Volkslista

• Autor wątku Autor wątku ballos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
B

ballos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Chciałbym odszukać w Niemczech Volkslistę mojego pradziadka oraz dziadka,
Gdzie mam napisać?

w Bundesarchiv w Berlinie możesz spróbować zapytać o naturalizację dziadka i pradziadka, w zasadzie VL. nie ma w niemieckich archiwach. Gdzie mieszkał pradziadek w czasie wojny? Spróbuję coś sama ci znaleźć jakieś info na ten temat.

Witam,
Mój dziadek urodził się w Niemczech w Edingen 1924r., gdzie przebywał z rodziną (ojcem,matką) przez wiele lat.
Jeśli potrzebujesz więcej danych-patrz PW.
Pozdrawiam,

Dla ciebie najbardziej istotna jest w pierwszym rzedzie informacja, gdzie dziadek i ojciec mieszkali bezposrednio przed wybuchem II wojny swiatowej, tzn. przed wrzesniem 1939: czy to byl teren owczesnej Rzeszy NIemieckiej czy teren II Rzeczypospolitej Polskiej

Dziadek (jego ojciec i matka) przed wybuchem II wojny mieszkali na terenie Rzeszy Niemieckiej.

Ostatnia edycja:
To chyba wcale takowej listy dziadkowie nie podpisywali i wcale nie jest Ci ona potrzebna. Vl. jest potrzebna tym osobom, którym dziadkowie urodzili się , albo mieszkali na terenach polskich wg. granic z 1937 r. Z racji urodzenia byli Niemcami.

Przed wybuchem mieszkali w Niemczech a w trakcie wojny? Pamiętajmy o układzie wersalskim. Nie tylko gdzie przed wojną ale też i w trakcie wojny gdzie mieszkali.

Witam ;)

Ile należy czekań na odpowiedź z Bundesarchiv w Berlinie?

Jak na razie to 2 tygodnie czekam ...-jeszcze długo?

no pamiętaj że oni tam mają więcej spraw a nie tylko Twoją. Zanim w archiwum znajdą to też trochę potrwa.

No a Ty pisałaś do Berlina w sprawie volkslisty? Jeżeli tak to upewnij się gdzie Twój przodek mieszkał w czasie podpisywania. Jeżeli dzisiejsze tereny polskie to pisz do archiwum polskiego też.

zdaje sobie sprawę, że nie mają tylko mnie...
Pisałam m.in o listę :)

a w jakim jezyku pisalas? Duzo osob idzie na latwizne i pisze po polsku, oni potem musza czekac na okazje, zeby im ktos w ogole przetlumaczyl, o co chodzi, co oczyiwsice znacznie opoznia realizacje wnioskow

no to mimo wszystko to moze potrwac kilka tygodnich, bo to nie sa sprawy priorytetowe dla Bundesarchiv

Ja w zeszlym roku napisalem do WAStu, w celach genealogicznych, nie mialo to nic wspolnego z obywatelstwem, na odpowiedz musialem czekac ponad pol roku, a mieszkam w Niemczech i mam obywatelstwo niemieckie

Twój przodek gdzie mieszkał gdy podpisał volkslistę? podaj miejscowość.

Nie wiem czy mój dziadek podpisał listę, dlatego napisałam do Bundesarchiv o jakiekolwiek wiadomości o moim dziadku.
Mój dziadek mieszkał w Lesznie a urodziła się w Niemczech w 1913 roku.

Mój ojciec i jego rodzina już nie żyją, więc nie mam żadnych wiadomości o nich - szukam na własna rękę wszelkich informacji.
Napisałam do:
Bundesarchiv w Berlinie
Do ratusza w Niemczech gdzie urodziła się dziadek
i Do międzynarodowego biura poszukiwań w Arolsen.
Dopiero zaczynam wiem, że przede mną długa droga, ale myślę ,że warto spróbować.

pewnie że warto. Nie czekaj tylko od razu idź do archiwum państwowego ale musisz mieć potwierdzenie że to Twój przodek czyli od dziadka akt zgonu no i od rodziców jak już też zmarli. Złóż wniosek w IPN napisz że masz informacje że dziadek był przez UB prześladowany za narodowość niemiecką i też ich poproś o znalezienie volkslisty. Niby IPN korzysta z archiwum państwowego ale np. u mnie pisali jeszcze do innych i tak mam potwierdzenie aż z warszawy że UB sprawdzało mojego dziadka i dali mi potwierdzenie że miał volkslistę. Jak Ci Niemcy poślą akt urodzenia to wyślij im prośbę o sprawdzenie od kiedy do kiedy był tam zameldowany a jak będzie to od razy czy nie ma wpisu o narodowości. Niemcy wpisywali do ksiąg meldunkowych takie rzeczy Jak ty tego nie zrobisz to jak złożysz wniosek to oni sami sprawdza i może się okazać że dziadek ma wpisane polskie.

eunika2007
Do ratusza w Niemczech gdzie urodziła się dziadek
Jeżeli pisałaś do ratusza do Niemiec trzeba było napisać o potwierdzenie
od kiedy mieszkali rodzice dziadka i ich dziecko i o metrykę urodzenia .
Wtedy uniknęła byś tych poszukiwań.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót