Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Lesiu1 napisał:
Pytanie jest takie : czy ZK ma prawo szantażowć skazanego w ten sposób?

Drogi użytkowniku - administracja zakładu karnego uprzejmie podpowiada skazanemu co powinien zrobić, by zwiększył swoje szanse na uzyskanie warunkowego przedterminowego zwolnienia. Nie szantażuje. W jaki inny sposób ma mu pomóc?

Wydaje mi się że zakład powinien wystawic na wokandę taką osobę i pozostawic decyzję co do zapłaty grzywny Sądowi Penitencjarnemu a nie stawiać warunek - albo płacisz albo siedzisz dalej. To właśnie jest szantaż i taka sytuacja ma miejsce właśnie. Administracja nie powiedzialaby tak osobie ktora ma do konca kary np miesiąc bo skazany wyśmiałby takie podejście i taką propozycję. Administracja takie propozycje składa tylko osobom ktore mają do końca 1 rok, 2 lub więcej a są po połowie kary. Zakład Karny w ten sposób chce wymusić zapłatę grzywny a nie chce zgodzić sie na "odsiedzenie" jej.Więc jak to nazwać? Bo pomocą to napewno nie jest.

Ostatnia edycja:
Ale co stoi na przeszkodzie, aby skazany sam złożył wniosek o wpz? Ja również nie widzę tu żadnego szantażu ani stawiania warunków, skoro przecież sam osadzony może złożyć wniosek.

Lesiu1 napisał:
Zakład Karny w ten sposób chce wymusić zapłatę grzywny a nie chce zgodzić sie na "odsiedzenie" jej.Więc jak to nazwać?

Jak to nazwać?? Dbałością o budżet Państwa!!! Chyba lepiej jest dla nas wszystkich, by przestępca zapłacił grzywnę niż ją odsiedział. Zapytam nieśmiało - szanowny skazany pracuje. Czy może odpłatnie? Dokonuje trzy razy w miesiącu zakupów artykułów żywnościowych?

Lesiu1 napisał:
Bo pomocą to napewno nie jest.

Niech najpierw przestępca sam sobie chce pomóc a później wymaga tego od innych.

Lesiu1 napisał:
Wydaje mi się że zakład powinien wystawic na wokandę taką osobę

Niczego nie powinien, co najwyżej może skorzystać ze swojego uprawnienia. Lub nie.

Lesiu1 napisał:
Wydaje mi się że zakład powinien wystawic na wokandę taką osobę i pozostawic decyzję co do zapłaty grzywny Sądowi Penitencjarnemu a nie stawiać warunek - albo płacisz albo siedzisz dalej

Dyrektor Zakładu Karnego nie ma obowiązku kierowania wniosków o warunkowe przedterminowe zwolnienie. To jego uprawnienie, a nie obowiązek.

Jednocześnie Dyrektor nie ma wpływu na orzekanie Sądu. Skazany ma prawo wystąpić z wnioskiem samodzielnie i podnieść przed Sądem swoje argumenty niezależnie od "zgody i warunków" stawianych przez Dyrektora.

Witam, mam pytanie czy wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie wysyła się do sądu, który zasądził karę czy do sądu penitencjarnego właściwego dla zakładu, w którym przebywa osadzony ? I co w przypadku jeśli osoba skazana chce starać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie, ale ma niezapłaconą grzywną i chciałby w myśl artykułu 49 i 52 KKW starać się o warunkowe zwolnienie przy czym złożyć wniosek z prośbą o rozłożenie grzywny na raty, czy takowy wniosek składa do sądu, który grzywną zasądził czy do sądu penitencjarnego właściwego dla zakładu ?

Ostatnia edycja:
Witam! Mam pytanie, czy Sad Rejonowy moze rozpatrzyc wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie, podkreslam Sad Rejonowy

Rowne dwa tygodnie temu odbyla sie pierwsza sprawa o odstapienie od wykonania kary. Sedzia w sadzie rejonowym ze wzgledu na to ze maz nie odbyl jeszcze polowy kary odroczyl sprawe na 2 pazdziernika. Na dzien dzisiejszy ma juz odbyta polowe kary.
W czasie gdy odbyla sie pierwsza rozprawa moj maz oczekiwal na tarnsport z Bialoleki do ZK w poblizu miejsca zamieszkania rodziny.(po ekstradycji)
Od ubieglego wtorku maz jest w miejscu docelowym, dzis dostal powiadomienie o rozprawie w sadzie rejonowym o rozpatrzenie wniosku o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Nie wiem dlaczego tak jest. Zylam jeszcze nadzieja ze cos sie pozmienialo w ustawach ze wzgledu na ogromna ilosc ekstradycji w ostatnim czasie.

Prosze mi jeszcze powiedziec, jaki jest okres oczekiwania na rozpatrzenie wniosku o wpz

Miesiąc - dwa, zależy jaka kolejka spraw do rozpoznania w danym sądzie.

Jesli miesiac - dwa to jak to mozliwe ze ktos wyszedl trzy dni po polowie odbytej kary, a wniosek o wpz mozna zlozyc doiero wtedy gdy odbedzie sie polowe kary?
No chyba ze ja mam zle info na temat skladania wniosku o wpz :rolleyes:

Ostatnia edycja:
lenetj napisał:
a wniosek o wpz mozna zlozyc doiero wtedy gdy odbedzie sie polowe kary?

Wniosek można złożyć zawsze i w każdym terminie.

Jeśli skazany nie spełni przesłanek formalnych (w tym przypadku nieodbycie co najmniej połowy kary pozbawienia wolności), Sąd wniosek odrzuci.

A kolejny będzie można złożyć dopiero za trzy miesiące lub po 6, jeśli kara lub suma kar przekracza 3 lata.

Ostatnia edycja:
Witam Moj Mąż dostał wyrok 10 miesiecy. Probowalismy mu go zawiesic ale w tym czasie został wplatany w inny "zły czyn" i dostał sankcje 3 miesiace wiec te 10 automatycznie zostaly mu dowieszone. cy jest taka mozliwosc zeby dostal dozor elektronczny po tej sankcj bo ta sprawa bedzie sie podejrzewam dlugo ciagnela.... a tak by byl na wolnosci a nie tam.. prosze o pomoc

dostał sankcje 3 miesiace wiec te 10 automatycznie zostaly mu dowieszone.
Areszt w innej toczącej się sprawie nie jest podstawą do zarządzenia wykonania kary.
cy jest taka mozliwosc zeby dostal dozor elektronczny po tej sankcj
Jeśli będzie spełniał przesłanki określone w ustawie, to tak.
Ale jaką? Widzę, że namiętnie dublujesz tematy i zadajesz te same pytania w różnych wątkach z nadzieją, że uzyskasz w końcu zgodna z oczekiwaniem odpowiedź...

Ostatnia edycja:
Prosze mi powiedziec jak ksztaltuje sie sprawa z warunkowym zwolnieniem w sytuacji gdy wyrok jest 2 lata ale do wyroku dopiety jest art 65 kk ?
skazany nie byl wczesniej karany.
Ile trzeba odbyc z kary aby moc sie ubiegac o wpz?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót