warunki socjalu

• Autor wątku Autor wątku kasias2114
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
berlinkaaa napisał:
Pytanie podstawowe czy znacie jezyk?
Najpierw maz musi Was zameldowac..
Jesli nie znacie jezyka-maz po zarejestrowaniu w Urzedzie Pracy dostanie skierowanie na kurs trwajacy min.6 mies.Pani takze dostanie skierowanie-kiedy dziecko bedzie moglo uczeszczac juz do przedszkola.
Co do mieszkania -aby je otrzymac w Panstwa przypadku-trzeba miec albo socjal(czyli pobierac pieniadze z jobcenter) albo prace,bo Biuro nieruchomosci,w ktorym mieszkanie znajdziecie, oczywiscie chce konto,z ktorego pobierac beda oplaty.Na mieszkanie sie nie czeka-tylko wynajmuje od kiedy sie chce,a mieszkan nie brakuje.
Na jedna osobe przypada miesiecznie ponad 350E.Na dziecko mniej.Za mieszkanie dla 3 osob przewaznie placa do 542E,na 4 osoby do 619E.-zalezy od metrazu i kwoty czynszu.Za oplaty typu prad,gaz itp.tez placa.
Maz ma pochodzenie i nie mieszka w Niemczech?Czy mieszkal wczesniej tutaj,czy ma normalne obywatelstwo niemieckie?

A od kiedy Niemiec moze byc skierowany na kurs? Jest przeciez Niemcem, powinien umiec po niem. Taka wlasnie odpowiedz uslyszalam w Rathausie. Moze ktos mi podpowie,ktora wskazowka jest poprawna? Dziekuje

Ostatnia edycja:
a co tutaj Rathaus ma do gadania. Musisz sie zglosic do Urzedu Pracy jako osoba szukajaca pracy i to oni beda decydowac, a nie Rathaus

na co mogę liczyć?

Witam, mam pytanie mąż od maja tamtego roku pracuje w Niemczech na niemieckich warunkach od tego roku zaczeliśmy pobierać kindergeld. Chciałabym jechać do męża na stałe z 4 letnim dzieckiem ale jest jeden problem. Czy w związku z tym że będę osobą bezrobotną możemy liczyć na jakieś dofinansowanie ze strony państwa?Chcieliśmy wynająć mieszkanie ale w tej miejscowości co mąż mieszka ceny są bardzo wysokie i nie będzie nas stać. Dziękuję i z góry dziękuję za odpowiedź.

Mam,pytanie mam ojca w Niemczech,mieszka tam od 25 lat
Ma prawa niem. ja jestem zameldowany u niego od 2- lat, otworzyłem wtedy działalnośc ( nieprzynosi zadnych dochodow) mam,pozwolenie na prace.Moje pytanie,czy należy mi się socjal,lub ubespieczenie zdrowotne.Czy mojemu dziecku należy się kindergelt ma 3 latka.Proszę o odpowiedz

Fajnie,czyli małej się należy,a odnośnie mnie mogę się ubiegać o socjal i ubespieczenie zdrowotne?

nie odprowadzałeś składek na wypadek bezrobocia, a wiec idź i zapytaj w urzędzie czy coś Ci przyznają ale nie musza

Witam
mam pytanie dotyczace socjalu W De z tego co sie zdazyłam zorientowac socjal nie przysługuje osobom ktore posiadaja majatek w pL. prosze o info. maz posiada pochodzenie niemieckie ale dom ktory mamy w pl jest moja własnoscia ktora nabylam przez darowizne kilka lat jeszcze przed slubem. czy w takim razie maz w trakcie rejestracji jest zobowiazany podac ten dom jako majatek skoro to ja jestem włascicielem.czy ma znaczenie to ze wymeldujemy sie z PL. prosze odpowiedz. Pozdrawiam

marikal35 napisał:
Witam
mam pytanie dotyczace socjalu W De z tego co sie zdazyłam zorientowac socjal nie przysługuje osobom ktore posiadaja majatek w pL.

A kto napisał,że nie przysługuje ? Wszystko jest zależne od wielkości tego majątku.Jak na razie nikt nie umie dokładnie wyjaśnić jak Niemieccy Urzędnicy wyliczają jego wartość.Za mało znamy Niemieckie przepisy.Przydał by się Niemiecki Prawnik na forum :D

marikal35 napisał:
Witam
dom ktory mamy w pl jest moja własnoscia ktora nabylam przez darowizne kilka lat jeszcze przed slubem. czy w takim razie maz w trakcie rejestracji jest zobowiazany podac ten dom jako majatek skoro to ja jestem włascicielem. prosze odpowiedz. Pozdrawiam

Sama napisałaś ''mamy'' chyba,że macie rozdzielność majątkową ;-)

To wszystko na mój chłopski rozum :)

maz nie figuruje jako wlasciciel w akcie notarialnym. a jezeli chodzi o majatek jaki sie posiada przed zawarciem zwiazku malzenskiego to ten majatek nie jest wlasnoscia wspolmalzonka. Majatek wspolny jakiego malzonkowie sie dorobia jest wspolny od momentu zawarcia zwiazku chyba ze posiada sie rozdzielnosc majatkowa. takze jedynym wlascicielem domu jestem ja.

w Niemczech dla małżeństw obowiązuje ustawowa rozdzielność majątkowa z wyrównaniem dorobków - Zugewinngemeinschaft
ale przy socjalu liczą majątek i dochód "gospodarstwa domowego" czyli wszystkich zamieszkujących i pracujących
tak wiec Ty nie masz ale on ma i w swoim oświadczeniu będzie musiał podać
a oświadczenie takie składa sie z zobowiązaniem o konsekwencjach prawnych za złożenie fałszywego świadectwa

nie kombinuj bo sie na tym można przejechać

A kto napisał,że nie przysługuje ? Wszystko jest zależne od wielkości tego majątku.Jak na razie nikt nie umie dokładnie wyjaśnić jak Niemieccy Urzędnicy wyliczają jego wartość.Za mało znamy Niemieckie przepisy.Przydał by się Niemiecki Prawnik na forum

- eine selbst genutzte Immobilie bis zu einer Größe von 130 qm (vier Personen)
- ein angemessenes Auto für jeden erwerbsfähigen Erwachsenen (bis ca. 10.000 Euro Verkaufswert)
- angemessener Hausrat
- das angesparte Vermögen der "Riester Rente".
- eine private Alterssicherung bei ehemaliger Selbständigkeit,
- 150 € pro Lebensjahr Vermögen als Anlage, Sparbuch, Kapitallebens-Versicherung etc. für jeden Erwachsenen (maximal 9.750 Euro *)
- 250 € pro Lebensjahr private Alterssicherung.
- 4100 Euro für jedes minderjährige Kind.
- Für Menschen die vor dem 1.1.1948 geboren sind erhöht sich der jährliche Faktor von 200 auf 520 €.
- Und je Person noch einmal 750 € Ansparbetrag für Anschaffungen, da ja jetzt die einmaligen Beihilfen entfallen sind.

czy w takim razie maz w trakcie rejestracji jest zobowiazany podac ten dom jako majatek skoro to ja jestem włascicielem.
oczywiście ze musi ,bo świadczenia wypłacane będę również na ciebie ,na rodzinę,wiec trzeba podać dochody wszystkich a nawet oszczędności dzieci

Ostatnia edycja:
lokal socjalny PILNE!!!

witam sprawa wyglada nastepujaco mieszkam w lokalu ktory kiedys byl dwoma mieszkaniami w ktoryms momencie gmina zmienila je w 1lokal lecz z dwoma czynszami jeden placilem za czesc ktora zajmowalem z matka a drugi czynsz byl na druga czesc lokalu zajmowana przez babcie ktora nie placi i ma zaleglosc ok50tyś..po wyprowadzce matki sam oplacam czynsz przydzielony mi na moja czesc a babcia dostala eksmisje do ktorej ja zostalem dolaczony wyrok brzmi nastepujaco prawo do lokalu socjalnego przysluguje panu adamowi i pani mariannie.(bez nazwiska napisalem) wiec mamy wedlug dowiadywania sie w gminie dostac razem lokal i to w dodatku 1wspólny pokój.czy jest to mozliwe prawnie abym ja mężczyzna 25letni otrzymał wspólny pokój wraz z 73letnia babcią z ktorą osobno prowadze gosp.domowe .ponadto bedziemy wpolnajemcami wiec babka nadal nie bedzie uiszczac czynszu bede musial sam go oplacac rowniez za nią ale co z dlugiem ktory ona ma na obecnym mieszkaniu poniewaz dlug jest jej ja swoja czesc oplacam czy na nowym wspolnym lokalu dlug prawnie moze przejsc rowniez na mnie? prosze o jakies informacje lub strony gdzie moge znalezc takowa pomoc i regulacje prawne

Powrót