiej samej kwocie, jak zapłaci(ł) na poczcie, ani grosza więcej. Nie wiem, jak robi ten konkretny sprzedawca, ale np. ja (też mam handel wysyłkowy ;-), na szczęście książki) doliczam do opłat pocztowych koszt opakowania i 'robociznę' - dlatego nie mogę kosztów wysyłki refakturować ze stawką zw, bo moje koszty wysyłki nie są tylko li i wyłącznie 'oddaniem' opłaty pocztowej.

Nie no, tłumaczenie było pierwsza klasa. :brawo:
Tylko pytanie brzmiało
[cytat:1wlvbnje]
Przecież nie świadczysz usług pocztowych, więc dlaczego miałbyś doliczac do nich VAT?[/cytat:1wlvbnje]
[cytat="Nakago"]
Owszem, można się kierować przepisami UE, które mówią, że jeśli się coś refakturuje, to można zachować taką samą stawkę VAT (nasze przepisy czegoś takiego nie przewidują)[/cytat]
I ten wątek bardzo mnie zainteresował. Masz może namiar na tę dyrektywę?

[cytat="Kaziutek"]Tylko pytanie brzmiało[cytat:2uauz7lr]Przecież nie świadczysz usług pocztowych, więc dlaczego miałbyś doliczac do nich VAT?[/cytat:2uauz7lr][/cytat]
To pytanie było niewłaściwie zadane ;-): gdyby viryddi świadczył usługi pocztowe, to właśnie nie musiałby doliczyć vat (bo to jest zwolnione z vat). Musi naliczyć vat dlatego, że tych usług nie świadczy - wobec tego koszty wysyłki traktuje się jak koszty transportu, a transport jest opodatkowany stawką 22%.

Wiem, że się powtarzam, ale chciałabym, żeby to zostało dobrze zrozumiane ;-).

[cytat="Kaziutek"][cytat="Nakago"]Owszem, można się kierować przepisami UE, które mówią, że jeśli się coś refakturuje, to można zachować taką samą stawkę VAT (nasze przepisy czegoś takiego nie przewidują)[/cytat]I ten wątek bardzo mnie zainteresował. Masz może namiar na tę dyrektywę?[/cytat]
Postaram się poszukać, ale już nie dzisiaj. "Rzeczpospolita" kiedyś o tym pisała, my się tym podpierałyśmy w rozmowie z podatnikiem, który odsprzedaje usługi cateringu i nie był pewny, czy też może stosować stawkę 7%, czy musi 22% (że niby pośrednictwo).

[cytat="Nakago"]
Postaram się poszukać, ale już nie dzisiaj. [/cytat]
Dzięki, czekam.

Powrót