Witam!
Znajduję się w podobnej sytuacji co Pani, która zakładała ten temat.
W wakacje chciałabym wyjechać do Niemiec na stałe wraz z mężem.
Posiadam paszport niemiecki, jednak nigdy nie mieszkałam w Niemczech. Mój mąż nie posiada obywatelstwa niemieckiego.
Jestem obecnie w 4 miesiącu ciąży i chciałabym urodzić w Niemczech.
Planujemy zamieszkać w okolicach Dortmundu.
Z Państwa postów wyczytałam, że mógłby sie pojawić problem jeżeli chodzi o pomoc socjalną dla męża.
Ja znam niemiecki w zakresie podstawowym, mąż nie zna wcale, jednak teraz dość intensywnie przygotowujemy się do tego wyjazdu ucząc się niemieckiego.
Rozumiem, że skoro ja posiadam obywatelstwo niemievkie, to państwo musi mi pomóc. Czy jeżeli dziecko, które urodzę też będzie miało od razu obywatelstwo i będzie mu przysługiwała pomoc?
Najbardziej martwimy się o mieszkanie, ale słyszałam, że mieszkań jest dużo.
Czy zatem w początkowych miesiącach udałoby nam się przetrwać z tych pieniędzy, które bysmy dostali od państwa? (biorąc pod uwagę, że mąż nie dostałby socjalu) Istniałaby możliwośc podjęcia pracy, jednak takiej dorywczej, nie na stałe i czy na to mąż musi mieć jakieś zezwolenia?
Kolejne pytanie dotyczy dokumentów które musze przygotowac do wyjazdu. Posiadam już akty urodzenia mój i męża na druku międzynarodowym, podobnie z aktem slubu. Wiem, że nalezy przetłumaczyć tez wszystkie świadectwa pracy oraz świadectwa ukończenia szkoły + maturalne. Czy jeżeli studiowąłam, lecz przerwałam studia, to tez powinnam tłumaczyć? Jakie dodatkowe dokumenty muszę podesłac do tłumacza przysięgłego?