warunki socjalu

• Autor wątku Autor wątku kasias2114
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam mam pytanie. moja dziewczyna bierze socjal w niemczech i chodzi na kurs b1 z niemieckiego za ktory jobcenter jej placi teraz od lipca ma 2 miesiace wakacji od tego kursu mam pytanie na ile moze przyjechac do polski w trakcie tego wolnego? z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Na kazdy wyjazd/urlop trzeba zlozyc wniosek do JobCenter. To ze dostaje socjal nie znaczy ze ma sie wieczny urlop. Kozystanie z pomocy socjalnej jest tylko tymczasowe i pobierajacy zasilek musi w kazdej chwili starac sie o prace ale przyjac KAZDA propozycje pracy oferowana przez JobCenter

tak wiem ale ona robi kurs b1 tak jak juz wspomnialem a do puki nie skonczy b1 a potem b2 jobcenter nie zaproponuje jej zadnej pracy poniewaz jest po studiach i oni chca by skonczyla kurs b1 i b2 tylko pytam ile moze podczas brania zasilku przebywac za granica niemiec czy ktos sie orientuje?

To nie gra zadnej roli, bo osoby, ktore dostaja pieniadze od Arbeitsamtu, musza byc przynajmniej teoretycznie "do dyspozycji rynku pracy", wiec nie moga sobie w dni robocze nigdzie wyjezdzac bez zezwolenia Arbeitsamtu.

Kazdemu bezrobotnemu przysluguje na rok jakis tam urlop (3 tygodnie, o ile pamietamm), a wiec musi zlozyc wniosek o taki urlop i dadza jej tyle, ile sie nalezy, reszte bedzie musiala siedziec tu na miejscu, nawet jesli nie ma dla niej pracy.

aha no to szkoda a nie orientujesz sie moze czy da rade jakos przedluzyc ten urlop w taki czy inny sposob? bylbym wdzieczny za jakas rade bo juz nie widzielismy sie dlugo.:(

Mozna, rezygnujac z socjalu za ten czas. Nie mozna miec ciastko i zjesc ciastko.
To ty przyjedz do niej, jak tak tesknisz i 3 tygodnie ci za malo

niestety ja nie moge sie urwac z pracy na dluzej niz 2 dni w tygodniu wiec odpada no trudno jak nie ma rady to i 3 tygodnie dobre a b1 konczy w polowie pazdziernika i potem konczy sie jej socjal takze musze byc cierpliwy. dziekuje za wasza pomoc pozdrawiam

powyżej 3 tygodni JC nie wyplaci jej pieniadzy za te dni,dopiero jak wroci i sie zamelduje u nich:)

aha ale jak jej placa za szkole to nie zrobia jej potem problemu jak np bedzie w polsce 2 miesiace i nawet jak jej za ten okres nie dadza zasilku? bo jej zalezy tylko na tym zeby skonczyc ten kurs ktory jej oplacaja i nie chce zeby pod sam koniec miala przez dluzszy wyjazd jakies problemy czy zeby musiala sobie sama oplacac

to musi Z GORY pojsc tam i powiedziec, ze ma taki a taki zamiar. Jak sie jest na garnuszku panstwa, nie wolno nic robic na wlasna reke

w linku wyżej jest opisane wszystko , także to co bedzie jak pozostanie dluzej niz 6 tygodni

Ostatnia edycja:
wiem dlatego chce zrobic wszystko zgodnie z ich zasadami. pogodniak nie mierz wszystkich jedna miara. dzieki za pomoc w razie co jeszcze bede was katowal:P pozdrawiam

ja nic nie "mierze", tylko wiem, ze samowolne kroki, nawet z niewiedzy, moga pociagnac bardzo powazne konsekwencje, wiec niech dziewczyna pojdzie do urzedu, przedstawi sprawe, co jej powiedza, co jest mozliwe a co nie

witam;)
Za pomoca pogodniaka udało mi się zebrać wszystkie dokumęty potrzebne do nadania mi obywatelstwa niemieckiego poprzez pochodzenie ;)
zamierzam niedługo wyjechać i złożyć papiery ;)
mam pytanie jakie dokumęty musze zabrać ze sobą aby starać sie o zasiłki dla dzieci? jedno chodzi do gimnazjum ,a jedno do podstawówki -z góry dziękuje za pomoc;)))))

jakie zasiłki ?
póki nie masz potwierdzonego obywatelstwa na piśmie , zasiłki nie przysługują

Ostatnia edycja:
tak to jest oczywiste dla mnie , ja pytam co bede potrzebowała juz po otrzymaniu obywatelstwa jakie papiery beda mi potrzebne?

Mam pytanie,ale wczesniej zaczne od tego: ja z mezem wyjechalam 8 lat temu do niemiec. ( ja nie mialam pochodzenia tylko maz) Na samym poczatku troszke pociagnelismy z socjalu, ale teraz jestesmy juz baaardzo samodzielni:)
Moja mama mieszka w Polsce (bez pochodzenia, ojciec tez bez pochodzenia).
Chcemy bardzo aby mama zamieszkala z nami(mamie bardzo zle uklada sie z ojcem) a z czasem moze zeby mogla jakas kawalerke wynajac..mama ma raka skory i chcielibysmy tez zeby mama mogla sie tu w niemczech leczyc.Mama ma 60 lat i jet na emeryturze. jakie sa mozliwosci .prosze o szybkie i madre odpowiedzi. dziekuje .:)

dodam jeszcze, ze mame nioe byloby stac na samodzielne oplatyn mieszkania, lub no wogole na samo zycie..oczywiscie od nas tez by pomoc miala, tyle ile bysmy mogli bo wiadomo , nikomu sie nie przelewa..ale czy jets jakas mozliwosc aby panstwo w niemczech pomoglo mamie finansowo????

Ostatnia edycja:
Powrót