Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Maritka napisał:
Nie mogę zrozumieć i chyba nigdy mi się nie uda, po co jest wokanda

Proste - posiedzenie odbywa się dlatego, że skazani o to wnoszą... Sąd nie wyznacza go dla własnego widzimisię, lecz na wniosek skazanego.

Maritka napisał:
Nie umiem zaakceptować takiego argumentu.

A argument, że nieprzypadkowo sprawca został skazany na określoną karę potrafisz zaakceptować? Warunkowe przedterminowe zwolnienie nikomu "się nie należy", lecz jest wyjątkiem od zasady odbywania kary w całości. Stąd też argument, że sprawca "za krótko siedzi" jest jak najbardziej trafny aż do czasu upływu okresu wymierzonej mu kary, o ile nie pojawią jakieś szczególne okoliczności, które przemawiają za warunkowym przedterminowym zwolnieniem. Oczywiście każdy skazany uważa, że jego sytuacja jest szczególna...

Ostatnia edycja:
Forg, nie masz racji..Czyzbys nie znal tych orzeczen? :P

Postanowienie Sądu Apelacyjnego w Lublinie z dnia 27 października 2010 r. (II AKzw 846/10):

Za podstawę odmowy udzielenia skazanemu warunkowego przedterminowego zwolnienia Sąd Okręgowy przyjął fakt odbywania przez skazanego długoterminowej kary pozbawienia wolności między innymi za przestępstwa rozboju z użyciem niebezpiecznego narzędzia, której koniec jest dość odległy. Wskazać jednak trzeba, że skoro skazany odbył już ponad połowę kary i nabył formalne uprawnienia do ubiegania się o warunkowe przedterminowe zwolnienie, to wymiar orzeczonej względem niego kary izolacyjnej nie powinien mieć znaczenia dla rozstrzygnięcia kwestii jego warunkowego przedterminowego zwolnienia. Podobnie rzecz ma się, jeżeli chodzi o rodzaj popełnionego przez skazanego przestępstwa, gdyż jest to okoliczność niewyszczególniona w przepisie art. 77 § 1 k.k

Jestem rozczarowana - a prori - twoją odpowiedzią nie z powodu treści, ale tonu w jaki piszesz. Nie wiem jaki w tym masz cel, ale na pewno nie pomagasz. Nie wyidealizowałam ani jego, ani tego co zrobił. Nie potrafię po prostu zrozumieć po co zakład wystąpił o zwolnienie, skoro sąd się nie zgodził.

witam ja chcialam zapytac czy jest szansa na wokande moj chłopak dostal 3i pol lata za niebezpieczne uszkodzenie ciała w tym roku bedzie2\3 kary 2 czerwca ma wokande sprawowanie dobre terapie rodzinne ukonczone kursy jezyka niemieckiego tez ukonczone dzieje sie to na terenie niemiec to jest hindus przebywajacy nielegalnie bez zameldowania ja teraz byłam w niemczech sie zameldowac zeby na rozprawie przedstawił ze ja mam zameldowanie i bedzie pod tym adresem powiem tagze ze we wiezieniu wiedza ze ma mnie i ze czekam na niego prosze powiedziec czy sa jakies szanse

Ale a priori ma rację. On nie napisał, że "za daleko do końca kary" tylko, że "skazany za krótko ją odbywa". Sąd skazując wyznaczył przykładowo 6 lat na to, by skazany odpłacił społeczeństwu za swoje przestępstwa i zrozumiał swój błąd oraz się zmienił. I teraz inny sąd ocenia, że 4 lata to nie 6 lat i że skazany jeszcze nie zrealizował celów odbywania kary pozbawienia wolności.

piargardi napisał:
dzieje sie to na terenie niemiec

Proponuję zatem znaleźć niemieckie forum prawne. Tu omawiamy warunkowe przedterminowe zwolnienie obowiązujące w prawie polskim.

Szukałam coś na ten temat ale nic nie było ciekawego PS a nie jest to EU

My tym bardziej nie pomożemy.

Mery Jane napisał:
Czyzbys nie znal tych orzeczen?

Znam i w żadnym miejscu nie pisałem, że jest to samoistna przesłanka odmowy udzielenia WPZ. Argument "za wcześnie na zwolnienie" jest pewnym skrótem myślowym - wątpię, by sąd w swoim uzasadnieniu się do niego ograniczył. Zostanie on zapewne rozwinięty poprzez stwierdzenie, że okres odbywania kary i możliwość obserwacji zachowania skazanego jest zbyt krótki, by ocenić, czy proces resocjalizacji uległ zakończeniu, a ewentualna poprawa jego zachowania jest trwała, czy też jedynie chwilowa.

Maritka napisał:
Jestem rozczarowana - a prori - twoją odpowiedzią nie z powodu treści, ale tonu w jaki piszesz. Nie wiem jaki w tym masz cel, ale na pewno nie pomagasz.

A w czym miałbym pomagać? Przecież nie prosiłaś o pomoc, a jedynie stwierdziłaś, że nie rozumiesz określonego argumentu, więc go wyjaśniłem. Napiszę raz jeszcze - sąd wydał wyrok skazujący na określoną karę i w takim wymiarze powinna być ona odbyta. Ewentualne warunkowe przedterminowe zwolnienie jest swoistą "premią" dla skazanego i stosuje się jedynie w sytuacjach zasługujących na szczególne uwzględnienie, kiedy sąd jest przekonany, że doszło do pełnej resocjalizacji. Wbrew prezentowanej tutaj przez niektórych roszczeniowej postawie - sam fakt odbycia kary w wymiarze pozwalającym na nabycie formalnych uprawnień do ubiegania się o WPZ w żadnej mierze nie przesądza, że zwolnienie takie powinno być udzielone, zaś skazanemu nic się z tego tytułu "nie należy".

Maritka napisał:
Nie potrafię po prostu zrozumieć po co zakład wystąpił o zwolnienie, skoro sąd się nie zgodził.

Ale czego nie rozumiesz? Sprawa jest jasna - dyrektor ZK uznał, że zachodzą warunki do WPZ, więc wystąpił z takim wnioskiem do sądu, który wszakże oceny tej nie podzielił (nie nam oceniać kto miał racje, skoro nie znamy sprawy). Co w tym dziwnego? Równie dobrze mogłabyś się dziwić po co prokurator wnosi akt oskarżenia, skoro sąd następnie uniewinnia oskarżonego, czy też po co ktoś występuje do sądu z powództwem, skoro sąd je oddala...

Ostatnia edycja:
No tak,teraz z " odlegly koniec kary" zrobilo sie "za krotko siedzi":) nadal ten sam rezultat :brawo:

Wyjaśniłem co oznacza stwierdzenie "za krótko siedzi" w kontekście oceny, czy poprawa w zachowaniu skazanego jest trwała i czy w związku z tym spełniona jest przesłanka pozytywnej prognozy kryminologicznej z art. 77 par. 1 kk. Jeśli nie chcesz tego zrozumieć - Twój problem...

Witam
Mój brat został osadzony w zk Trzebinia ma 18 lat i został skazany na rok więzienia. Ktoś mu powiedział że jest coś takiego jak 1/3 kary dla małoletnich skazanych. Chciał sie dowiedzieć czy jest faktycznie coś takiego bo nie mogę znaleźć żadnej informacji na ten temat a jeśli jest to na jakich zasadach ?
Proszę pomóżcie

Pumciapn napisał:
Witam
Mój brat został osadzony w zk Trzebinia ma 18 lat i został skazany na rok więzienia. Ktoś mu powiedział że jest coś takiego jak 1/3 kary dla małoletnich skazanych. Chciał sie dowiedzieć czy jest faktycznie coś takiego

A możesz napisać tak, by nie trzeba było się domyślać o co chodzi?
Nie ma szczególnych zasad udzielania warunkowego przedterminowego zwolnienia dla młodocianych przestępców.

Czy ktos zna ten Areszt Sledczy w Radomiu, jakie tam są warunki i jak wygląda sprawa z warunkowymi zwolnieniami?.
Prosze o wszelkie informacje

ewelina950 napisał:
Czy ktos zna ten Areszt Sledczy w Radomiu, jakie tam są warunki i jak wygląda sprawa z warunkowymi zwolnieniami?.
Prosze o wszelkie informacje

O warunki panujące w AŚ Radom pytaj w wątku dot. tego zakładu karnego.

Warunkowe przedterminowe zwolnienie odbywa się na takich samych zasadach, jak wszędzie... Teren aresztu śledczego w Radomiu nie jest enklawą, gdzie obowiązuje inne prawo.

mam pytanie czy mozna starac sie o zaniechanie dozoru kuratora na warunkowym przedterminowym zwolnieniu jesli tak t po jakim czasie

do jakiego sądu składa się wniosek o wpz do okregowego??

czy mozna starac sie o zaniechanie dozoru kuratora na warunkowym przedterminowym zwolnieniu jesli tak t po jakim czasie
Można, co prawda nie o "zaniechanie", ale o zwolnienie z dozoru. Starać się możesz i na drugi dzień o zwolnieniu z ZK...

do jakiego sądu składa się wniosek o wpz do okregowego??
Tak, do wydziału penitencjarnego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót