Vaterland

• Autor wątku Autor wątku Marcus Witt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Skoro nazywasz Niemcy ojczyzną to rada jest taka by uczyć się języka ojczystego. W mowie i piśmie.

Mam nadzieje ze jedziesz sam bez rodziny,poniewaz malzonek obywatela DE bezrobotnego ,jezeli jest obywatelem Uni nie ma prawa do zasilku od stycznia tego roku

Juz wczesnie bylo tak, ze urzad w przypadku Niemca z obywatelstwem podwojnym polsko-niemieckim i zona Polka, ktory skladal wniosek o zasilek, mogl tego zasilku odmowic dla obojga z uzasadniem, ze ze wzgledu na posiadane przez oboje malzonkow obywatelstwo polskie, moga "kontunuowac malzenstwo w kraju pochodzennia (=w Polsce"

Tak jadę sam. Żony nie mam. Partnerka z polskim obywatelstwem na razie zostaje w Pl. Dziecko dorosłe.
Zamierzam zrzec się obywatelstwa polskiego, jak tylko trochę ustabilizuję sytuacje w De. Raczej nie będzie mi już potrzebne! Chyba, że się mylę???

Rezygnacja z polskiego obywatelstwa to skomplikowana, czasochlonna i na dodatek kosztowna procedura, i nie wiem, co by ci miala dac. Zarowno Polska jak i Niemcy akceptuja podwojne obywatelstwo i jest to zupelnie legalne

Nie masz możliwości zrzec się obywatelstwa. Ty możesz tylko o to zawnioskować ale decyzja jest poza Tobą.

Chciałbym jeszcze uzyskać informacje dot. auta z Pl. Jak długo mogę nim jeździć w De bez dodatkowych opłat (np. podatek drogowy)? Zakładam, że jestem zameldowany. Czy jakiś przepis to ustala?

Ten temat byl x-razy dyskutowany na tym forum, zadaj sobie troche trudu i sam wyszukaj. Podpowiedz: "cwany" trick z przemeldowaniem auta na kogos innego w Polsce, nie jest "cwany", tylko durny, bo swiadczy o kompletnej nieznajomosci przepisow niemieckiego kodeksu drogowego

Powrót