Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Proszę o pomoc :( tak jak już pisałam, mój chłopak 28.11 byłby na wolności, lecz nie było opinii w jego sprawie. 3.12 uzyskał opinię, ale do sądu jeszcze ona nie trafiła-przedwczoraj tak zostałam poinformowana. 19.12 jest ostatnia wokanda, chcielibyśmy na święta już mieć go w domu, synek o niego pyta ... czy mogę zadzwonić do wychowawcy i z nim porozmawiać na ten temat ? nie wysłał opinii, przez co nie zdążymy się załapać na te wokandę 19.12. Wychowawca sam mu powiedział już, że wyjdzie. Przez zaniedbanie z jego strony wszystko się przedłuża. Jak powinnam z nim rozmawiać, żeby pomóc, a nie zaszkodzić mojemu chłopakowi? Dodam, że mój chłopak sam do niego poszedł, ale po pracy już go nie było i nie wiem, czy uda mu się go złapać,a czas goni i środa jest za parę dni ... pomóżcie ... :(

A dlaczego nie ? Skoro wychowawca jest wtedy, kiedy mój facet jest w pracy. To kto ma z nim rozmawiać ?!

gosiaczek1910 napisał:
Skoro wychowawca jest wtedy, kiedy mój facet jest w pracy. To kto ma z nim rozmawiać ?!

Skazany. A jeśli rzekomo nie ma takiej możliwości (w co nie wierzę) to niech zgłosi ten problem dyrektorowi jednostki.

gosiaczek1910 napisał:
A dlaczego nie ? Skoro wychowawca jest wtedy, kiedy mój facet jest w pracy. To kto ma z nim rozmawiać ?!

A dlaczego chcesz rozmawiać z wychowawcą o tym, kiedy sprawa skazanego ma trafić na wokandę sądową, skoro ani wychowawca ani nawet Dyrektor nie ma na to wpływu?

guest_user napisał:
skoro ani wychowawca ani nawet Dyrektor nie ma na to wpływu?

Jak to nie ma? Jeśli nie zostaną dostarczone odpowiednie dokumenty z jednostki penitencjarnej (a tutaj przeczytaliśmy o opinii) to mają pośrednio wpływ.

Swoją drogą niezłe porządki panują w sądach - dziewczyna skazanego informowana jest o obiegu dokumentów w sprawie, która jej nie dotyczy.

forg napisał:
Jak to nie ma? Jeśli nie zostaną dostarczone odpowiednie dokumenty z jednostki penitencjarnej (a tutaj przeczytaliśmy o opinii) to mają pośrednio wpływ.

Do wyznaczenia terminu posiedzenia potrzebny jest wniosek skazanego, a nie opinia o skazanym.

Opinię o skazanym Dyrektor wysyła jedynie wtedy, jeśli Sąd sobie jej zażyczy (art. 161. § 5 kkw).

Ostatnia edycja:
Jak to jest jeżeli osadzony wychodzi z wiezienia po wokandzie na wpz otrzymuje kuratora w jakim terminie musi sie zglozic do sadu "po tego kuratora"? I czy jezeli wychodzi sie z wiezienia przysłóguja jakies zapomoga? sadu, penitencjarnego etc...?

guest_user napisał:
Do wyznaczenia terminu posiedzenia potrzebny jest wniosek skazanego, a nie opinia o skazanym.

Opinię o skazanym Dyrektor wysyła jedynie wtedy, jeśli Sąd sobie jej zażyczy (art. 161. § 5 kkw).

Jakbyś czytał uważnie, to byś wiedział, że wokanda już się odbyła i że zabrakło właśnie opinii !

forg napisał:
Skazany. A jeśli rzekomo nie ma takiej możliwości (w co nie wierzę) to niech zgłosi ten problem dyrektorowi jednostki.

Możesz nie wierzyć-trudno. Ogólnie ma kontakt,ale teraz nie mógł go znależć i jak się okazało, jest na urlopie. Mamy cichą nadzieję, że wysłał opinię nim na niego poszedł.

gosiaczek1910 napisał:
Ogólnie ma kontakt,ale teraz nie mógł go znależć i jak się okazało, jest na urlopie.

To z kim Ty chcesz rozmawiać skoro ktoś jest na urlopie??

gosiaczek1910 napisał:
Jakbyś czytał uważnie, to byś wiedział, że wokanda już się odbyła i że zabrakło właśnie opinii !

To, że zabrakło opinii nie oznacza, że jej przesłanie uzależnione jest od wyznaczenia terminu posiedzenia (niezależnie, czy jest to posiedzenie pierwsze czy drugie, czy kolejne...). Termin wyznacza sędzia penitencjarny a nie dyrektor czy wychowawca. Sąd równie dobrze może "przyjąć" opinię o skazanym do protokołu lub w formie pisemnej bezpośrednio na posiedzeniu.

Jeśli uważasz, że termin posiedzenia jest bezcelowo odwlekany, spotkaj się w tej kwestii z przewodniczącym wydziału penitencjarnego.

Ostatnia edycja:
Jak to jest jeżeli osadzony wychodzi z wiezienia po wokandzie na wpz otrzymuje kuratora w jakim terminie musi sie zglozic do sadu "po tego kuratora"? I czy jezeli wychodzi sie z wiezienia przysłóguja jakies zapomoga? sadu, penitencjarnego etc...?

Maszka20 napisał:
Ma na to 7 dni liczone od dnia, w którym dowiedział się o dozorze. Co do zapomogi to wszystkiego dowie się od kuratora, musi tylko zapytać. Zresztą już w zakładzie powinien być poinformowany o tym na jaką pomoc może liczyć po jego opuszczeniu.

forg napisał:
To z kim Ty chcesz rozmawiać skoro ktoś jest na urlopie??

Pomyśl czasem :]
Chyba skoro się dowiedzieliśmy, że jest na urlopie to odpuściliśmy sobie kontakt z wychowawcą !?

Ja nie napisałam, że termin wokandy wyznacza wychowawca, tylko, że czekają na jego opinię - była ona wydana 3.12, a nie wysłano jej. Na wokandzie sędzia powiedział "Spotkamy się jeszcze za parę dni, ponieważ nie ma opinii z obecnego zakładu". Ponieważ 19.12 jest ostatnia w tym roku, to liczyliśmy na nią.

guest_user napisał:
To, że zabrakło opinii nie oznacza, że jej przesłanie uzależnione jest od wyznaczenia terminu posiedzenia (niezależnie, czy jest to posiedzenie pierwsze czy drugie, czy kolejne...). Termin wyznacza sędzia penitencjarny a nie dyrektor czy wychowawca. Sąd równie dobrze może "przyjąć" opinię o skazanym do protokołu lub w formie pisemnej bezpośrednio na posiedzeniu.

Jeśli uważasz, że termin posiedzenia jest bezcelowo odwlekany, spotkaj się w tej kwestii z przewodniczącym wydziału penitencjarnego.

Tzn, że wokanda może odbyć się 19ego i tego samego dnia dopiero mogą "przyjąć" opinię ?

Gajana napisał:
Ma na to 7 dni liczone od dnia, w którym dowiedział się o dozorze. Co do zapomogi to wszystkiego dowie się od kuratora, musi tylko zapytać. Zresztą już w zakładzie powinien być poinformowany o tym na jaką pomoc może liczyć po jego opuszczeniu.

Rozumie tylko chodzi o to ze niektorzy nie sa na tyle sympatyczni zeby o wszystkim informowac chcialabym sie dowiedziec o co mozna sie starac jak wyjdzie...

Witam.A od kiedy liczy sie okres 2 lat próby?Wpostannowieniu nie ma wskazanej daty zakończenia dozoru.Zwolniene z ZKnastąpiło 1 sierpnia, postanowienie ma nabitąwykonalnosc 2sierpnia, prawomocnosc 9sierpnia. Od kiedy liczyć okres próby i dlaczego?

Witam mam pytanie dostalem wezwanie do zk na okres 1 roku pozbawienia wolnosci i mialem posiedzenie w sprawie o warunkowe zawieszenie kary z drugiego wyroku (6 miesiecy) lecz zostalo odrzucone czyli do odsiadki mam rok i 6 miesiecy ktos mi powie po jakim czasie moge sie starac o warunkowe zwolnienie ? z gory dzieki

Jeżeli nie odpowiadałeś w warunkach recydywy, to po połowie kary. Poczytaj art. 78 i 79 kodeksu karnego

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót