Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kończąc temat grypsowania.
W innym temacie dziewczyna pyta co się stanie z jej chłopem, bo przestał grypsować. Przestał DLA NIEJ! Może nawet dostanie w twarz, ale za to prędzej wyjdzie.
Wiesz już, że odstąpienie od przynależności do grupy przestępczej pomoże w wyjściu na warunek. Proste pytanie: na czym mu zależy bardziej? Na kolesiach z więzienia? Nie pisz mi o jakiś przekonaniach - bo chęć powrotu do rodziny to też jakieś przekonanie, jakaś WARTOŚĆ. Zaprzeczysz temu, że to nie jest większa wartość niż "grypsowanie"? Uprzedzając - na wolności się nie grypsuje. A jak ktoś mu na wolce zrobi jakąś aluzję na ten temat to jest d**pą a nie grypsującym. I tyle na ten temat.

nie ma takiego czegos nie grypsujacy szybciej wychodza kiedys tez tak myslałem dopuki nie zjechałem na puche vini vidi vici, grypsowałem sztywniutko i czy grypsujesz czy na frajerni siedzisz takie same marne wyjscie ale to zalezy od puchy bo raz daja wokandy raz nie skad wy te informacje bierzecie pozdrawiam kobietki

Heheheh i ten co mówi że grypsujący nie wychodzą szybko nie teraz zamilkną właśnie chłopaczek grypsujący z Iławy dostał 3 wokande :D

A ja dalej jestem przekonana, że grypsowanie ma duże znaczenie jeśli chodzi o warunkowe zwolnienie. Bardzo często Sądy odmawiają warunkowego ze względu na "przynależność do podkultury więziennej". Znam wiele przypadków takiego właśnie uzasadnienia odmowy wpz. Ba! nawet mój mąż nie dostał warunkowego zwolnienia z tego właśnie powodu, że grypsuje, mimo że miał wystąpienie Zakładu Karnego. Zażalenia, które złożył Dyrektor też nic nie dało...

Dodam jeszcze, że teraz jest łatwiej o warunkowe, niż to było kilka lat temu ;)

menia1975 napisał:
czy jak jest sprawa w apelacji tzn w toku o warunkowe zwolnienie czy to nie koliguje w nowym terminie o warunkowe zwolnienie?

Jak jest złożone zażalenie na odmowe udzielenia warunkowego zwolnienia, to w tym czasie mozna składać kolejny wniosek o wz

a czy ten kolejny wniosek będzie rozpatrzony ( oczywiście po oddaleniu zażalenia) i osadzony zostanie postawiony na wkande po 3 mś czy w jakims krótszym okresie czasu?

MarcinekKlimczak napisał:
Jak jest złożone zażalenie na odmowe udzielenia warunkowego zwolnienia, to w tym czasie mozna składać kolejny wniosek o wz

Składać można [nawet pięć ;)] tyle że - na moje oko - postępowanie z nowego wniosku będzie umorzone (art. 17 § 1 pkt 7 k.p.k. w związku z art. 1 § 2 k.k.w.), albo w najlepszym razie nowy "wniosek" będzie potraktowany jako dodatek do stanowiska skazanego zajętego w toczącym się już wcześniej postępowaniu i tylko dołączony do akt tamtej sprawy.

Ostatnia edycja:
myslicie ze nie chca mojego meza na przepustke w litopadzie wypuscic bo moze dostanie wokande? czy moze wokanda ma jakis zwiazek z przepsutka?

Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją :

skazany staje na wokandę z wystąpienia ( czyli zakład karny występuje o warunkowe zwolnienie ) a sędzia odracza sprawę. Czy istnieje jakaś granica czasowa, do kiedy to odroczenie może czekać na rozpatrzenie ostateczne. Czy sąd penitencjarny ma w tym przypadku tzw. ,,wolną amerykankę"
Mężowi już po raz trzeci zakład wystąpił o warunkowe zwolnienie, wystawai super opinię, taką tez wystawiają kuratorzy a sąd wogóle nie bierze tych opinii pod uwagę wrecz je ignorując lub odracza rozpatrzenie wystąp[ienia dyrektora ZK.

Jakaś paranoja .:mad: Wychowawca i dyrektor ZK chyba najlepiej wie jak zachowuje się skazany i Że zasługuje na wcześniejsze opuszczenie murów zakładu . Sędziwie to kompletnie olewają . Nie tylko w przypadku męża.W przypadkach innych skazanych którym ZK wystąpiło o warunkowe też tak się dzieje. Czy można coś z tym zrobić.

Ostatnia edycja:
Jaki powód odroczenia podano?
Nie ma granicy czasowej w rozpoznaniu wniosku, tzn. Sąd nie ma tu sztywnych terminów w których Sąd musi się zmieścić. Powinien jednak działać bez zbędnej zwłoki, aby nie popadać w przewlekłość postępowania.

czytalam ze mozna sie starac o wokande po 6 miesiacach odbycia kary (tzn po min 6ciu a ogolnie to po polowie).jezeli moj facet siedzi prawie 6 miesiecy ztymze 5 miesiecy na sledczym a teraz miesiac mija na karnym to mozna to polaczyc?czy po prostu musi to byc 6 miesiecy na karnym?chce zaznaczyc ze tamte 5 miesiecy to sankcja a wlasnie go przeniesli poniewaz musi odbyc kare pozbawienia wolnosci do stycznia 2011.kiedy moge najwczesniej sie go spodziewac na wolnoscii?? pomozcie....:roll::roll::roll:

Gocha zle to rozumialas o warunkowe mozna sie starac po polowie kary - pierwszy raz karani , osoby skazane wyrokiem miejszym niz 1 rok moga sie starac o warunkowe po 6 miesiacach. Z tego co piszesz twoj ma wyrok wiekszy niz 1 rok wiec o warunek bedzie mogl sie starac po polowie

tak tak zrozumialam to po napisaniu postu, ma on ponad rok do odsiedzenia , siedzi od kwietnia 2009 a kara sie konczy w styczniu 2011 . nie rozumiem jednak z tym poczetem ??

jesli siedzil na sankcji jako TA 5 miesiecy to sedzia zaliczyl mu na poczet kary te 5 miesiecy - czyli te miesiace sa zaliczone do kary .
A z tego co piszesz to wyrok ma prawie 2 lata a z tego odsiedzial 6 miesiecy wiec okolo kwietnia 2010 roku moze starac sie o warunkowe- po polowie kary

aha dzikeuje bardzo za odp troche mnie to pocieszylo :) a jak moze sie o to starac ? podobno z warunkowymi na Smutnej ciezko ....:(

policzylam ze do stycznia 2011 roku jest 19 miesiecy w sumie wiec po 8-9 miesiacach moze sie w takim razie starac o warunkowe czyli wychodzi hmmm okolo stycznia 2010 ... ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót