B
bagins1983
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
witam
dnia 17.05.2011 roku
zakupiłem motocykl który w momencie zakupu wydawał się w porządku,
sprzętem nie nacieszyłem się długo na drugi dzień od zakupu pojawiły się problemy z odpalaniem
po dalszych dokładniejszych oględzinach i rozmowach ze sprzedającym przez telefon okazało się że:
- sprzedający nie poinformował mnie w dniu zakupu o fakcie iż w silniku przerobione są szpilki mocujące silnik co mocno odbiega od oryginału
- rozrusznik który miał być sprawny po podpięciu nowego akumulatora tak naprawdę też jest nie sprawny
i tak dalej grzebiąc w motorze pokazują się kolejne "kwiatki"
zadzwoniłem do sprzedającego w celu porozumienia
zaproponowałem mu odstąpienie od umowy kupna sprzedaży na co kupujący się nie zgodził oraz zwrot kosztów naprawy cześć zatajonych wad na co kupujący także się nie zgodził .
w umowie są zawarte dwa paragrafy które dają mi jakieś pole manewru
ale nie mogę na siłę zmusić sprzedającego
§5
sprzedający oświadcza że pojazd jest mechanicznie sprawny, nie ma wad technicznych, które są mu znane i o których nie poinformował kupującego, a kupujący potwierdza znajomość stanu technicznego pojazdu
§6
sprzedający udziela gwarancji rozruchowej na okres 14 dni od daty zakupu
umowa zawarta między dwiema osobami fizycznymi
ogłoszenie znalezione na allegro, motocykl kupiony osobiście
sprzedający był sam ja byłem z dwoma kolegami którzy mogą zaświadczyć
przebieg sprzedaży i zapewnienia sprzedającego
czy może ktoś napisać krok po kroku jak postąpić w tym przypadku ??
taką mała instrukcję
z góry dziękuję
dnia 17.05.2011 roku
zakupiłem motocykl który w momencie zakupu wydawał się w porządku,
sprzętem nie nacieszyłem się długo na drugi dzień od zakupu pojawiły się problemy z odpalaniem
po dalszych dokładniejszych oględzinach i rozmowach ze sprzedającym przez telefon okazało się że:
- sprzedający nie poinformował mnie w dniu zakupu o fakcie iż w silniku przerobione są szpilki mocujące silnik co mocno odbiega od oryginału
- rozrusznik który miał być sprawny po podpięciu nowego akumulatora tak naprawdę też jest nie sprawny
i tak dalej grzebiąc w motorze pokazują się kolejne "kwiatki"
zadzwoniłem do sprzedającego w celu porozumienia
zaproponowałem mu odstąpienie od umowy kupna sprzedaży na co kupujący się nie zgodził oraz zwrot kosztów naprawy cześć zatajonych wad na co kupujący także się nie zgodził .
w umowie są zawarte dwa paragrafy które dają mi jakieś pole manewru
ale nie mogę na siłę zmusić sprzedającego
§5
sprzedający oświadcza że pojazd jest mechanicznie sprawny, nie ma wad technicznych, które są mu znane i o których nie poinformował kupującego, a kupujący potwierdza znajomość stanu technicznego pojazdu
§6
sprzedający udziela gwarancji rozruchowej na okres 14 dni od daty zakupu
umowa zawarta między dwiema osobami fizycznymi
ogłoszenie znalezione na allegro, motocykl kupiony osobiście
sprzedający był sam ja byłem z dwoma kolegami którzy mogą zaświadczyć
przebieg sprzedaży i zapewnienia sprzedającego
czy może ktoś napisać krok po kroku jak postąpić w tym przypadku ??
taką mała instrukcję
z góry dziękuję