Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ręce i nogi opadają.
Życiorys tego akurat człowieka nie powinien być w pełni naśladowany przez nikogo. Również przez własne dzieci. Zgodzisz się z tym? Jeśli się zgodzisz, to przyznasz, że to nie jest nieskazitelny wzór ojca? Co nie znaczy, że nie jest bardzo dobrym ojcem, który prawidłowo wychowuje swoje dzieci.
Odniosłem się tylko do Twojego - "przykładny obywatel i ojciec". Chyba, że jako przykład, którego nie należy w pełni kopiować. To tak.

Witam. Jak uważanie jaka jest szansa wyjść po odsiedzeniu połowy kary na zwolnienie warunkowe gdy ma się w aktach oskarżenia art. 65, a sprawowanie więźnia jest bardzo dobre?

justynqa90 napisał:
Witam. Jak uważanie jaka jest szansa wyjść po odsiedzeniu połowy kary na zwolnienie warunkowe gdy ma się w aktach oskarżenia art. 65, a sprawowanie więźnia jest bardzo dobre?

Jeśli w wyroku (a nie akcie oskarżenia) zastosowano art. 65 kk, to nie ma możliwości uzyskania uprawnień do rozpoznania wniosku o warunkowe zwolnienie prędzej, niż po odbyciu 3/4 kary.

forg napisał:
No tak bez rozpędzania się :-) Wszak popełnił przestępstwo za które został skazany, więc pozwól, że wzorce obywatelskich postaw jednak będziemy definiować nieco inaczej. Ok?
Poza tym jak najbardziej kurator "ma glos", który jest ważnym głosem.

ci ludzie w wiezieniach to pechowcy i nieudacznicy ,ktorzy zapewniaja sluzbie wieziennej ciepla posadke ,prace a potem pewna emeryture ,nie w ich interesie jest to zeby wiezienia byly puste,a prawdziwe bandziory tez im tam sa niepotrzebne,lepszy jest swiety spokoj

edytkak12 napisał:
ci ludzie w wiezieniach to pechowcy i nieudacznicy ,ktorzy zapewniaja sluzbie wieziennej ciepla posadke ,prace a potem pewna emeryture ,nie w ich interesie jest to zeby wiezienia byly puste,a prawdziwe bandziory tez im tam sa niepotrzebne,lepszy jest swiety spokoj

Ok, ale co ma z tym wspólnego warunkowe przedterminowe zwolnienie? :what:

no tak nie mozna sie rozpedzac?a co demokracji juz nie ma ?urzednicy rzadza?szkoda ze nie odpowiadaja za swoje bledne decyzje ,inna grupa spoleczna odsiadywalaby wyroki .

Witam , mam pytanie : mój chlopak odsiaduje juz prawie 2 lata wyroku do konca zostalo 10 msc , od 1 lutego zaczol terapie kiedy moze ubiegac sie o wpz? po terapi czy pod koniec terapi moze juz pisac o wokande.

Karolinka152 napisał:
Witam , mam pytanie : mój chlopak odsiaduje juz prawie 2 lata wyroku do konca zostalo 10 msc , od 1 lutego zaczol terapie kiedy moze ubiegac sie o wpz? po terapi czy pod koniec terapi moze juz pisac o wokande.

A ile ta terapia ma trwać?

Pytanie o długość terapii jest mało zasadne. Skazany może złożyć wniosek o wpz - jeśli nabył uprawnień - ale należy pamiętać, że sąd będzie oceniał, czy skazany został "przystosowany" do życia w społeczeństwie i można go warunkowo zwolnić. W sytuacji konieczności odbycia terapii to chyba sprawa jest oczywista.

Osadzony nabył uprawnienia juz we wrzesniu ale od 1lutego został przeniesiony do innego Zakładu karnego. Przebywa teraz w Iławie na oddziale terapeutycznym i terapie konczy w kwietniu i moge pytanie jest takie kiedy moze pisac o wokande po terapi czy przed koncem terapi 40dni?

Karolinka152 napisał:
Osadzony nabył uprawnienia juz we wrzesniu ale od 1lutego został przeniesiony do innego Zakładu karnego. Przebywa teraz w Iławie na oddziale terapeutycznym i terapie konczy w kwietniu i moge pytanie jest takie kiedy moze pisac o wokande po terapi czy przed koncem terapi 40dni?

Z przedstawionych powyżej informacji (bo nie ma podanych innych czynników współdecydujących o rozstrzygnięciu w tym przedmiocie), sensownym rozwiązaniem będzie złożenie takiego wniosku - obojętnie w jakim terminie, byle jego rozstrzygnięcie było po odbyciu terapii odwykowej. :ok: Najpewniej jest to zrobić po terapii.

Ostatnia edycja:
Witam, czy moglibyscie napisac mi jak wyglada wokanda z Strzelcach Opolskich? /z wystapienia ZK/

Stokrotnisien napisał:
Witam, czy moglibyscie napisac mi jak wyglada wokanda z Strzelcach Opolskich? /z wystapienia ZK/

Tak samo, jak wokanda w każdym innym zakładzie karnym - skazani są doprowadzani do sali, gdzie odbywa się powiedzenie. Musisz bardziej sprecyzować pytanie :ok:

mam powazny problem moze mi ktos pomoc??
moj nazyczony dostal wyrok w zawieszeniu rok na cztery lata twraz mu go odwiedili bo nie stawial sie do kuratora. odbywa kare w zk gdzie odwiesili mi kolejny wyrok 4miesiace na 2 lata wiec razem do odsiadki ma 16 miesiecy.
czy moze z dwoch wyrokow starac sie o przed terminowe zwolnienie po polowie kary?? czy sad wezmie pod uwage fakt ze on jest glownym zywicielem rodziny mamy dziecki a ja nie pracuje bo sie ucze:(( pomozcie prosze bo nie wiem na co mam sie nastawiac.....

monika811991 napisał:
czy moze z dwoch wyrokow starac sie o przed terminowe zwolnienie po polowie kary??

Tego nie wiemy, bo nie znamy wyroków tego pana. Nie zawsze nabywa się uprawnień po połowie odbytej kary. Poczytaj ten temat.

monika811991 napisał:
czy sad wezmie pod uwage fakt ze on jest glownym zywicielem rodziny mamy dziecki a ja nie pracuje bo sie ucze:((

Sąd wszystko bierze pod uwagę, ale nie wszystko uwzględnia. Ale akurat powyższe argumenty mogłyby być uwzględnione przy staraniu się o przerwę w karze, ale uprzedzając - to mizerne argumenty.

guest_user napisał:
Tak samo, jak wokanda w każdym innym zakładzie karnym - skazani są doprowadzani do sali, gdzie odbywa się powiedzenie. Musisz bardziej sprecyzować pytanie :ok:

Niby ZK ma mu wystapic z prosba o wokande, to znaczy, ze maja go tam dosc :D Po prostu chce zaczerpnac info od osob, ktore maja to za soba...

wlamanie do samochodu rok na cztery. wybicie szyby w zabce 4miesiace na 2 lata. odwiesili mu te wyroki z racji iz nie wstawaial sie do kuratora oraz nie splacil na rzecz poszkodowanego.chcialabym sie dowiedziec czy z tych wyrokow ktore odsiaduje razem 16 miesiecy tez liczy sie polowa kary. polowa mija 31 sierpnia wiec mniej wiecej kiedy bylby w domu po wokandzie?? prosze o odpowiedz pozdrawian

czy Ty uważasz ,że to jest takie oczywiste,że on będzie w domu po wokandzie?? poczytaj może sobie trochę ten temat...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót