Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam pytanie czy są określone godziny wypuszczania więźniów na przykład do 15?

puniaiwika napisał:
Mam pytanie czy są określone godziny wypuszczania więźniów na przykład do 15?

Nie ma takich godzin.
ZK jest zobowiązany zwolnić niezwłocznie po otrzymaniu dokumentu potwierdzającego zwolnienie skazanego .

mam pytanie,
moj narzeczony ma dwa wyroki:
1. to rok który odsiaduje i konczy mu sie w maju 2013r.
2. to 2 lata które rozpocznie po skonczniu pierwszego wyroku

ile musi odbyc z 2 kary by moc sie starac o WPZ?
czy łacznie wystarczy połowa czyli 1,5 roku i witedy?
Wyroki te nie zostały połączone

tak juz wiem dziekuje
wniosek mozna zlozyc w dowolnej chwili,aczkolwiek wskazane jest by minela conajmniej polowa terminu zawieszenia dziekuje za odp

Nie mogę się tu odnaleźć,pisze poza waszym tematem ale szukam pomocy nie wiem co robić.wczoraj złapali mojego chłopaka, ma doprowadzenie do aresztu w wrocławiu z akt jakie posiadam wynika że nie słusznie poszedł odwoływaliśmy się ale nic to nie dało. miał wyrok łączny część odsiedział po czym go wypuścili z pozostałą częścią wyroku w zawieszeniu ,rok pod nadzorem kuratora przychodzi pismo z 2 latami do odsiadki poza tym co zawiesili.wie ktoś coś na ten temat?proszę o pomoc

czy nie zaistniał w tym przypadku jakiś błąd , w wtorek dopiero bd u adwokata chciałam troszke wcześniej zdobyć jakieś informacje . może ktoś miał podobną sytułacje
?

damianbednarz - dziękuje za odpowiedz:)
tak jak napisałes wniosek mozna złozyc w dowolnej chwili, nbatomiast w drugiej części twojej wypowiedzi wkradl się chyba błąd?
chodzi mi o ,,aczkolwiek wskazane jest by minela conajmniej polowa terminu zawieszenia''
czy tutaj chodzi o zawieszenie czy o łączną polowę kary którą musi odsiedziec?

przypuśćmy że ma 4 lata do odsiadki.po 2 latach wychodzi i 2 lata ma zawiasach po ok roku przyszło pismo o odwieszeniu wyroku mimo że nic nie zrobił i miał dobry kontakt z kuratorem więc na jakiej podstawie ma 2 lata do odsiadki ?

ale żeby kare odwiesić muszą być jakieś powody. jeśli było wszystko ok to jest normalne?
:?:

klaudiahellp napisał:
ale żeby kare odwiesić muszą być jakieś powody.

Widocznie były. Szanowny przestępca niech zapyta w dziele ewidencji o powody odwieszenia - może uzyska informację.

każdy popełnia błędy nie wieżę że szanowny pan forg nic w życiu nie przewiną:x.

nic nie zrobił daj głowę a prawo polsce to nie prawo....!!!!

Sąd odwołuje warunkowe przedterminowe zwolnienie postanowieniem. W tym postanowieniu jest uzasadnienie. Tam pisze, jakie są powody jego odwołania. Klaudiahelp może zacytujesz nam to uzasadnienie....

Fakt jest faktem, ze w Polsce na sprawiedliwosc nie ma co liczyc.Moj partner jeszcze jako mlody czlowiek zostal kilkakrotnie skazany za przestepstwo z art.286kk,za co wylapal lacznie prawie 5 lat. 12.01.2011 po odbyciu prawie 3 lat wyszedl na warunkowe. 09.08.2011 bedac w stanie po wypiciu dwoch piw o godz.02.30 zostal zatrzymany na rowerze, alkotest pokazal 0,54 promila alkoholu w wydychanym powietrzu, no i w pazdzierniku 2011 dobrowolnie poddal sie karze, na 3 miesiace pozb,woln.w zawiasach na 2 lata.Wydawac by sie moglo ,ze po sprawie, niestety prokurator odwolala sie od tego wyroku ,ze za niski ,bo 8 lat wczesniej mial wyrok za jazde po pijaku samochodem.SUMA SUMARUM prokurator na sprawie apelacyjnej ktora byla w grudniu 2011 wycofal swoja apelacje.Wowczas kurator musial o popelnionym przestepstwie powiadomic sad penitencjarny,a poniewaz dokonal tego w styczniu juz w 2012 roku a wiadomo,ze przepisy w kwestii odwolania warunkowego wlasnie od tego 2012 sie zmienily ,wiec odwiesil mu bez gadania reszte kary. A kilka miesiecy pozniej jazda po pijaku rowerem jest wykroczeniem. POLSKA to kraj absurdow. W grudniu 2011 roku zdecydowalismy sie na powiekszenie rodziny nieswiadomi tego ,ze nad moim partnerem wisi powrot za kratki. Kurator slowem nie wspomniala,ze jest mozliwosc odwieszenia wyroku,nie decydowalibysmy sie wowczas na taki powazny krok. Teraz dzieko ma 8 miesiecy a tatus poszedl na panstwowy wikt. MY zostalismy bez srodkow do zycia, bo tylko moj partner nas utrzymywal , dziecko ma bardzo zaawasowane azs i z tego powodu pozostaje na piersi, no i ja razem z nim siedze w domu. Mam na utrzymaniu jeszcze jedno dziecko i zostalismy tylko z alimentami na to dziecko i rodzinnym. Tatus ma zapewniony byt przez panstwo a my lada moment zostaniemy na ulicy ,bo nie stac mnie na wynajmowanie mieszkania, ani nawet uregulowanie oplat.Czlowiek sie zmienil i to nie za sprawa resocjalizacji przez te 3 lata ,bo wiadomo,ze to puste slowo, a tu za taka glupote ktora w niedlugim czasie staje sie prawnie wykroczeniem wraca na cale dwa lata do puszki - W ZADNYM KRAJU NIE MA TAKIEGO CHOREGO PRAWA.

gamala napisał:
Fakt jest faktem, ze w Polsce na sprawiedliwosc nie ma co liczyc.

Jak najbardziej -pod warunkiem, że samemu jest się uczciwym, mówi się prawdę, stroni się od szemranego towarzystwa i kieruje się zdrowym rozsądkiem.

Wytłumacz mi, jak to jest że większość ludzi żyje sobie na tym świecie, szanując prawo... i jakoś nigdy nie ma żadnych większych problemów, a słowo prokuratura wydaje im się być czymś niemal "egzotycznym"?

Wyciągnij wnioski...

gamala napisał:
wyszedl na warunkowe. 09.08.2011 bedac w stanie po wypiciu dwoch piw o godz.02.30 zostal zatrzymany na rowerze, alkotest pokazal 0,54 promila alkoholu w wydychanym powietrzu

Jak nazwać osobę, której społeczeństwo zaufało i udzieliło warunkowego zwolnienia, a ona dalej kpi sobie z prawa i popełnia przestępstwo (jeździ pod wpływem alkoholu)?

gamala napisał:
A kilka miesiecy pozniej jazda po pijaku rowerem jest wykroczeniem.

Jazda "po pijaku" czyt. pod wpływem alkoholu od dawien dawna jest przestępstwem i nie zanosi się, aby była znów wykroczeniem.

gamala napisał:
W ZADNYM KRAJU NIE MA TAKIEGO CHOREGO PRAWA.

Doprawdy? W jakim to kraju za oszustwa i jeżdżenie pojazdami pod wpływem alkoholu "głaszczą po główce"?

gamala napisał:
- jak to nie, według mnie karę jaka poniósł twój partner jest bardzo sprawiedliwa.

Moj partner jeszcze jako mlody czlowiek zostal kilkakrotnie skazany za przestepstwo z art.286kk,za co wylapal lacznie prawie 5 lat.

-no właśnie kilkakrotnie...robił to i kpił sobie z wymiaru sprawiedliwości..
12.01.2011 po odbyciu prawie 3 lat wyszedl na warunkowe.

- dostał szansę...

09.08.2011 bedac w stanie po wypiciu dwoch piw o godz.02.30 zostal zatrzymany na rowerze, alkotest pokazal 0,54 promila alkoholu w wydychanym powietrzu,
- otóż to...popełnił przestępstwo, i...

no i w pazdzierniku 2011 dobrowolnie poddal sie karze, na 3 miesiace pozb,woln.w zawiasach na 2 lata.

-kolejna szansa....dana przez wymiar sprawiedliwości...

Wydawac by sie moglo ,ze po sprawie, niestety prokurator odwolala sie od tego wyroku ,ze za niski ,bo 8 lat wczesniej mial wyrok za jazde po pijaku samochodem.

-popieram, bardzo to sprawiedliwe i słuszne...

SUMA SUMARUM prokurator na sprawie apelacyjnej ktora byla w grudniu 2011 wycofal swoja apelacje.Wowczas kurator musial o popelnionym przestepstwie powiadomic sad penitencjarny,a poniewaz dokonal tego w styczniu juz w 2012 roku a wiadomo,ze przepisy w kwestii odwolania warunkowego wlasnie od tego 2012 sie zmienily ,wiec odwiesil mu bez gadania reszte kary.

- i prawidłowo, bo kolejny raz nie wiedzieć czemu ktoś daje mu szanse...

A kilka miesiecy pozniej jazda po pijaku rowerem jest wykroczeniem. POLSKA to kraj absurdow.

- jest przestępstwem jazda po spożyciu alkoholu...

W grudniu 2011 roku zdecydowalismy sie na powiekszenie rodziny nieswiadomi tego ,ze nad moim partnerem wisi powrot za kratki.

- dziwne, z taką jego przeszłoscia, nie byliście swiadomi?

Kurator slowem nie wspomniala,ze jest mozliwosc odwieszenia wyroku,

- no proszę, cóz za niedobra pani kurator...

nie decydowalibysmy sie wowczas na taki powazny krok. Teraz dzieko ma 8 miesiecy a tatus poszedl na panstwowy wikt. MY zostalismy bez srodkow do zycia, bo tylko moj partner nas utrzymywal , dziecko ma bardzo zaawasowane azs i z tego powodu pozostaje na piersi, no i ja razem z nim siedze w domu. Mam na utrzymaniu jeszcze jedno dziecko i zostalismy tylko z alimentami na to dziecko i rodzinnym. Tatus ma zapewniony byt przez panstwo a my lada moment zostaniemy na ulicy ,bo nie stac mnie na wynajmowanie mieszkania, ani nawet uregulowanie oplat.

- podziekowac za sytuacje należałoby swojemu partnerowi- / z kims takim zdecydowałaś się mieć dziecko, z kims , kto na każdym kroku udowadniał, ze jest nieodpowiedzialny, ani jako partner,mężczyzna, a tym bardziej jak ktoś taki może być odpowiedzialny za kogos- za dziecko?

Czlowiek sie zmienil i to nie za sprawa resocjalizacji przez te 3 lata ,

-zmienil się??? wskaż mi jedno zdanie ze swej wypowiedzi, która swiadczy, ze się zmienił....

bo wiadomo,ze to puste slowo,

-to nie jest puste słowo...

a tu za taka glupote
- to wg ciebie i szanownego skazanego jest to głupota;O
ktora w niedlugim czasie staje sie prawnie wykroczeniem

- masz złą wiedzę na ten temat

wraca na cale dwa lata do puszki -

- brawo, dość już smiał się w twarz SPRAWIEDLIWOSCI

W ZADNYM KRAJU NIE MA TAKIEGO CHOREGO PRAWA.

-za to ludzie są prawi...i zyja uczciwie, przestrzegając prawa. Jak Twoj skazany-potraktowany niesprawiedliwie...

gamala napisał:

Cały Twój wpis udowadnia, że jest wręcz przeciwnie. Przestępca - skazany na poważną karę - dostaje szansę i opuszcza więzienie wcześniej. Ale ma gdzieś totalnie prawo. On wie lepiej co wolno a czego nie. Jego kobieta też wie lepiej. Na szczęście w sądach są czujni ludzie i nie pozwalają kpić z prawa przestępcy. Wraca on tam, gdzie jego miejsce. na nieszczęście zdążył spłodzić dziecko. Współczuję maleństwu.

Czyli znowu jestem nie doinformowana ,w kazdej kwestii - dziekuje za uswiadomienie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót