Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
wpz a wezwanie na policje ( wykroczenie - jazda bez biletu)

jakie konsekwencje?

Witam. mam pytanie. Mój narzeczony ma kuratora po wyjściu z zakładu karnego ma 7 miesięcy w zawieszeniu. 2 miesiące temu dostał mandat i go nie zapłacił.(miał sprawę w sądzie i dostał zamianę na 10 dni aresztu). czy kurator może odwiesić mu za to wyrok te 7 miesięcy? proszę o pomoc . pozdrawiam

Witam czy osoba odbywająca kare pozbawienia wolności z art 244 i 178a lacznie 5 lat poczym po dwóch latach otrzymali przepustke z której nie wrocil i powrocil do za kladu po 2 latach może ubiegać się o przedterminowe zwolnienie ?? Jeżeli tak to po jakim czasie na razie jest od dwóch miesięcy w wiezieniu

Może się ubiegać na takich samych zasadach, jak każdy inny skazany.

Czytałam gdzieś, chyba nawet tu, że o wokandę może wystąpić kurator.
Wie może ktoś na jakich zasadach? Rozmawiałam z kuratorem, do którego zgłaszał się przed odsiadką mój facet to powiedział mi, że nic takiego nie ma.
Zbył mnie po prostu? Czy występuje to bardzo rzadko, albo jest w ogóle nie praktykowane?

Drugim pytaniem z serii "nowości zza muru" jakiś kolega mojemu niby wyszukał jakiś paragraf, na temat tego, że nie mogą dać w uzasadnieniu odmowy wokandy zbyt długiego czasu do końca kary (na pierwszej jemu tylko to zarzucali). Istnieje coś takiego czy jakieś bzdury wyssane z palca?

M93. napisał:
Czytałam gdzieś, chyba nawet tu, że o wokandę może wystąpić kurator.
Wie może ktoś na jakich zasadach? Rozmawiałam z kuratorem, do którego zgłaszał się przed odsiadką mój facet to powiedział mi, że nic takiego nie ma.

art. 161 kodeksu karnego wykonawczego

M93. napisał:
Zbył mnie po prostu?

Może uznał, że nie jesteś osobą, z którą powinien poruszać takie tematy.

M93. napisał:
Drugim pytaniem z serii "nowości zza muru" jakiś kolega mojemu niby wyszukał jakiś paragraf, na temat tego, że nie mogą dać w uzasadnieniu odmowy wokandy zbyt długiego czasu do końca kary (na pierwszej jemu tylko to zarzucali). Istnieje coś takiego czy jakieś bzdury wyssane z palca?

art. 77 kodeksu karnego.
Aczkolwiek - uprzejmie proszę o nieużywanie gwary przestępczej. "Wokanda" to spis spraw w danym dniu w sądzie.

Czy na sprawie o warunkowe przedterminowe zwolnienie można powoływać się na postanowienia innych sądów? Jeżeli sąd w odrzuceniu takiego wniosku, daje argument - zbyt odległy koniec kary, a np. Sąd Apelacyjny w Krakowie dnia 8 listopada 2004 r w uzasadnieniu
"Odmawiając skazanemu przedterminowego zwolnienia z reszty kary z powodu odległego końca kary oraz uwagi na "charakter przestępstwa i sposób działania", Sad Okręgowy nie wskazał, jakie to konkretne okoliczności popełnienia przestępstwa bądź jakie cechy sposobu działania skazanego sprzeciwiają się zwolnieniu i - co jeszcze bardziej istotne - mogą w przyszłości przemawiać przeciw zwolnieniu. Z op;inii wynika, że nie jest on zdemoralizowany, a odbycie odpowiedniej części kary pozwala go zwolnić bez względu na okres kary pozostałej jeszcze do odbycia"
znalazłam jeszcze kilka uzasadnień w których jasno jest napisane, że zbyt odległy koniec kary to nie jest powód do nie udzielenia warunkowego zwolnienia.
Warto się powołać na wyroki innych sądów, czy nie ma sensu w to brnąć?

Ostatnia edycja:
Oczywiście, że możesz się powoływać na orzeczenia innych sądów. Prokuratorzy w apelacjach i sędziowie w uzasadnieniach wyroku wręcz lubują się w podawaniu orzeczeń Sądów Apelacyjnych. Niestety często metodą kopiuj-wklej.

Musisz jednak mieć świadomość, że sędziowie nie są nimi ściśle związani.

Orientuje sie ktoś ile mniej-więcej wynosi koszt adwokata do warunkowego przedterminowego zwolnienia?

Witajcie mam pytanie moj maz przebywa w zakladziekarnym juz 6 lat.Łączny wyrok otrzymal 8 lat ,za spowodowanie wypadku pod wplywem % zginely dwie osoby .Z uwagi na to ze mamy syna ktory ma juz 8 lat postanowilam ze czas na drugie dziecko.Sama dala bym swietnie rade nawet gdy go nie ma,ciagle przyjezdza na przepustki raz na miesiac ma 5 dniowa,i dwa razy po 30 godzin .Niestetu i stety okazalo sie ze ciaza jest blizniacza czy jestem bardzo przerazona ,i boje sie jak dam sobie rade .Moje pytanie brzmi czy ma szanse na przedterminowe wyjscie dokladnie zostalo mu 1 rok i 9 miesiecy .Pracuje tam nigdy wczesniej nie byl karany nie mial tam zadnych wnioskow o ukaranie zachowanie ma wzorowe mial juz 3 razy nie weim jak to sie nazywa wiec nazwe to wokanda nie puscili go .Czy teraz jest szansa na to ze sad przychyli sie do jego wniosku o wyjscie ? obecnie jestem w 5 miesiacu

Ciąża nie jest żadną przesłanką do udzielenia warunkowego przedterminowego zwolnienia.

wiem ze ciaa nie jest przeslanka nie zaszlam tez w ciaze zeby wyszedl bo moze to co napisze bedzie dziwne ale tak mysle.Popelnil karygodny blad za ktory niestty odpowiedziec musi mimo wszystko mysle ze dostal maly wyrok za taki czyn ale Kocham go i nie zamo=ierzalam zostawic bo wyszla taka sytuacja nigdy nie byl zlym mezem ani ojcem .Widocznie tak musialo byc ale zastanawiam sie czy jesli beda blizniaki jest szansa by wyszedl wczesniej z jednym dzieckiem jeszcze bym mogla pracowac itd ale z dwojka sobie tego nei wyobrazam a do glowy by mi nie przyszlo ze moga byc bliznieta

A dlaczego nie?
A dlaczego miałaby być?
Widocznie tak musialo byc ale zastanawiam sie czy jesli beda blizniaki jest szansa by wyszedl wczesniej z jednym dzieckiem jeszcze bym mogla pracowac itd ale z dwojka sobie tego nei wyobrazam a do glowy by mi nie przyszlo ze moga byc bliznieta
Teoretycznie, to może być przesłanką do ewentualnej przerwy w karze. Teoretycznie, to Sąd nie powinien brać pod uwagę, orzekając o wpz, czy skazany potrafi lub nie płodzić dzieci. Ale Sąd jest niezawisły...

a wiec tak dzis byla ta wokanda niestety go nie puscili nie jestem zla bo wiem ze musi odpowiedziec za swoje czyny i ile by wyroku nie dostala za jego czyn zawsze bedzie malo podobno teraz bedzie zazalenie z zk ale watpie by go puscili potem ma sie wlasnie starac o prerwe w karze bo jak by niebylo chociaz to na jakis moment mnie poratuje :)

Witam!
Może ktoś z Państwa mi podpowie jaka jest szansa na warunkowe przedterminowe zwolnienie lub co można jeszcze zrobić by je uzyskać. Opiszę po krótce.
Mój narzeczony dostał wyrok 18 miesięcy - pobicie. W AS Wadowice przesiedział od 26.10.2014 do 24.06.2015 czyli 8 miesięcy - nie pełne pół kary. Następnie został zwolniony na czas dalszych rozpraw. W kwietniu 2016 wyrok się uprawomocnił. Dostał wezwanie do ZK, któe zostało anulowane ze względu na kolejne apelacje które wnosił. Nagle dzień przed ślubem 14.10 przyjechała policja i zgarnęła go do więzienia (niby na przełuchanie z którego już nie wrócił). 15.10 trafił do ZK Wadowice. Przydzielono mu grupę R1/z, dziś prawdopodobnie komisja miała mu zmienić grupę na R1/p. Był już kiedyś karany za prawo jazdy, ale w papierach prawdopodobnie jest "petką" a ma grupę R1. Zgodnie z informacją od wychowawcy zapisał się na AA. W ZK zachowuje się dobrze, zajął się czytaniem książek. Adwokat wystąpił do sądu z wnioskiem o wpz. Sytuacja jest o tyle trudna i chciałabym aby jak najszybciej wrócił z ZK ze wzglądu że jestem w ciąży zagrożonej 5 miesiąc. Do tego nie mam możliwości opieki ze strony rodziców (choroba, praca poza miejscem zamieszkania - inne województwo), teściowa też ciężko choruje. Dołączyliśmy dokumenty o ciąży i pracy do wniosku o wpz. Co jeszcze można zrobić? Jakie są szansę? Połowa wyroku mija 15.11. Przepraszam że tak się rozpisałam ale nie wiem co może być ważne.

spinaka napisał:
ze wzglądu że jestem w ciąży zagrożonej 5 miesiąc. Do tego nie mam możliwości opieki ze strony rodziców (choroba, praca poza miejscem zamieszkania - inne województwo), teściowa też ciężko choruje.

Powyższe są argumentami do udzielenia przerwy w wykonywaniu kary. Nie do przedterminowego warunkowego zwolnienia.

A czy jest jakakolwiek szansa że otrzyma. Opinie ma "przeciętną". Wychowawca twierdzi że dobrze się zachowuję.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót