wandalizm, czyli cos czego nie zrobiłem...

• Autor wątku Autor wątku lamerson1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lamerson1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Wracałem sobie z knajpy Po 1 piwku z bratem. przed nami jakaś zadyma, koleś obrywa butelką w głowę itd..... Podchodzimy bliżej (jako "gapie") żeby zobaczyć co i jak. Nadjeżdża policja i nas spisują, badają alkomatem, zeznania itd. Po kilku dniach przychodzi mi zawiadomienie o stawiennictwie w komisariacie żeby złożyć zeznania. Wybrałem sie jak każdy pożądny obywatel i na miejscu usłyszałem że w chwili obecnej panowie policjanci nie mogą mi nic zarzucić bo nie wpłynęły jeszcze wnioski i następnie przekładają wizytę. Na kolejną wizytę nie moglem sie stawić więc poprosiłem o przełożenie i tak sie stało. Poszedłem na wizytę którą uzgodniłem a pan policjant mówi mi tak: " wszystkie papiery są już w sądzie i on się z panem skontaktuje, a pana zeznania nie były potrzebne". Mija kilka dni i przychodzi mi grzywna 550zł + 70 za coś tam jeszcze a w uzasadnieniu pisze, że..... zakłócałem cisze nocna, skakałem po samochodach, wywalałem śmietniki.... A JA TYLKO ZNALAZŁEM SIE W NIEODPOWIEDNIM MIEJSCU O NIE WŁAśCIWYM CZASIE!!!! co mam zrobic ?????? :(

moje pytanie w związku z powyższym brzmi:
1) czy mogą mnie ukarać bez moich zeznań?
2) czy mogę się jakoś odwołać od wyroku?

Proszę pomóżcie..

Pozostaje, jesli nie zgadza się Pan z wyrokiem, złozyć w ciągu 7 dni sprzeciw od tego wyroku. Wówczas będzie normalna rozprawa.

mogę na rozprawę zabrać ze sobą świadków?? czy musi ich sad wezwać?? jak to jest?

Najlepiej złożyć wniosek o ich przesłuchanie jeszcze przed rozprawą-pisemnie, wskazując na jakie okoliczności mają być przesłuchani tj. co ich zeznania mają udowodnić.

a jak wygląda taki wniosek, masz moze wzór?? pierwszy raz mam do czynienia z sądem i niewiem co i jak ;/

Powrót