Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
keczi napisał:
Dziękuję za odpowiedz,w takim razie proszę o wytłumaczenie i konkretną odpowiedz.

Odpowiedź znajdziesz zapoznając się z treścią art. 64 kodeksu karnego. Wystarczy użyć google ....

To że jest recydywistą wiem bez zaglądania do kk,więc dalej nic mi się nie zgadza w obliczeniach ale być może matematyka nie jest moją dobrą stroną.

Witam, mój syn odbywa karę pozbawienia wolności (3 lata z dwóch wyroków). W grudniu mijają mu dwa lata. Jak dotąd nie był na żadnej przepustce ani nie mógł pracować gdyż trafił do aresztu jako osoba uzależniona. Aktualnie jest już po terapii, ale przebywa w bardzo
odległym od naszego miejsca zamieszkania zakładzie. Wystąpił o warunkowe zwolnienie, jednak obawia się, że nie wyjdzie (biorąc pod uwagę praktykę tamtejszego sądu) pomimo, że nie miał żadnych kar dyscyplinarnych i ponad 40 wniosków nagrodowych za dobre sprawowanie. Nie stać mnie na adwokata w tej sprawie (powiedziano mi 2tys zł), syna wcale ale zależy nam, żeby syn opuścił już więzienie - koszty odwiedzania go i wspierania są potężne, ponadto syn zmienił swój stosunek do życia i samego siebie. Czy może sam w takim wypadku wnioskować o adwokata z urzędu? I na jakiej podstawie, chciałabym mu wysłać wzór takiego wniosku, wychowawca mu nie pomoże.

opal1001 napisał:
pomimo, że nie miał żadnych kar dyscyplinarnych i ponad 40 wniosków nagrodowych za dobre sprawowanie.

Dobre sprawowanie to obowiązek każdego osadzonego. Nie jest to przesłanką do wcześniejszego zakończenia odbywania kary pozbawienia wolności. polecam art. 77 kodeksu karnego.

opal1001 napisał:
ponadto syn zmienił swój stosunek do życia i samego siebie.

No i powyższe trzeba udowodnić. Do tego nie jest potrzebny adwokat.

Czy art.242 kk jest przestepstwem czy wystepkiem? Chodzi o niepowrot z przepustki do zk

Ostatnia edycja:
witam... mam pytanie moze wiecie po jakim czasie moze wyjsc ( recydywa) i na ktorej wokandzie jak ma cala kare 1 roku i 6 miesiecy ... prosze o pomoc bo ja nic nie wiem a moj narzeczony jest w Strzelcach Opolskich... ma w marcu ale napewno mu sie nie uda druga ma w czerwcu a poznej trzecia we wrzesniu to mam sie nie nastawiac ze wyjdzie w czerwcu tylko we wrzesniu :(?? pomocy:(

tequilla1111 napisał:
mam sie nie nastawiac ze wyjdzie w czerwcu tylko we wrzesniu :(?? pomocy:(

Masz się nastawiać, że wyjdzie w dzień końca kary. Jakiekolwiek wcześniejsze wyjście może nastąpić lub też nie. Wszystko zależy od przestępcy.

prosze o porade w sprawie zatrzymania chlopaka.Otóz znalazlam sie w bardzo ciezkiej sytuacji,znamy sie z konkubinem od roku przez ten czas wzielam rozwod z bylym mezem gdyz bardzo zle mnie traktowal i postanowilam sie z nim rozejsc,z poprzedniego malzenstwa mam 2 dzieci corke 4 lata i syna 9 lat.chlopak wlasciwie konkubin z ktorym zamieszkalam od czerwca a w maju zmarla jego matka(macocha)ktora go wychowala ze swoim mezem,a jego ojcem chorym na raka od 4 lat,utrzymywal nas a w czerwcu zaszlam w ciaze obecnie jestem w 5msc ciazy,syn mieszka ze swoim rodzonym ojcem,a corka do tej pory uczeszczala w miejscowosci gdzie mieszkalismy do przedszkola.przerwalam przedszkole corce bo sama nie utrzymam siebie i corki,a tym bardziej chory przyszly tesciu.Otoz konkubin byl bardzo dobrym partnerem,opiekunczym,nie okazywal agresji troszczyl sie o nas srodowisko sasiedzkie niema o nim zlego zdania tam gdize mieszkalismy. Przejde do zeczy podczas gdy przebywalam z corka i konkubnem u mojego ojca w jeleniej gorze troche sie posprzeczalismy z chlopakiem tak nieraz bywalo wtedy on wychodzil przeszedl sie i wracal,tego wieczoru nie wrocil niemial komorki,ani kontaktu z nim tez niemialam,o 2.15 w nocy dostalam telefon od jego ojca ze szuka go policja bo napadl na taksowkarza nic wiecej sie nie dowiedzialam.Nastepnego dnia o 12 w poludnie pojawil sie chlopak przebywalam nadal u ojca w jeleniej,przyznal mi sie ze napadl na taksowkarza byl w ogromnym szoku nic wiecej nie odezwal sie.2 pozniej zapokala policja do drzwi i go zabrali mieli na 48 godzin 2 dni pozniej bylam juz w miejscowosci gdzie mieszkalismy i udalam sie na policje aby dowiedziec sie co z nim dalej okazalo sie ze zostanie na 72 godziny,przesluchali mnie i dowiedzialam sie ze zamowil kurs z jeleniej gory w nocy do miejscowosci gdzie mieszkamy,po drodze w taksowce zaatakowal taksowkarza rozbita butelka i wypadl z samochodu taryfiarz udal sie do szpitala zaopatrzyc rany i wezwal policje,nic groznego taksowkarzowi sie nie stalo.odnalezli chlopaka gdyz wylecial mu w aucie dowod osobisty.dostalam pismo z aresztu z lubania ze zostal aresztowany tymczasowo na 3 miesiace.prokurator rozwazal postawienie zarzutu usiłowania zabójstwa,ale po przesluchaniu jak mowil jednak odstapil od tego zamiaru.wyslalam list do sadu z opisana sytuacja proszac jednak o zawieszenie kary pozbawienia wolnosci sama sie nie utrzymam i corki,takze ojciec chlopaka zostal bez opieki sam w domu,konkubin pracowal,niemial jeszcze umowy ale mial ja dostac,niewiem dlaczego tak postapil nie byl karany za takie sprawy,dodam ze konkubin ma 20 lat czy jest szansa ze potraktja go jako mlodociaego i wezma pod uwage ta cala sytuacje o jakiej pisalam ,zeznawalam to samo na policji i prokuratorowi ktory mi powiedzial ze grozi mu 3 lata ale jest szansa jesli niebyl jarany ze dostanie zawiasy,na policji tez tak mi powiedziano.prosze o jakas odpowiedz czy moge cos jeszcze zrobic w tym kierunku aby mu pomoc w obecnej sytuacji wszyscy cierpimy,tu w jeleniej niema miejsc w przedszkolach a takze niestac mnie na nie,corka potrzebuje sie rozwijac,ja zostalam zdana samam na siebie jstem bez srodkow do zycia,ojciec konkubina zostal sam niema zadnej pomocy a mial tylko w nas i w chlopaku.prosze o odpowiedz.

forg napisał:
Masz się nastawiać, że wyjdzie w dzień końca kary. Jakiekolwiek wcześniejsze wyjście może nastąpić lub też nie. Wszystko zależy od przestępcy.

czyli mam sie nastawiac ze wyjdzie dopiero we wrzesniu?? a nie wczesniej?

karola233 napisał:
Otoz konkubin byl bardzo dobrym partnerem,opiekunczym,nie okazywal agresji troszczyl sie o nas srodowisko sasiedzkie niema o nim zlego zdania tam gdize mieszkalismy.

Ale napadł na taksówkarza, zaatakował go butelką. Mógł zabić.
Raczej nie licz przez jakiś czas na jego pomoc. Rozejrzyj się za innymi formami pomocy.

FORG
to co ja mam zrobic w takiej sytuacji?? pomoz

tequilla1111 napisał:
FORG
to co ja mam zrobic w takiej sytuacji??

Co masz zrobić? Masz oddziaływać na skazanego. Tak, by spełniał wszelkie przesłanki zawarte w art. 77 kodeksu karnego.

forg napisał:
Co masz zrobić? Masz oddziaływać na skazanego. Tak, by spełniał wszelkie przesłanki zawarte w art. 77 kodeksu karnego.

tzn cos wiecej napisz :) bo nie wiem co juz mam myslec

maż dostał odmowę na ostatniej wokandzie. w odwołaniu sad ten wyrok uchyli
ł. co teraz?? czy maż ma większe szanse że wyjdzie???

Witam! Mam pytanie otóż mój mąż w 2002 roku skończył odbywać karę pozbawienia wolności w wysokości 8 miesięcy wszystko odsiedział. W 2008 dostał następny wyrok 20 miesięcy odbywa karę odsiedział już 6 miesięcy ma grupę r1 i czy po połowie kary może starać się o wcześniejsze przedterminowe zwolnienie?

Witam!!!
Mam pytanie związane z warunkowym zwolnieniem.Mojemu facetowi odwiesili warunkowe choć nic w tym czasie nie nabroił. Jest teraz w areszczie na 3 miesiące,bo jak sie okazało ma jeszcze sprawę o wyłudzenie kwoty 800zl z roku '99 . Jak dobrze rozumiem to jest zatrzymany do sprawy i zarazem odsiaduje wyrok. Możecie mi powiedzieć jak to jest i jaki moze dostać tym razem wyrok? Czy brać adwokata? Nie bardzo wiem co robić!!!!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót