Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
melancholiczka napisał:
Bzdura totalna :lol:

Słucham !?
Co ile Twoim zdaniem możesz się starać o warunkowe przedterminowe zwolnienie jeśli odbywasz karę jako recydywa??

Kawa_wawa napisał:
Słucham !?
Co ile Twoim zdaniem możesz się starać o warunkowe przedterminowe zwolnienie jeśli odbywasz karę jako recydywa??
Zależy od długości wyroku,a nie od tego które to przestępstwo.

melancholiczka napisał:
Zależy od długości wyroku,a nie od tego które to przestępstwo.

Nie tylko. Do 3 lat i powyżej 3 lat też ma znaczenie ale odbywający karę po raz pierwszy może się starać co 3 miesiące a w warunkach recydywy co 6 miesięcy.

Kawa_wawa napisał:
A tak serio to zależy tylko od humoru sędziego.. i z tego czy da twojemu synowi wpz czy nie i za którym razem to zrobi (jeśli w ogóle bo zły humor może mieć cały czas..) nikt go nie rozliczy.

Co to za brednie? Sąd musi swoje orzeczenie uzasadnić i te uzasadnienie podlega kontroli instancyjnej (jeżeli zostanie złożone zażalenie).

Witam dostalem rok kary lacznej. Odsiedzialem w ZK 7.5 miesiaca nastepnie zlozylem wniosek o odbycie reszty kary w wymiarze 141 w systemie dozoru elektronicznego. Dzisiaj zlozylem wniosek o warunkowe zwolnienie polowa kary w dozorze elektronicznym mija 30 listopada. Teraz moje pytanie czy dobrze zrobilem bo szukaja na forum znalazlem ze jak poszedlem w strone dozoru elektronicznego to nie moge starac sie o warunkowe zwolnienie co potwierdzil moj adwokat. Czy sad przychyli sie do zwolnienia mnie dwa miesiace przed koncem kary.Jestem poltora miesiaca na dozorze elektronicznym a kuratora nawet raz u mnie nie bylo.

A dlaczego nie możesz się starać o zwolnienie warunkowe? Nie przypominam sobie, by to było niemożliwe.

Tak przeczytalem na jakims forum i tak powiedziala adwokatka. A jeszcze ktos wie ile sie czeka w Lodzi na takie posiedzenie i jakie sa na to szanse?

Jeśli nie była to kara zastępcza za niewykonaną karę ograniczenia wolności to możesz się starać o warunkowe zwolnienie. Mogłeś złożyć taki wniosek po połowie kary, wliczając okres spędzony w zakładzie karnym, a nie czekając na połowę w SDE.

No wlasnie dalem troche ciala. Ile sie czeka na takie posiedzenie jest szansa ze mnie wypuszcza na swieta do dziewczyny i corki?

Na posiedzenie czeka się różnie. Zależy od obłożenia sprawami w danym sądzie. Wg. mojej wiedzy ok. 1 - 2 miesiące. Najlepiej zadzwonić do danego sądu i zwyczajnie zapytać w jakim terminie możesz się spodziewać posiedzenia.

Wniosek zlozylem dopiero 02.11 wiec jeszcze dzwonil nie bede. Dziekuje za odpowiedzi bede informowal na biezaco co wiadomo w sprawie licze ze swieta juz w domu spedze.Pozdrawiam

Witam dzisiaj dzwonilem do kuratorki i powiedziala mi ze z sadu dostala pismo ze ma wystawic opinie. Pozdrawiam

Pawel2890 napisał:
Witam dzisiaj dzwonilem do kuratorki i powiedziala mi ze z sadu dostala pismo ze ma wystawic opinie. Pozdrawiam

Bez urazy ale wydaje mi się, że ten dział forum nie służy do śledzenia relacji z posiedzenia sądu w Twojej sprawie...

guest_user napisał:
Bez urazy ale wydaje mi się, że ten dział forum nie służy do śledzenia relacji z posiedzenia sądu w Twojej sprawie...

A mi się wydaje, że całe forum służy do tego BG wzajemne sobie pomagać a nie wbijać szpile... W dodatku jako Guest User..

Witam,
Mój chłopak został skazany za sprzedaż konta osobie która potem na to konto zrobiła przekręty, założyła sklep internetowy. Jak był na wolności to jeździł do różnych komend i wyjaśniał tą sprawę. W jednym przypadku wyrok zapadł bez jego udziału. Został skazany na poł roku i wywieziony do Hajnówki. Będąc tam jego adwokat złożył wniosek o dozór elektroniczny do Warszawy a potem do Sądu w Białymstoku. W miedzyczasie dostał kolejne poł roku zaocznie przebywajac w Hajnówce. Termin wokandy SDE był wyznaczony na koniec listopada ale został przeniesiony do Lublina ze wzgledu na kolejna sprawe wyznaczona na 11 grudnia w Rykach. Sprawa sie nie odbyła bo jest strajk ale sprawa SDE została przeniesiona do Lublina. I co teraz ? Czy on ciagle bedzie przenoszony po całej Polsce ? Czy mozna napisac jakis wniosek ?

Tak będzie przeyransportowywany tam gdzie będą prowadzone czynności procesowe.

lara12 napisał:
I co teraz ? Czy on ciagle bedzie przenoszony po całej Polsce ? Czy mozna napisac jakis wniosek ?

Istnieje taka możliwość. Nic nie poradzisz.

Witam. Mój narzeczony odsiaduje kare w Hrubieszowie. W lutym bedzie miał połowę kary. Chcialam sie zapytać jaką ma szanse zeby wczesniej wyjść przez trudna sytuacje rodzinna. Przez to że siedzi. Musiałam podjac prace na 2 etat. Obecnie pracuje ponad 300 godz miesiecznie. Sama musze splacac kredyt mieszkaniowy oraz gotówkowy. Opłaty za same kredyty pochłaniają jedna pensje. Na życie zostaje mi ok 500 zł i to nie na jedzenie ale na kosmetyki leki itp. W drugiej firmie umowe mam do końca marca. Jeśli mi nie przedłużą umowy. Nie bede mieć za co żyć i oplacać rachunków. Dodam ze mój ma dobra opinie w zakładzie. Jaka mamy szanse na wcześniejszy koniec kary.

Dodam ze ta sytuacja odbija się na mnie fizycznie i psychicznie ( na nim też.) ponieważ pracuje fizycznie.

Ostatnia edycja:
karrola napisał:
Chcialam sie zapytać jaką ma szanse zeby wczesniej wyjść przez trudna sytuacje rodzinna.

Żadną. Trudna sytuacja rodzinna osoby nie będącej rodziną - narzeczony to nie członek rodziny - nie jest przesłanką do udzielenia warunkowego przedterminowego zwolnienia. Trudna sytuacja osoby będącej rodziną również nie jest przesłanką do udzielenia warunkowego przedterminowego zwolnienia.
To przesłanka do przerwy w karze. Ale to że brakuje na kosmetyki nie przekona żadnego sądu do udzielenia przerwy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót