Warunki zabudowy-przewlekłość.

• Autor wątku Autor wątku stelak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stelak

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Dzień dobry.3 marca 2014. złożyłem wniosek o wydanie WZ. 7 maja br. dostałem zawiadomienie o wszczęciu postępowania !..zgodnie z art.61 & 4. Organ zawiadamia także iż,7 maja wystąpił o uzgodnienia z organami wymienionymi w art.53 ust. 4 ustawy o planowaniu przestrzennym. Piszą też - ''Zgodnie z art 10 & 1 kpa organ obowiązany jest przed rozpatrzeniem materiału dowodowego i wydaniem decyzji do wysłuchania stron''. Pytanie co mam robić? poczekać do 7 lipca (60 dni) i pisać ponaglenie,czy dziś składać ponaglenie,czy Wezwanie do usunięcia naruszenia prawa? Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze tylko pytanie -mam pisać do SKO zażalenie na niezałatwienie sprawy? Doczytałem że mój pełnomocnik uzupełniał wniosek 5 maja..czy to zmienia postać rzeczy? Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
dokładnie tak jak w poradniku

Zażalenie wysłane.Dziękuje.Poinformuję o rozwoju sytuacji.

Witam. SKO uznało że była przewlekłość,nakazało zakończyć przedmiotową sprawę w ciągu 30 dni,wyjaśnić przyczyny i ustalić winnych niezałatwienia sprawy w terminie. Tyle teorii,wiem że sprawa nie zostanie załatwione w ciągu tych 30 dni,więc co dalej gdy termin upłynie? Poczekać 30 dni i sprawa do WSA ? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

nie trzeba czekać , można było złożyć skargę do WSA od razu po złożeniu zażalenia do SKO

Wiem,ale jakoś strasznie się łudzę że może .. Dobra,składam do WSA poprzez urząd który skarżę. Wg poradnika. Pozdrawiam.

Skarga do WSA złożona.Ten rok już praktycznie straciłem,pozostał przyszły na budowę i oddanie do użytku,bo w grudniu mija termin od banku.:confused: Pozdrawiam.

Witam. Czekając na ruch WSA,zastanawiam się czy sprawa może utknąć,jeżeli organ odnajdzie spadkobierców współwłaścicieli pechowego podwórza ale Ci nie będą mieli porobionych spraw o nabycie spadku itd? czy organ tego wymaga aby uznać osobę za stronę w postępowaniu administracyjnym? Co jeśli strony nie maja wyroków sadu o nabyciu spadku,organ może zmusić kogoś do takiego postępowania?

Witam. Urząd napisał wyjaśnienie do Sądu i wysłał. Na swoją obronę ma kilka faktów.
1. Urząd przecież MÓWIŁ inwestorowi że sprawa trudna i w ogóle..!
2.SKO nie poinformowało wszystkich stron o postępowaniu i decyzji co,wg. Urzędu jest uchybieniem dyskwalifikującym moją skargę do WSA...!
3.Nadal szukają stron,nawet poprzez konsulat w Republice Czeskiej...!
Czyli międzynarodowe postępowanie administracyjne..
Mam nadzieję że Sąd zachowa powagę wobec tych faktów i oceni w swej mądrości całość postępowania. Pozdrawiam. ;)

Powinien zawiesić zgodnie z Art. 97. i zgodnie z Art. 100.
§ 1. Organ administracji publicznej, który zawiesił postępowanie z przyczyny określonej w art. 97 § 1 pkt 4, wystąpi równocześnie do właściwego organu lub sądu o rozstrzygnięcie zagadnienia wstępnego albo wezwie stronę do wystąpienia o to w oznaczonym terminie, chyba że strona wykaże, że już zwróciła się w tej sprawie do właściwego organu lub sądu.
Dobrze myślę?

Ostatnia edycja:
tak, bo tylko zawieszenie przerywa bieg upływu terminów

Witam. WSA wyznaczył termin rozprawy na 19.12.2014. A urząd..przesunął rozpatrzenie mojego wniosku o WZ do 30.11.2014. Pozdrawiam.

czyli czekamy na rozprawe przed WSA, nawet jesli organ wyda decyzje

Powrót