Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
dziekuje,wiem ze Bytom podlega pod Katowice ale nie bylam pewna czy sklada sie do sadu rejonowego czy do okregowego-wielkie dzieki.

moj maz dostal wyrok 2 lata kiedy moze sie starac o warunkowe zwolnienie czy potrzebny jest adwokat i po jakim czasie moze starac sie o przepustki

moj maz dostal wyrok 2 lata kiedy moze sie starac o warunkowe zwolnienie czy potrzebny jest adwokat i po jakim czasie moze starac sie o przepustki siedzi w sieradzu 4miesiace

Po połowie kary może starać się o warunkowe zwolnienie.

O przepustkę

forg napisał:
Po upływie połowy czasu po którym będzie mógł ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie.

megi11 napisał:
Po połowie kary może starać się o warunkowe zwolnienie

I tak za każdym razem to samo. Skąd wiesz, ze nie ma w wyroku art. kodeksu karnego?

a po jakim czasie mozna sie starac o przepustki

Mógłby mi ktoś podać art. KK (o ile taki istnieje), który mówi, że papiery do udzielenia warunkowego przeterminowego zwolnienia składa się na 40 dni przed wokandą?

Witam ponownie chciałam się z wami podzielić wiadomością,a mianowicie mój mąż dostał wpz na pierwszej wokandzie z podgrupą R1 więc nigdy nie należy wątpić w swoje szanse bo jak widać każdy może je mieć.Ja wkońcu się doczekałam,życze wszystkim starającym się o wpz powodzenia:confused:

Mój mąż wczoraj miał wyrok łączny dostał 2,6mies. z czego odsiedział dwa lata temu 1,5roku no i teraz w załadzie jest juz 3 miesiac adwokat mówi ze to co siedział wcześniej(1,5)potem wyszedł liczy sie wszystko do tego wyroku i moze starac sie juz o warunkowe zwolnienie powiedzcie mi czy na tym to polega bo wychodzi na to ze on juz powinien miec komisje jesli sprawa była wczoraj kiedy on moze stanąć na wokande

pchełka 1234 napisał:
kiedy on moze stanąć na wokande

A skąd my to mamy wiedzieć?
Zeskanuj wyrok oraz decyzje o zaliczeniach. To Ci odpowiemy.
A najlepiej zapytaj skazanego - on się może dowiedzieć tego o co pytasz w bardzo prosty sposób. Pytająć wychowawcę.

ciesze sie , choc nie znam sie na tych grupach i podgrupach ale ciesze sie ze pani sie cieszy ,ja na razie placze widzac syna tam gdzie jest ale kiedys w koncu i to sie skonczy i mam nadzieje ze wyciagnie z tego odpowiednie wnioski i nie bede juz musiala plakac z zalu ale z radosci ,,pozdrawiam

witam :) czy jeśli skazany odbył 3/4 kary, odsiaduje ją po raz 1wszy, jest już na OZ, od pół roku pracuje na wolności, to czy są duże szanse na wpz ? będzie to już bodajże trzecia wokanda, pozostało mu do końca wyroku 11 miesięcy, a odsiedział już 3 lata i 7 miesięcy.
czy teraz jest tak, że o wpz można się starać co 6 miesięcy,a nie co 3 ?

gosiaczek1910 napisał:
czy teraz jest tak, że o wpz można się starać co 6 miesięcy,a nie co 3 ?
W Waszym przypadku czyli gdy kara wynosi więcej niż 3 lata, kolejny wniosek skazanego nie może być rozpoznany wcześniej niż 6 miesięcy od wydania odmownego postanowienia. Pamiętaj jednak, że wniosek może złożyć też dyrektor jednostki, którego ten okres nie obejmuje.

Liczba wyroków nie jest istotna, ważny jest całkowity wymiar kary czyli innymi słowy - wyrok dłuższy niż 3 lata = kolejny wniosek skazanego za 6 miesięcy. Wyrok krótszy niż 3 lata = za 3 miesiące.

No ok,akurat to wiem,ale dla mnie teraz jest najistotniejsze jakie są jego szanse i pytam osoby,które mają jakąś wiedzę i doświadczenie na ten temat

Moj P mial komisje 27.11.2012 i teraz czekamy na ta wokande czy ma sie pytac o termin u wychowawcy bo myslalam ze to zalezy od sadu a czytam te watki i wnioskuje ze po komisji wychowawca wysyla do sadu dokumenty....

Ostatnia edycja:
To w Sądzie ustalany jest termin posiedzenia Sądu (tzw. wokandy). Choć oczywiście Sąd nie wyznaczy terminu dopóki nie dostanie wniosku o warunkowe przedterminowe zwolnienie.

O terminie posiedzenia Sąd zawiadamia nie tylko Dyrektora ZK ale i skazanego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót