W białych rękawiczkach

• Autor wątku Autor wątku tomeczek3721@wp.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomeczek3721@wp.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam ! proszę o radę : Otrzymałem od komornika dokumenty z wszczęciem egzekucji. Nie było by w tym nic dziwnego ale komornik jak było napisane z powodu że dopiero teraz ustalili mój adres pobytu przesyłają cała dotychczasowa korespondecje ( korespondecja z 12 ostatnich miesięcy) Niestety w tych dokumentach był nakaz zapłaty z e-sadu z przedawnioną płatnością około 15 lat ) Na większości tych że dokumentów był adres pod którym nigdy nie mieszkałem ,nie pracowałem i nie byłem w jakiś sposób związany a adres jest związany z fabryką która od kilku lat jest zamknieta na tzw. cztery spusty. Jak byk z tego wynika że nowy włąściciel mojej wieżytelności z premedytacją wprowadził e-sąd w błąd bym nie mógł skutecznie podważyć nakazu zapłaty. Ta firma wierzyciel to; Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty. Niestety nie zrobiłem nic kiedy komornik przysłał mi te wszystkie papiery :( . Mam potwierdzenie z Urzędu Miasta że w czasie prowadzenia całego procesu i dalszych czynności byłem zameldowany w innym miescu i odszukanie mojego miejsca pobytu nie było żadnym problemem. CO TERAZ MOGĘ JESZCZE ZROBIĆ ?

http://forumprawne.org/windykacja/360809-dlug-przedawniony-do-kogo-jakie-pismo.html

tu masz wszystko - do sądu składasz wniosek o przywrócenie terminów i sprzeciw,
do komornika pismo o zawieszeniu egzekucji na podstawie zmian wprowadzonych ustawą z zeszłego roku - jak to e-sąd nie musisz nawet udowadniać.... faktu złego adresowania nakazu..... powołaj się w pismie tylko na art 8303 ....

Nowelizacja kodeksu postępowania cywilnego - zmiany w EPU - Strona 2 - e-sąd - W sądzie - Infor.pl

Zmiany w e-sądzie. Dłużnicy lepiej chronieni przed nadużyciami wierzycieli - Bankier.pl

wysyłasz sprzeciw do e-sądu, zarzucasz przedawnienie i brak udowodnienia roszczenia, musisz udokumentować inny adres nakazu od zamieszkania w chwili kiedy nakaz był wydany. terminu nie przeba przywracać
do komornika wniosek o zawieszenie - art. 820(3) §1 kpc
jak nie wiesz mimo wszystko jak to zrobić to ci mogę wzór podesłać

ferdek125 napisał:
powołaj się w pismie tylko na art 8303 ....
możesz nam pojaśnić co to takiego jest???

Pewnie chodziło o art. 830 z indeksem górnym 3. Przy wklejaniu na forum robi się z tego 03, panie pazdzioch.

Syphar napisał:
Pewnie chodziło o art. 830 z indeksem górnym 3. Przy wklejaniu na forum robi się z tego 03, panie pazdzioch.
fakt, ja jestem amator. więc pokaż mi ten artykuł 830 z 3 w indeksie górnym...

Oczywiście, że idzie o 820, ale to idzie się chyba domyślić, że ktoś literówkę zrobił? Nawet wiem kto. Konkretnie serwis infor.pl, do którego było tu linkowane.

Czy sprzeciw,wniosek o przywrócenie terminu i skargę mogę złożyć do e-sądu w formie listownej ?

Czy tylko drogą e-mailową ? Zacząłem drogę rejestracji w e-sądzie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
marian.pazdzioch napisał:
fakt, ja jestem amator. więc pokaż mi ten artykuł 830 z 3 w indeksie górnym...

masz racje - ciężko jest znależć w necie DZ ustaw :)

Zmiany wprowadza ustawa z dnia 10 maja 2013 r. o zmianie ustawy – Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 2013 r. poz. 654). Nowelizacja weszła w życie 7 lipca 2013 r

„Art. 8203. § 1. Komornik zawiesza na wniosek dłużnika postępowanie prowadzone na podstawie tytułu wykonawczego w postaci zaopatrzonego w klauzulę wykonalności wyroku zaocznego, nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu nakazowym, upominawczym albo elektronicznym postępowaniu upominawczym, jeżeli dłużnik przedstawi zaświadczenie określone w art. 139 § 5, z którego wynika, że wyrok zaoczny lub nakaz zapłaty został doręczony na inny adres aniżeli miejsce zamieszkania dłużnika ustalone w postępowaniu egzekucyjnym. Dłużnik nie ma obowiązku przedstawienia zaświadczenia, określonego w art. 139 § 5, jeżeli okoliczności, które mają być nim stwierdzone wynikają z dokumentu, o którym mowa w art. 797 § 3.

§ 2. Komornik podejmie na wniosek wierzyciela postępowanie zawieszone na podstawie § 1, jeżeli sąd lub referendarz sądowy, przed którym sprawa się toczyła albo się toczy, stwierdzi, że doręczenie wyroku zaocznego lub nakazu zapłaty było prawidłowe, albo – w razie ponownego doręczenia – że upłynął termin do wniesienia środka zaskarżenia, chyba że zachodzi inna podstawa zawieszenia postępowania albo postępowanie podlega umorzeniu. W tym celu sąd albo referendarz sądowy wydaje, na posiedzeniu niejawnym, na wniosek wierzyciela odpowiednie zaświadczenie.
§ 3. Zawieszenie postępowania egzekucyjnego w przypadku, o którym mowa w § 1, nie wyłącza możliwości podejmowania przez komornika czynności mających na celu wykonanie w przyszłości tytułu wykonawczego, nie wyłączając
zajęcia majątku dłużnika.”;

PS. powinno się wkleic w faq - bo znleźć w necie to szukanie igły w stogu siana ...:)

Przywrócenie terminów do e-sądu

Przywrócenie terminów długu przedawnionego mogę złożyć listownie czy muszę się zarejestrować w e-sądzie?

RE: Przywrócenie terminów do e-sądu

tomeczek3721@wp.pl napisał:
Przywrócenie terminów długu przedawnionego mogę złożyć listownie czy muszę się zarejestrować w e-sądzie?
Zapytaj jeszcze raz. Tym razem w zrozumiały sposób. Co chcesz zrobić i dlaczego?

W jaki sposób złożyć sprzeciw do nakazu zapłaty?

Wiem wszystko co mam zrobić co napisać, teraz pytanie czy mam złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty i inne , drogą elektroniczną czy moge wysłać te wszystkie dokumenty do e-sądu listem poleconym? o to mi chodzi .

RE: W jaki sposób złożyć sprzeciw do nakazu zapłaty?

Elektronicznie lub listem poleconym
- do wyboru.

Elektronicznie nie wyślesz dokumentów!

ale w jakiej sytuacji ten sprzeciw? jest nakaz czy komornik i chcesz wnieść sprzeciw bo nakazu nie dostałeś prawidłowo?

listownie - musisz udowodnić dlaczego tego żądasz. poza tym jeśli nakaz poszedł na nieprawidłowy adres, to teraz terminu nie trzeba przywracać, wystarczy sam sprzeciw i udowodnienie innego adresu zamieszkania

Połączyłam wątki.
Proszę nie dublować tematów i zakładać osobnego wątku na każde pytanie.

Powrót