Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Grzywna na zastępczą karę pozbawienia wolności może być zamieniona np. po bezskuteczności egzekucji komorniczej lub po nie zapłaceniu bez usprawiedliwienia którejś z rat.

Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie #457 ?

A jak np mąż nie pracuje w Zakładzie karnym i złożył pismo o rozłożenie tej grzywny na raty to Sąd może to rozłożyć w takiej sytuacji czy nie?

puszek34 napisał:
A jak np mąż nie pracuje w Zakładzie karnym i złożył pismo o rozłożenie tej grzywny na raty to Sąd może to rozłożyć w takiej sytuacji czy nie?
Oczywiście, że może.

A wiecie ile się czeka na czasu na posiedzenie,mój jest juz po opinii i dostał papiery z sądu penitencjarnego

Długo się czeka na posiedzenie w sprawie wpz,dostal juz papiery z sądu,i dyrektor wystawił opinie na jego temat,odbyło się to z 3 tyg temu

witam mam takie pytanie czy istnieje mozliwosc szybszego wyjscia z zk czy dopiero po polowie kary??

Witam mam pytanie;dozor elektroniczny byl stosowany jesli wyrok byl do 1 roku,a podobno od marca 2014 do 2 lat.czy to prawda ???

A jak wygląda sytuacja gdy odbywając karę w jednym zk zostanie złożony wniosek o wpz i w między czasie osadzony stara się o przeniesienie do innego zk to czy wyznaczony termin wokandy przechodzi razem z nim do tego drugiego zk czy ta wokanda wstrzymuje cały proces przetransportowania?

puszek34 napisał:
A jak wygląda sytuacja gdy odbywając karę w jednym zk zostanie złożony wniosek o wpz i w między czasie osadzony stara się o przeniesienie do innego zk to czy wyznaczony termin wokandy przechodzi razem z nim do tego drugiego zk czy ta wokanda wstrzymuje cały proces przetransportowania?
Wniosek jest przesyłany do tego sądu pod który podlega nowy ZK. Nowy sąd wyznacza nowy termin.

Czyli adwokat który mi powiedział że wokanda wstrzyma cały proces przetransportowania wprowadził mnie w błąd!

Ptasior napisał:
Wniosek jest przesyłany do tego sądu pod który podlega nowy ZK. Nowy sąd wyznacza nowy termin.

Czyli jak jest wyznaczony termin wokandy np na 28.05.2014 i przed tym terminem na początku maja zostanie przewieziony to ten termin 28.05. przepada a wyznaczy termin drugi sąd pod który podlega nowy zk? Dobrze rozumiem?

Niezupełnie. Jeśli jest wyznaczony termin posiedzenia to nie wyjedzie (chyba że chodzi o jakieś czynności procesowe). Skazani którzy składali wnioski o WPZ a zarazem pisali o przetransportowanie i mieli jechać do innej jednostki musieli wycofać prośbę o WPZ aby wyjechać. Z tego co widziałem zarejestrowany w sądzie wniosek o WPZ wstrzymuje przetransportowanie do innej jednostki chyba że chodzi o transport na wniosek prokuratora lub sądu.
Nie pisz posta pod postem.

mam pytanie nie wiem czy na dobrym forum pytam , mój konkubin dostał 6 miesięcy za jazdę pod wpływem alkoholu (drugi raz po 8 latach) czy może stawać na wokandę po 3 miesiącach i czy płaci się za to ?

Może. 45 zł. lecz może pisać o zwolnienie go z opłaty.

Ptasior : Bardzo dziękuję trochę czytałam forum i najczęściej się udzielasz i dobrych porad dajesz , wiem że skazany nie ma możliwości sam zapłacić jak nie m nic na żelaznej kasie , tylko jak możesz to podpowiedz czy będzie pozytywnie , bo szczerze mówiąc odrzucili mu wniosek o dozór elektroniczny jeszcze zanim dostał wezwnie do stawienia się (sam się stawił na termin i byli zdziwieni), ale to i tak dopiero 24 czerwca mija 3 miesiące więc jeszcze dwa miesiące jest .

emi_38 napisał:
wiem że skazany nie ma możliwości sam zapłacić jak nie m nic na żelaznej kasie
Może zapłacić w każdy inny sposób np. znaczkami opłaty sądowej, Ty mu możesz zapłacić w kasie sądu. Jeśli Wasza sytuacja jest trudna niech wraz z wnioskiem o wpz złoży wniosek o zwolnienie go z tej opłaty. Czy będzie pozytywnie tego chyba nie wie nikt.

No tego się domyślam zależy chyba na jakiego sędziego trafi , chociaż on ma pecha , wracając do tematu to mogę zapłacić również przelewem z tego co wyczytałam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót