Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, mam pytanie - człowiek dostał wyrok łączny 8 lat do zk terapeutycznego. Nie był wcześniej karany. Czy wpz odbywa się na takich samych zasadach jak w zwykłym zk ? tzn. 1/2? Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.

britney napisał:
Witam, mam pytanie - człowiek dostał wyrok łączny 8 lat do zk terapeutycznego. Nie był wcześniej karany. Czy wpz odbywa się na takich samych zasadach jak w zwykłym zk ? tzn. 1/2? Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.

Zasady są takie same, ponieważ wszędzie w Polsce obowiązuje jednakowe prawo.

witam , nie wiem czy to pytanie pojawiło się już na forum jeśli tak to proszę o przekierowanie.

Czy jeśli Sąd odmówił warunkowego przedterminowego zwolnienia a Sąd apelacyjny uznał że odmowa była bezzasadna i zwolnił skazanego z odbywania reszty kary, mozna ubiegac się o odszkodowanie za okres przebywania w zakładzie karnym od rozprawy o wpz do czasu apelacji?

pozdrawiam

Oczywiście, że nie - skazany odbywał w tym czasie prawomocnie orzeczoną karę, wyrok nie został uchylony na skutek uznania, że był nieprawidłowy, a jedynie sąd zdecydował się zastosować wobec skazanego dobrodziejstwo wpz, co stanowi wyjątek od zasady odbycia kary w całości.

Swoją drogą - domaganie się odszkodowania w takiej sytuacji, to już naprawdę szczyt bezczelności...

Witam. Mój ojciec 16 maja 2012 roku podczas domowej interwencji policji zaatakował policjanta bagnetem. Został zatrzymany, przewieziony do AŚ w Gdańsku. W styczniu 2013 miał posiedzenie sądu. Dostał łączną karę 1 rok i 8 miesięcy pozbawienia wolności za 3 zarzuty: czynna napaść na policjanta na służbie, obraza policjanta na służbie oraz psychiczne znęcanie się nad rodziną. Wyrok moim zdaniem za niski, ale nic na to nie poradzimy. Wiem, że już w Gdańsku stawał przed sądem - starał się o warunkowe przedterminowe zwolnienie - sąd odrzucił wniosek. Od 2 miesięcy przebywa w ZK nr 1 w Grudziądzu. 18 czerwca znowu ma wokandę. Jakie są szanse, że tym razem się uda? Wiem, że tata się nie zmienił, nadal będzie nadużywać alkoholu, wszczynać awantury. Jestem pewna, że będzie chciał zemścić się za to, że zadzwoniliśmy na policję i przez nas poszedł "siedzieć". Wiem też, że miał pójść w ZK na terapię związaną ze zwalczaniem agresji, ale na zapisach się skończyło, bo tata powiedział, że nigdzie nie musi iść, bo nie jest agresywny i alkoholu też nie nadużywa. Gdyby 18 czerwca sąd zgodził się na wypuszczenie, to czy tata już tego samego dnia wyjdzie na wolność? Proszę o odpowiedź.

krynia19933 napisał:
to czy tata już tego samego dnia wyjdzie na wolność? Proszę o odpowiedź.

Tego samego dnia (na ogół), chyba, że prokurator się sprzeciwi udzieleniu warunkowego zwolnienia, to wtedy trzeba czekać na uprawomocnienie postanowienia. Co do szans to trudno powiedzieć, może mu się uda, a może nie.

Miejmy nadzieje, że nie. Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Obroniłyście się raz, obronicie się i kolejny.

Czesc mam chlopaka w lowiczu juz 2tydzien sam sie stawi do odsiedzenia kary, paytanie moje ile czasu bedzie siedzial zk w lowiczu bo z tego co sie orietuje nie bedzie tam siedzila calej kary

A skąd ktoś na tym forum miałby znać odpowiedź w tej sprawie. Nie jesteśmy wróżkami.

Witam wykonuje kare pozbawienia wolnosci w systemie dozoru elektronicznego i w Lipcu bede miła ogulnej kary połowe chciał bym sie starac o wcześniejsze tz.warunkowe zwolnienie z wykonywanej kary czy jest to mozliwe i w jakich czasach mogę sie starac juz o takie zwolnienie.Kakretnie chodzi mi o sciagnięcie szypciej tz.obrączki. Z powazaniem Maciej.

Jeśli nie jest to kara zastępcza za niewykonaną karę ograniczenia wolności to możesz się starać o warunkowe zwolnienie. Wniosek składasz kiedy już nabędziesz uprawnienie do warunkowego zwolnienia, a więc po połowie kary, chyba, że jesteś sprawcą skazanym w trybie art. 64 p. 1. Opłata za wniosek to 45 zł.

Ja byłem zakładzie Karnym i uzyskalem zwolnienie na dozór elektroniczny i teraz chciał bym sie starać o warunkowe,według kuratorki mam do tego prawo lecz nie jestem pewien w jakim okresie mogę już składac wniosek o takie zwolnienie.

Po połowie kary. Zalicza się czas i ten w ZK i ten w SDE, musisz sobie dodać.

z góry dziekuje.
Mam jeszce jedno pytanie wiem ze na nadzorze nie mozna wiecej byc po za miejcem zamieszkania niż 12h ale czy jesli pracuje w systemie 3 zmianowym i mam sytłacje że po upływie nocnej zmiany czyli 8 godz plus dojazdy do pracy nie moge sie starać o dodatkowe godziny czasu wolnego do celów osobistych (rodzina,urzedowe)tu wyłącznie chodz o sytłacje kiedy z dojazdem i powrotem z pracy wykożystuje pełne 12 godz

Nie może być więcej niż 12 godzin na dzień poza domem. Kurator może Ci jednak udzielić zgody (dodatkowo) na czasowe oddalenie w celu załatwienia jakichś istotnych spraw.

jeszcze raz bardzo dziekuje naprawde było miło dowiedziec sie dokładnie Z poszanowaniem Maciej

Witam wszystkich.
Mam takie pytanko. Na dniach mój D. bédzie mial posiedzenie o wpz. Na komisji przedwokandowej doradzono mu aby wplacil grzywne która zostala zamieniona na 10 dni odsiadki. 3,5 tygodnia temu wplacilam pieniadze w kasie w sadzie rejonowym. Moje pytanie brzmi; Czy sad powinien niezwlocznie przeslac informacje do zk ze grzywna zostala uiszczona? Czy wystarczy ze zostanie wyslane pismo do sadu penitencjarnego?

A niby przez kogo mialoby byc wyslane takie pismo?Sad rejonowy nie ma obowiazku,z urzedu informowac sad penitencjarny o wplaconej grzywnie.Natomiast obowiazkiem sadu jest poinformowanie ZK o takim fakcie w celu obliczenia nowego konca kary.Jak dlugo to trwa?A roznie,jeden sad wysyla w ciagu m-ca inny zas potrzebuje 2-3 m-cy.

Być może tak jest tylko jeżeli dostanie wpz to co wtedy? Będzie siedział 10 dni za grzywne która została spłacona chyba coś nie tak. Wysłałam mu potwierdzenie wpłaty i ciekawe co wtedy zrobi sędzia na tym posiedzeniu. Jeżeli sędzia udzieli wpz to zostanie mu do odsiadki tylko ta grzywna.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót