Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Połowę, chyba, że było się karanym w warunkach recydywy to dłużej.

Hej jak myslicie czy gdy osoba przebywajaca w ZK sprawuje sie bardzo dobrze bierze udzial w roznych przedsiewzieciach nie grypsuje itp to mimo iz zostala doprowadzona do ZK czyli sie ukrywala ma szanse wyjsc na 1 szej wokandzie??? znacie takie przypadki?

witam:) mój mąż zostaje przeniesiony z zk w strzelcach opolskich do opola z grupa P3, odsiedział już 3/4 kary. jakie ma szanse na wczesniejsze wyjscie?

A jaką ma opinię w ZK? Za co odbywa karę? Który raz jest w więzieniu? Jaki prezentuje stosunek do popełnionych czynów? Czy wypełnia przesłanki z art. 77 kodeku karnego? Jaka jest prognoza kryminologiczno - społeczna wobec niego?

opinie ma dobra, wyrok 25 lat odsiedziane 18.. pierwszy raz karany.. odmowe na ostatniej wokandzie sad uzasadnil zbyt dlugim okresem do zakonczenia kary, zachowaniem sprzed zamkniecia i okolicznsciami popelnienia przestepstwa..

nemesis1 napisał:
odmowe na ostatniej wokandzie sad uzasadnil zbyt dlugim okresem do zakonczenia kary, zachowaniem sprzed zamkniecia i okolicznsciami popelnienia przestepstwa..

Czyli co z powyższego się zmieniło?

Mam pytanie: Jeśli po odbyciu rocznej przerwy w odbywaniu kary skazany stara sie o warunkowe przedterminowe zwolnienie, ale sąd wyznaczy termin po dniu, w którym kończy się przerwa w odbywaniu kary, to jakie są tego skutki? Czy- mimo złożonego wniosku i wyznaczonego terminu posiedzenia trzeba sie bezwzględnie sgłosić się do zk, czy można poczekac te kilka dni na posiedzenie?I czy w takim przypadku nadal jest szansa na otrzymanie wpz, czy sąd odrzuci wniosek z powodu upłynięcia czasu trwania przerwy i konieczności powrotu skazanego do zk?
Wiem, że może to zagmatwane, ale inaczej nie umiem opisać sytuacji.

A coś więcej? Jak sie wtedy ma ten złiożony wniosek o wpz do powrotu do zk?
Moje pytanie było bardziej złożone?

Konsekwencje nie zgłoszenia się do ZK po upływie przerwy w karze określa art. 242 p. 3 kodeksu karnego.

A jeśli skazany zgłosi sie do zk, to czy wniosek rozpatrywany będzie na takich zasadach jak w czasie trwania przerwy, czy wszystko zacznie się od nowa- czyli trzeba będzie składać nowy wniosek itp?

Witam.Proszę o wyjaśnienie pewnego problemu.Skazany odbywa karę 24 miesięcy,teraz mnęło 14 miesięcy kary,do tego wyroku dochodzi 4 miesiące odwieszone z poprzedniego wyroku.Wychowawca w zakładzie karnym proponuje aby skazany pisał wniosek o warunkowe zwolnienie.Moim skromnym zdaniem jest jeszcze za wcześnie ale być może się mylę,proszę w związku z tym o odpowiedz kto ma rację.Kiedy Waszym zdaniem skazany nabędzie prawa do pisania wniosku o warunkowe zwolnienie.

Po połowie kary (sumy kar), o ile nie był skazany w warunkach recydywy, czyli 24 + 4 : 2

Niestety to druga odsiadka więc recydywa.Moim zdaniem wychowawca nie ma racji.

keczi napisał:
Niestety to druga odsiadka więc recydywa.Moim zdaniem wychowawca nie ma racji.

A moim zdaniem nie wiesz o co chodzi. Nie ilość "odsiadek" się liczy a zastosowanie w którymś z wyroków art. 64 kodeksu karnego

Dziękuję za odpowiedz,w takim razie proszę o wytłumaczenie i konkretną odpowiedz.

Witam, mam pytanie w zeszłym tyg mojego męża zwinęła policja z domu, zrobili mu zamiennik karę grzywnej na areszt, dostał 75 dni do odsiadki. Mamy 8 letniego synka a z drugim dzieckiem jestem w ciąży a termin porodu mam na 04/01/2014 choruję na tarczycę a do tego wyszła u mnie jeszcze cukrzyca ciążowa i nie zawsze jestem w stanie funkcjonować normalnie czyli słabnę i takie tam. Mąż jest mi teraz bardzo potrzebny gdyż nie zawsze jestem w stanie zawieźć młodego do szkoły a nie chcę aby miał zaległości w szkole czy mąż może się starać o zawieszenie kary czy dozór elektroniczny?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót