warunki socjalu

• Autor wątku Autor wątku kasias2114
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
belunia napisał:
to dlaczego na innych forum setki polakow musi przedstawiac dochody??

nie dalej jak dzis ok.kilka minut temu kobieta pisze jaki ma problem z tym dokumentem

nastepna musiala opuscic Niemcy...pomagalam nawet dzwonilam do urzedu..nie wydali i koniec...bo nie mieli dochodow...(malzonek mial niemieckie obywatelstwo zona nie)nie dostała żadnej pomocy..

mogę podać link na PW...tu nie mogę

w wiekszosci miast zalatwia sie go w Ausländeramt Ci z Gewerbe nie maja problemu zazwyczaj dostają od reki

Keine Freizügigkeitsbescheinigung wegen ALG II - Migrationsrecht

Zeby dostac Freizügigkeitbescheinigung moj chlopak, ktory ma niemiecki paszport, ale jest polakiem musial podpisac zobowiazanie w Ausländerbehörde, ze dopoki ja nie podejme pracy bedzie mnie utrzymywal. Musial zlozyc zaswiadczenia o zarobkach z ostatnich 3ch miesiecy i poki nie podjelam pracy, Freizügigkeit mialam przedluzany co rok. Teraz, odkad pracuje, mam go Unbefristet.

Wydaje mi sie ze w takich sprawach akurat aby dostac Freizügigkeitbescheinigung to zalezy od miejsca zamieszkania,bo naprawde ludzie maja problemy z dostaniem nawet na rok.Nie wiem gdzie mieszka Belunia ale z takimi problemami w Berlinie sie nie spotyka Ausländeramt.

nie ma znaczewnia gdzie mieszkam..ja to slysze na forum gdzie jest mnostwo polakow z roznych stron i maja z tym problemy..temat przerabiany tam kilkanascie razy(wieczne problemy)jedni wrocili do polski nawet z powodu tego..bo zona nie dostala tego dokumentu choc malzonek mial niemieckie obywatelstwo(lecz brak dochodu)tylko socjalny(kolo Hannover)to bylo...wiec nie mogl potwierdzic ,ze utrzymie zone

Witam.
Ja też mam prośbę odnośnie mojej sytuacji. Wyszłam za mąż za obywatela Niemiec, który jest na rencie w wysokości ok 940 E, . Ja obecnie mieszkam i pracuję jeszcze w Polsce. Do męża zamierzam pojechać w 2011 roku. Na co w związku z tym moge liczyć od Państwa Niemieckiego. Czy mogę liczyć na jakiekolwiek świadczenie i bezpłatny kurs j. niemieckiego. Czymogą mi robić problem z pozwoleniem na pobyt stały i w ogóle napiszcie proszę czego się mogę spodziewać i jakie kroki powinnam najpierw podjąć, dodam jeszcze, że w Polsce zmiaerzam zwolnić się z pracy i wymeldować, mąż uważa, że należeć mi się bedzie jakieś świadczenie za utracone dochody w Polsce czy ma rację, dziękuję bardzo pozdrawiam.;)

mysle ,ze maz zyje jeszcze starymi przepisami...nie wyplacaja nic za stracone dochody..Polska jest w Uni nie ma juz statusow poznych przesiedlencow(wygnancow)..itd

swiadczenia nie naleza Ci sie..trzeba miec pozwolenie na prace..pracowac oplacic skladki socjalne zeby potem moc skorzystac z pomocy socjalnej

co do kursu jezyka ta sa dla emigrantow..cos tam sie placi ,ale nie jest to duzo..

co prawda od 2011 nie bedzie potrzeba pozwolen na prace ,ale zasilku przyznawac na piekne oczy tez nie beda polakom ....jest kryzys i Niemcy dla Niemcow nie maja a co dopiero dla polakow jezeli tu nie pracowali

pozwolenie na pobyt masz szanse bo On ma dochod ,ale tez nie jest duzy..nie wiem czy wystarczy na 2 osoby(a wymagaja poswiadczenia dochodow)i najwazniejsze obowiazkowe ubezpieczenie Niemieckie(malzonek moze Cie podpiac pod jego)

zasilek bezrobotny Polski mozna transferowac ,ale tylko 3 miesiace

Bardzo bardzo dziękuję, to chyba jednak mąż będzie musiał przyjechać do mnie do Polski;).Pozdrawiam serdecznie.

no tak tez mysle ,ze to lepiej..w Niemczech naprawde miodu nie ma...a rente ma to moze zalatwic transfer renty do Polski(tak mozna caly czas)byl tu temat przerabiany nizej ...

za te 900 lepiej zyc w Polsce(oplaty nizsze)niz tu

Cześć belunia mam prośbę czy możesz podać link odnośnie socjalu który proponowałaś kasiuni692?:D kasias2114@wp.pl

Ostatnia edycja:
Witam jestem tu po raz pierwszy.Mam pytanie?moj maz pracuje w niemczech od 5 lat od 3 lat jest tam zameldowany i placi niemiecki podatek chciala bym wyjechac z 2 dzieci do meza,dowiedzialam sie ze moge sie starac tam o pozwolenie na prace bo maz tam pracuje.Czy tak jest naprawde i czy dostali bysmy jakis socjal prosze o odmowiedz.

-po pierwsze potrzebujesz pobyt FreizugG/EU(na to wykazac sie dochodem)
-po drugie pozwolenie na prace 3 lata zameldowania w Niemczech
-po trzecie bez tych dokumentow socjal sie nie nalezy
-po czwarte obowiazkowe ubezpieczenie niemieckie zdrowotne(tanie nie jest)

chyba ,ze znajdziesz pracodawce, ktory Cie zatrudni i w Urzedzie Pracy zalatwi pozwolenie na prace

Ostatnia edycja:
Witam Wszystkich
Mam kilka pytań odnośnie wyjazdu do Niemiec.Posiadam Niemieckie obywatelstwo od 3 lat lecz nigdy tam nie mieszkałem.Zamierzam wraz z żoną wyjechać na stałe.Znajomi zameldują nas u siebie na początek a następnie poszukamy mieszkania.Pytanie mam takie :
Jakie dokumenty powinienem zabrać ja i jakie żona aby załatwić wszelkie potrzebne sprawy związane z zameldowaniem(akty urodzenia,świadectwa ukończenia technikum,studiów,akt małżeństwa).

Do samego zameldowania jako takiego wystarczy ci niemiecki dowod/paszport oraz metryka urodzenia i akt malzenstwqa . Polecam wziac w polskim USC metryke urodzenia i akt malzenstwa w formacie miedzynarodowym (w trzech jezykach), to ci potem ulatwi zalatwianie roznych spraw.

Swiadectwa dot. wyksztalcenia nie maja nic wpolnego z zameldowaniem, ale beda oczywiscie potrzebne przy staraniu sie o prace. Poniewaz sam jestem fachowcem w tej dziedzinie, stanowczo odradzam robienia tlumaczen przysieglych w Polsce, chociaz sa tansze. Te tlumaczenia sa robione przez Polakow, ktorzy moga nawet znac dobrze jezyk niemiecki, ale ten jezyk bedzie dla nich zawsze jezykiem obcym i przez to specyficznesformulowania z polskiego systemu oswiaty moga sie okazac zupelnie niezrozumiale dla przecietnego Niemca, przyszlego pracodawcy.

A wiec te najwazniejsze historie typu tesc samego dyplomu ukonczenia studiow oraz ukonczenia technikum polecam przetlumaczyc przez rodowitego Niemca, ktory studiowal polonistyke, zamiast przez Polaka, ktory studiowal germanistyke. Najlepiej gdyby byla to osoba legitymujaca tytulem tlumacza dyplomowanego (Diplom-Übersetzer), to jest odpowiednik magistra lingwistyki stosowanej w Polsce.

Wazne moga byc dokumenty potwierdzajace staz pracy i fakt oplacania skladek zusowskich/ubezpieczen spolecznych.

Jeszcze jedno pytanie: Czy otrzymał bym zwrot pieniędzy za tłumaczenie świadectwa ukończenia studiów itp. w Niemczech ?

Sadze, ze nie, bo na jakiej podstawie i od jakiego urzedu? To twoj problem, ze masz zagraniczne swiadectwa. Ewentualnie, ale nie wiem, od urzedu pracy (Arbeitsagentur) jesli bys sie tam zarjestrowal jako szukajacy pracy

No wyglada, ze koszty za tlumaczenie swiadectw moga byc zwracane w wysokosci do 260 euro rocznie w ramach Bewerbungskosten, ale to nie jest duza suma

Die notwendigen Kosten für die Übersetzung von Zeugnissen und sonstigen Unterlagen können im Zusammenhang mit Bewerbungen für Arbeitslose und von Arbeitslosigkeit bedrohte Arbeitssuchende sowie für Ausbildungssuchende nach §§ 45, 46 SGB III bis zu einem Betrag von 260 € jährlich übernommen werden.
Die Kosten sind als Bewerbungskosten bei Buchungsstelle 2/681 01/01 zu buchen..

Ew. wchodzilby w gre status przesiedlenca

Auch Aussiedler aus osteuropäischen Staaten und deutsche Rückwanderer aus dem Ausland beherrschen die deutsche Sprache häufig nur unvollkommen. Sofern sie die Hilfe der Agentur für Arbeit in mündlicher oder schriftlicher Form in Anspruch nehmen, wird auf eine Erstattung der Dolmetscher und
Übersetzungskosten verzichtet.

Witam
Czytając ten wątek mam pytanie?
Chciałbym z żoną ubiegać sie o mnieszkanie socjalne w Niemczech ( koło Szczecina).
Nie posiadamy niemieckiego obywatelstwa , ja pracuję a żona wychowuje synka.
Z tego co słyszałem jest możliwość dostania takiego mieszkania??
Możecie mi powiedzieć do jakiej gminy najlepiej jest sie zgłosić i może jest ktoś kto jest chętny do pomocy w załatwieniu spraw urzedowych, dodam że nieznamy dobrze języka.
Z góry dzięki za odpowiedź

Powrót