Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam..

Chciałam zapytać osoby siedzące głębiej w temacie czy w przypadku recydywy zwyklej gdy mąż ukonczyl podczas pobytu w ZK. terapię oraz szkołę (zdobył zawód) a także dodatkowe kursy, otrzymuje wnioski nagrodowe, nie siedzi za przestępstwa z użyciem groźby ani przemocy - są to same kradzieże - to czy przy całości wyroków 8 lat i 9 mcy (kilka nastepujacych po sobie mniejsych niestety zlozylp sie w duza calosc - sprawa o laczny w toku..) to mamy szansę o uzyskanie warunkowego zwolnienia ?? Mąż ma juz uprawnienia do ubiegania się o WPZ a do tego chciałby leczyć się na wolności (ma HCV - zaraził się w Zakladzie Karnym), posiada tzw.promese od pracodawcy, że po wyjściu na wolność będzie miał stałą pracę do tego ja choruję na Hashimoto i depresję ze stanami lekowymi, które długotrwała rozłąka pogłębia i sytuacja finansowa jest tragiczna to czy mąż ma szansę na WPZ gdy koniec kary przypada na luty 2021 roku..??
Wiem, że nasze sądy to loteria ale może ktoś mógłby bez zbędnych złośliwości odpowiedzieć czy w podobnych sytuacjach ludzie dostają / dostawali WPZ lub wychodzili na przerwę w odbywaniu kary ze względów zdrowotno-osobistych??
Chodzi o ZK. Kamińsk czyli sąd w Olsztynie lub ewentualnie Z.K. Płock.

Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc - nawet najmniejsze słówko i dobrą radę.

Pozdrawiam.

Myślę że piwinien złożyć wniosek o wpz po wydaniu wyroku łącznego. Szansa na wcześniejsze zwolnienie to raczej zawsze 50/50. Każdy wniosek to indywidualna sprawa i nie ma 'podobnych sytuacji'. Powinien złożyć wniosek, 'podeprzec' go tymi argumentami co piszesz, a co na to sąd...

Ptasior napisał:
Myślę że piwinien złożyć wniosek o wpz po wydaniu wyroku łącznego. Szansa na wcześniejsze zwolnienie to raczej zawsze 50/50. Każdy wniosek to indywidualna sprawa i nie ma 'podobnych sytuacji'. Powinien złożyć wniosek, 'podeprzec' go tymi argumentami co piszesz, a co na to sąd...

Dziękuję...

Niestety ma wydanie wyroku łącznego trochę poczekamy mimo,iż sędzinę już nam przydzielili.. Adwokat mówi, że mogliśmy trafić i lepiej i gorzej.. ponoć ta pani sie nie spieszy z wydawaniem tego typu postanowien wiec chcemy w miedzy czasie próbować zarówno o WPZ jak i o przerwę..

Czy znasz może kogoś kto dostał WPZ mając do "dzwona" 2 i pół roku ??

Mamy szansę biorąc pod uwagę argumentację i to, że wniosek będzie sporządzał adwokat a nie my sami ?

Wiem, że jestem uciążliwa ale bardzo się boję...

Cześć,
Czy wiecie jak wygląda sytuacja na wokandzie z wcześniejszymi zwolnieniami z odbywania kary w Warszawie Białołęce?
Z góry dziękuję.

MegiQ napisał:
Czy wiecie jak wygląda sytuacja na wokandzie z wcześniejszymi zwolnieniami z odbywania kary w Warszawie Białołęce?

A jak ma wyglądać? Odbywają się takie zwolnienia zgodnie z obowiązującymi przepisami.

forg napisał:
A jak ma wyglądać? Odbywają się takie zwolnienia zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Tak.. i jak powszechnie wiadomo "zgodnie z obowiązującymi przepisami" nie zwalniają nikogo..
Ja pytam osoby które mają w tym temacie wiedzę.

MegiQ napisał:
Tak.. i jak powszechnie wiadomo "zgodnie z obowiązującymi przepisami" nie zwalniają nikogo..
Ja pytam osoby które mają w tym temacie wiedzę.

Ostatnio opowiadał mi adwokat, że nic w tym temacie nowego - warszawscy sędziowie penitencjarni nadal oznajmiają, że "Odbędzie Pan karę z pełną surowością DO KOŃCA" 😒
Nie widzę tu nic zgodnego z przepisami bo przepraszam najmocniej ale sytuację każdego skazanego powinno się rozpatrywać indywidualnie a nie walić z automatu "blachę" 😕
Zresztą ogólnie w Polsce WPZ to farsa..
Jeszcze trochę upłynie zanim sędziowie będą musieli wreszcie ponosić odpowiedzialność za ferowane wyroki i zanim skończą się ich decyzje osobiste..

Ile do końca ?? Pierwsza próba ??

Pierwszy wyrok, 2,5 roku (-3 mce zaliczone w ramach odbytego aresztu tymczasowego). Zostało do odsiadki 11 mcy.

Kawa_wawa napisał:
Ostatnio opowiadał mi adwokat, że nic w tym temacie nowego - warszawscy sędziowie penitencjarni nadal oznajmiają, że "Odbędzie Pan karę z pełną surowością DO KOŃCA" 😒
Nie widzę tu nic zgodnego z przepisami bo przepraszam najmocniej ale sytuację każdego skazanego powinno się rozpatrywać indywidualnie a nie walić z automatu "blachę" 😕
Zresztą ogólnie w Polsce WPZ to farsa..
Jeszcze trochę upłynie zanim sędziowie będą musieli wreszcie ponosić odpowiedzialność za ferowane wyroki i zanim skończą się ich decyzje osobiste..

Ile do końca ?? Pierwsza próba ??

I dziękuję za info Kawa_wawa.

Nie dają WPZ bo NIE MUSZĄ. Ile razy trzeba powtarzać, że to nie jest coś, co się należy?

bramat napisał:
Nie dają WPZ bo NIE MUSZĄ. Ile razy trzeba powtarzać, że to nie jest coś, co się należy?

Dlatego napisałam, że powinni rozpatrywać INDYWIDUALNIE.

Nie chcesz mi chyba powiedzieć, że np.w Warszawie na WPZ zasługuje jeden na czterdziestu czy pięćdziesięciu skazanych...??

Na własne oczy widziałam sytuacje gdy osoba miała 73 wnioski nagrodowe i 3 razy o ukaranie podczas odbywania kary i co zrobił sąd..!?
O 73 nagrodówkach nie wspomniał za to wyciągnął 3 nagany..

I blacha na dzień dobry bez zapoznania się nawet z dokumentacją załączoną do wniosku o WPZ..

A czy w życiu jest inaczej? Nie zawsze 2+2=4. Dorośli ludzie powinni to rozumieć. O "talentach aktorskich" skazanych, znanych wszem i wobec nie wspomnę.

Kawa_wawa napisał:
Nie chcesz mi chyba powiedzieć, że np.w Warszawie na WPZ zasługuje jeden na czterdziestu czy pięćdziesięciu skazanych...??

A skąd to wiesz? Robiłaś badania? Czy tak pan przestępca powiedział?

Kawa_wawa napisał:
Na własne oczy widziałam sytuacje gdy osoba miała 73 wnioski nagrodowe i 3 razy o ukaranie podczas odbywania kary i co zrobił sąd..!?
O 73 nagrodówkach nie wspomniał za to wyciągnął 3 nagany..

No i jaki z tego wniosek? Trzy raz karany - to jest wzorowa postawa? Jak można odbywając karę nadal łamać obowiązujące regulacje prawne?

Ty forg a wziąłeś pod uwagę za co te wnioski o ukaranie były? Forg jak zwykle jest bardzo pomocny. Widzi tylko to co złe.

Ptasior napisał:
Ty forg a wziąłeś pod uwagę za co te wnioski o ukaranie były?

??????? Maskara ....
Ja nie wziąłem pod uwagę ale (uwaga, proszę o skupienie) SĄD wziął. Z całą pewnością to przemawia do mnie najbardziej.
I zanim zaczniecie cokolwiek pisać - jaki interes ma sędzia w tym, by komuś nie udzielić wpz?? No, jaki?

forg napisał:
??????? Maskara ....
Ja nie wziąłem pod uwagę ale (uwaga, proszę o skupienie) SĄD wziął. Z całą pewnością to przemawia do mnie najbardziej.
I zanim zaczniecie cokolwiek pisać - jaki interes ma sędzia w tym, by komuś nie udzielić wpz?? No, jaki?

A jaki ma interes żeby udzielić WPZ? Odpowiedź brzmi - żaden.

A celem forum jest chyba wymiana informacji i opinii a nie atakowanie innych jakbyś łaskę robił że odpiszesz i tu "prośba o skupienie" - nie męcz się i mi nie odpisuj. I bez takich złośliwych uwag wszyscy tu sobie poradzą.

Złośliwości będą dopóki matki, żony i "narzyczone" skazanych będą wieszać psy na strażnikach, sędziach i prokuratorach, bo są tacy ku.. i chu..., a ich miś, skarb i cudo siedzi przecież tylko za błahostki i błędy młodości, ewentualnie koledzy go wrobili. 70 pochwał to w jego przypadku za mało na WPZ, niezależnie od tego co wy o tym myślicie. Koniec.

bramat napisał:
Złośliwości będą dopóki matki, żony i "narzyczone" skazanych będą wieszać psy na strażnikach, sędziach i prokuratorach, bo są tacy ku.. i chu..., a ich miś, skarb i cudo siedzi przecież tylko za błahostki i błędy młodości, ewentualnie koledzy go wrobili. 70 pochwał to w jego przypadku za mało na WPZ, niezależnie od tego co wy o tym myślicie. Koniec.

Nigdy bezpodstawnie nie oczerniłam nikogo!!!

Jeśli funkcjonariusze są w porządku zawsze wspominałam o tym.
Jeżeli sędzia też wykazuje choćby minimum zainteresowania tematem a nie daje odmowę a o uzasadnienie trzeba prosić się dodatkowo!
A potem jest ono banalne tak bardzo jak latami stosowane przez szerokie grono sędziów penitencjarnych "społeczny oddzwiek".. albo "zachodzi duże prawdopodobieństwo..".

Chwaliłam i prokuratora i panią kurator - jeśli zwyczajnie zachowywali się "po ludzku" a nie jak maszyna!

Jeśli jesteś w temacie to proszę chociaż nie komentuj - doskonale wiesz jak wygląda sytuacja z WPZ i ogólnie wszelkich wniosków składanych przez osoby skazane.

I nie Forg - to nie Pan Przestępca mi powiedział (tak w ogóle to Mój Mąż, którego bardzo szanuję) tylko mecenas, z którym mam codzienny kontakt!

Ostatnia edycja:
Kawa_wawa napisał:
Jeśli jesteś w temacie to proszę chociaż nie komentuj - doskonale wiesz jak wygląda sytuacja z WPZ i ogólnie wszelkich wniosków składanych przez osoby skazane.

Przecież to forum jest miedzy innymi od komentowania. Wnioski składane przez administrację jednostki oraz przez samych skazanych. Dlaczego te drugie nieczęsto przynoszą "sukces"? Dlaczego tym skazanym administracja nie występuje z wnioskiem o wpz? Zastanawiałaś się nad tym?

Kawa_wawa napisał:
I nie Forg - to nie Pan Przestępca mi powiedział (tak w ogóle to Mój Mąż, którego bardzo szanuję) tylko mecenas, z którym mam codzienny kontakt!

A pan mecenas to skąd wie? Był obecny podczas rozpatrywania 40 wniosków? A nawet jak był to spójrz w statystyki. I zobacz ile przestępców jest warunkowo wypuszczanych wcześniej. To kto ich zwalnia?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót