Volkslista

• Autor wątku Autor wątku ballos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
EUNIKA2007 wpisałem do archiwum państwowego Twoją miejscowość i popatrz co wyszło http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.php?l=&s[m1]=leszno&s[s1]=&soperator=and&s[s2]=&s[symbol]=volk&search=szukaj wystarczy pogrzebać i już jest. Napisz do archiwum państwowego możesz zaznaczyć te konkretne akta i może się uda. Musisz na wiele frontów działać równolegle bo inaczej 100 lat będzie trwało. Jakoś nie chce się ty pokazywać Musisz wpisać Leszno a na dole wybrać skrót volk (volkslista) i ci super wyjdzie.
P.S. jak będziesz brała jakiekolwiek akty z USC to bierz te miedzy narodowe (jakoś tak to się nazywa) są w tej samej cenie co normalne ale potem nie musisz ich tłumaczyć na niemiecki bo są honorowane. Ja tak wysłałem do Niemiec aby udowodnić pokrewieństwo.

Ostatnia edycja:
Ale "międzynarodowe akty" są tylko skrócone a ja zdaje się potrzebuje zupełne.

Nieeeeeeeeeee :) Posłuchaj dziadka :) który już wysłał dokumenty do BVA i innych archiwum. Bierz międzynarodowe no chyba że się upierasz i potem będziesz płacić za tłumaczenia. Jedyny problem w międzynarodowym że w akcie małżeństwa nie pisze się nazwiska panieńskiego matki i trzeba czasami akt urodzenia matki. Mam nadzieje że wiesz o tej zasadzie że jak urodziłaś przed 1975 to możesz tylko od strony taty ( Ty-tata-dziadek) a jak po 1975 to możesz też od strony mamy (Ty-mama-dziadek).

tak tak pamiętam o tej zasadzie, urodziłam się 1984 r.

Witam czy ktos z moze mi pomoc z poszukiwaniem Volkslisty sprawdzilem archiwum w polsce ale nie ma informacji

pozdrawiam

szukałeś przez IPN?

Ostatnia edycja:
Czesc nie szukalem. Jak to mozna poszukac przez IPN ?

ja z Katowic więc poszedłem do IPN i złożyłem wniosek. Tam Ci pracownicy powiedzą co i jak ale jak tam pójdziesz to musisz wziąć dokumenty potwierdzające że to Twój przodek czyli swój dowód osobisty no i zależy kto to był czy po samym nazwisku się da. Jeżeli to np. tata Twojego taty to weź też akt urodzenia swojego taty no i podstawa akt zgonu osoby względem której poszukujesz volkslisty. Mi napisali z Katowic że nic nie mają i że rutynowo wysyłają do warszawy. No i stał się cud bo w warszawie w archiwum SB było bo mojego dziadka kontrolowali. Wydaje mi się że na stronach IPN jest taki wniosek.
tu podaje link ten wniosek sobie na spokojnie wypełnij już w domu. http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/10/...ntow_dotyczacych_wnioskodawcyniezyjacej_.html

Ostatnia edycja:
Zaproszenie obywatelstwo

Witam Wszystkich !

Długo mnie tu nie było ale nie było takiej potrzeby po prostu oczekiwałem na korespondencje z Koln, aż w końcu nadeszła w postaci Zaproszenia po odbiór Obywatelstwa. Także Serdecznie Wszystkim Dziękuje za okazałą tutaj pomoc bo bez niej byłoby naprawdę bardzo ciężko, a w szczególności Bardzo, ale to bardzo Dziękuje Agolce i Pogodniakowi bo bez nich nie było by szans. Jeżeli miał by ktoś pytania dotyczące dokumentów itp. to proszę pytać.
Jak by kogoś to zainteresowało to okres oczekiwania w moim przypadku 1 rok i jeden dzień moderacja
Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
no to gratuluje Jaką grupę volkslisty miałeś? czy jakąś nadzwyczajną pomoc potrzebowałeś? sledze forum i staram się zebrać co najwięcej dokumentów.

Dzięki Pogodniak

Napisz proszę czy foto na niemiecki paszport jest identyczne jak na polski. Rozumiem że wykonam je w każdym zakładzie fotograficznym ?. I jeżeli posiadasz informacje jak wygląda sprawa paszportu dla dwojga moich nie pełnoletnich dzieci czy w ich przypadku mogę też zawnioskować ?

Z góry Dziękuje

Tomj u mnie sprawa wyglądała tak że nie odnalazłem dokumentu w postaci Volkslisty mojego pradziadka po prostu z rejonie gdzie zamieszkiwali takowa nie zachowała się w miejscowym Archiwum. W IPN też nic nie odnaleźli. W Bundesarchiv także nic. Dysponowałem tylko zaświadczeniem z WAST o służbie mojego pradziadka w Wehrmachcie (w zapisie tego dokumentu obywatelstwo napisane było brak informacji. Po za tym mój pradziadek w styczniu 1945 jako żołnierz niemiecki z Prus Wschodnich przedostał się do zachodniej części niemiec i tam się osiedlił w związku z tym z tamtejszego urzędu otrzymałem zaświadczenie o niemieckim obywatelstwie mojego pradziadka. Dodatkowo zdobyłem dokumenty z polskiego obozu pracy dla niemców w którym przebywała moja prababcia wraz z moim dziadkiem jako volksdeutsche. generalnie to wszystko jeżeli chodzi o urzędowe dokumenty załączyłem jeszcze eklarung dziadka i to wszystko.

Tak, to jest to samo foto, co do nowych polskich paszportow biometrycznych. Co do dzieci, nie wiem, czy nie bedziesz musial teraz zlozyc wniosku o Staatsangehörigkeitsausweis dla nich, ale to pojdzie szybko, gdy twoje obywatelstwo jest stwierdzone, gora 3 miesiace.

Tu jest wniosek paszportowy na paszport dla osob nieletnich:
http://www.breslau.diplo.de/contentblob/2371704/Daten/937051/Passantrag_Kiinder.pdf

Zaznacz w punkcie 1.10 1.10 Wie hat das Kind die deutsche Staatsangehörigkeit erworben? / Sposób nabycia obywatelstwa niemieckiego

pierwsze "kolko": als Kind eines/r Deutschen durch Geburt (§ 4 Abs. 1 StAG) oder Adoption (§ 6 StAG) / poprzez urodzenie (paragraf 4(1) Ustawy o Obywatelstwie
(StAG)) lub adopcję (paragraf 6 StAG)

moze sie uda tak, ale wez ich metryki urodzenia i akt slubu na wszelki wypadek

Witam

Gratulacje dla Ciebie :winko:

Pozdrowienia
Darek

PS.

Aż Ci zazdroszczę - masz już to za sobą a ja jestem na razie jeszcze w lesie..
Jeszcze raz gratulacje

Ostatnia edycja:
Wielkie Dzięki

Agolka , dlancz (Gratulacje na PW.moderator nie zaśmiecać tematu.)

a co to znaczy "dlancz"? to chyba nie po niemiecku:D, to są chyba większe śmieci niż gratulacje:o
(Spytaj -dlancz -czy to po Niemiecu moderator )
nie na temat.moderacja

Witam

dlancz jest moim nickiem a jest rownież użytkownikiem forum a złożyłem tylko gratulacje dla Miklosza i nie wiem kto wprowadził zamiany do podziekowń

Pozdrowienia
Darek

No to się trochę wyjaśniło, ale nie rozumiem dlaczego moje gratulacje zostały usunięte, choć były związane z tematem :what: Ale ok. do adresata Milkosza dotarły :brawo:
(agolka temat Volkslista --moderator)

§11 Zabronione jest prowadzenie zbędnych polemik, składających się m.in. z dużej ilości krótkich postów bez treści merytorycznej, odbiegających w sposób znaczący od głównego tematu, a także ostrych wypowiedzi i kłótni.
Wszelkie tematy, których forma przyjmie charakter czatu internetowego lub luźnej pogawędki, a które mogą być kontynuowane drogą Prywatnych Wiadomości, komunikatorów internetowych lub e-maili będą zamykane, ewentualnie usuwane będą konkretne posty.
Ocena tematu pod kątem niniejszego § pozostaje w rękach Administratorów i Moderatorów ForumPrawnego.org.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót