Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Izabelll ma znaczenie wiem z doswiadczenia czy jest to przezytek czy nie, sa grypsujący czy jak to ktos nazwał pseudogrypsujący - ma to zapisane w papierach i ma nikłe zeby nie powiedziec żadnych szans na uzyskanie wpz

Izabelll napisał:
w takim razie jakim typem ZK jest Białołęka? nie słyszałam żaby był to zakład w którym dominują mordercy, rozbujnicy itp za to wielu jest alimenciarzy i drobnych złodziejaszków a z tamtąd raczej nie wychodzi się na wpz

i nie dosc ze stamtad nie wychodzi sie na wpz to i SDE udzielony tam podobno jest ewenementem:(nawet jesli osoba strajaca sie o jedno lub drugie spelnia wlasciwie wszystkie przeslanki ku temu...

Naprawdę wierzycie w te opowieści o "zakładach karnych niewoli, z których nigdy nie wychodzi się na wolnosć" ? Przecież to jak wiara w 7 Kasnoludków :)

WPZ warunkuje pozytywna prognoza penitencjarna i kryminologiczno społeczna

nic więcej...

communication napisał:

Wybacz. To po co sędzia w takim razie? Według Ciebie jest to automat: pozytywne prognozy, wpz pewne. A tak nie jest.

Wiesz co nawet czasami ma wpływ?? Opinia publiczna. Sędzia to też człowiek ...

Generalnie jednak zgadzam się, że na wpz nie ma wpływu adres zakładu karnego/aresztu śledczego, w którym przebywa starający się o wpz.

Ostatnia edycja:
forg napisał:
Wybacz. To po co sędzia w takim razie? Według Ciebie jest to automat: pozytywne prognozy, wpz pewne. A tak nie jest.

Wiesz co nawet czasami ma wpływ?? Opinia publiczna. Sędzia to też człowiek ...

Generalnie jednak zgadzam się, że na wpz nie ma wpływu adres zakładu karnego/aresztu śledczego, w którym przebywa starający się o wpz.

Art. 178. Konstytucji RP

Sędziowie w sprawowaniu swojego urzędu są niezawiśli i podlegają tylko Konstytucji oraz ustawom.

a ustawa mówi jasno w w/w kwestii...

Opinia publiczna nie może być dominantem w niezawisłości sędziowskiej... pewien specjalista z prawa karnego na tym forum z pewnością podzieliłby to zdanie :)

A to że sędzia też człowiek, to inna sprawa.

WPZ warunkuje pozytywna prognoza penitencjarna i kryminologiczno społeczna

:D:D:D ale sie usmialam
Powiedziala bym co je warunkuje

co to jest SDE?

Communication takie są fakty! z jednych ZK się wychodzi łatwiej, z innych trudniej a jeszcze w innych graniczy to z cudem... Hmmm... Czy ty naprawde wierzysz w to że przepisy zawsze mają swoje zastosowanie w życiu???

Forg i tu muszę się z tobą zgodzić:brawo:

Beata widzę że tobie Comm.... też oczek nie zamydli:D:D:D

Ostatnia edycja:
zaczynam żałować, że mój nie siedzi w okręgu Wrocławskim i nie pisze tego złośliwie żeby nie było. SDE to System Dozoru Elektronicznego

Paula_2017 napisał:
zaczynam żałować, że mój nie siedzi w okręgu Wrocławskim i nie pisze tego złośliwie żeby nie było. SDE to System Dozoru Elektronicznego

lepiej nie żałuj, bo w okręgu wrocławskim SDE będzie dopiero od 2012 roku.

beata* napisał:
Powiedziala bym co je warunkuje

napisz, z chęcią czegoś "nowego" się dowiem :)

Communication takie są fakty! z jednych ZK się wychodzi łatwiej, z innych trudniej a jeszcze w innych graniczy to z cudem... Hmmm... Czy ty naprawde wierzysz w to że przepisy zawsze mają swoje zastosowanie w życiu???

takie są ... mity :) (nawiązując do magazynu "Fakty i Mity")

Tak, wierzę w to że Sąd podejmuje decyzje niezawiśle - jest to podstawa zachowania spójności państwa i prawa.

Nie wierzę za to w Mity :)

A czy Ty naprawde wierzysz, że "alimenciarz" Kowalski nie dostanie wpz tylko dlatego, że siedzi w ZK dla "Morederców" ?

Ostatnia edycja:
communication napisał:
lepiej nie żałuj, bo w okręgu wrocławskim SDE będzie dopiero od 2012 roku.

communication o ile dotrze ;) Ja już straciłam nadzieje, że wyjdzie z opaską więc pewnie zagości w ZK jeszcze do lipca wpz w jego sytuacji też jest bez sensu

Comm...
czy Ty nie jesteś przypadkiem jakimś fanatykiem prawa skoro tak ślepo w nie wierzysz?:what:

Paula do lipca już nie daleko więc główka do dóry:)

Ostatnia edycja:
Paula_2017 napisał:
communication o ile dotrze ;) Ja już straciłam nadzieje, że wyjdzie z opaską więc pewnie zagości w ZK jeszcze do lipca wpz w jego sytuacji też jest bez sensu

Musi się bardziej postarać pod względem prognozwania penitencjarnego (na to ma duzy wpływ)

A jeśli będzie się starał, to administracja to zauważy i wystąpi z wnioskiem o warunkowe zwolnienie: "z urzędu" - i wtedy będzie to o wiele lepsza sytuacja dla skazanego niz SDE. (bo z tego co pamiętam "Twój" skazany ma więcej do odsiedzenia, niż 6 miesięcy)

Izabelll napisał:
Comm...
czy Ty nie jesteś przypadkiem jakimś fanatykiem prawa skoro tak ślepo w nie wierzysz?:what:

bez komentarza... proszę zastanowić się, co piszesz, aby następnym razem nie posądzać ludzi o fanatyzm - jakikolwiek on miałby być.

Weź też pod uwagę to, iż to prawo daje Twojej połówce możliwość ubiegania się o wpz.

Lepiej zatem fanatyzować prawo, niż bezprawie.

Ostatnia edycja:
communication napisał:
Musi się bardziej postarać pod względem prognozwania penitencjarnego (na to ma duzy wpływ)

stara się cały czas ma wnioski nagrodowe, pracę poza ZK, dobrą opinię itp. Mój skazany ma 8 msc do odsiedzenia teoretycznie mógł by się starać o wpz w maju. Izabelll nigdy nie opuszczam głowy :)

communication napisał:
Weź też pod uwagę to, iż to prawo daje Twojej połówce możliwość ubiegania się o wpz

no niby daje a realia? wzorowe zachowanie, wnioski nagrodowe, rozwożenie jedzonka, zero kwitów na 6 lat wyroku, ukończone dwie terapie, uczęszcza do klubu pracy i na spotkania anty-agresja a przeciw? Hmmm... Jest człowiekiem "grypsującym"... No rzeczywiście, miał by szanse na wpz gdyby nie siedział w 100-licy:brawo:

Paula gratuluję optymizmu, bo mi już go mocno brakuje...

Słyszał ktoś nową "plotkę"? Podobno od czerwca mają zacząć "oczyszczać" ZK... ciekawe czy jest w tym ziarnko prawdy???:what:

Ostatnia edycja:
Izabelll napisał:
no niby daje a realia? wzorowe zachowanie, wnioski nagrodowe, rozwożenie jedzonka, zero kwitów na 6 lat wyroku, ukończone dwie terapie, uczęszcza do klubu pracy i na spotkania anty-agresja a przeciw? Hmmm... Jest człowiekiem "grypsującym"... No rzeczywiście, miał by szanse na wpz gdyby nie siedział w 100-licy:brawo:

To co podałaś to prognoza penitencjarna ... super, ale jest jeszcze coś, co warunkuje wpz:

możliwość zatrudnienia, osiągania dochodów wystarczających na zaspokojenie materialnych i innych niezbędnych potrzeb rodziny skazanego, posiadanie przez skazanego kręgu osób godnych zaufania, na których wsparcie i pomoc może liczyć, którzy jednocześnie mogą pełnić funkcję kontroli społecznej i chronić go przed popełnieniem kolejnego przestępstwa... - prognoza kryminologiczno społeczna.

I Osiągnięcie pozytywnej ... tej drugiej, jest o wiele trudniejsze, niż Ci się zdaje, i niż zdaje się bardzo wielu skazanym, którzy wpajają Wam takie tezy.

Nie ważne gdzie sie znajdzie skazany, jeśli ZK określi jego prognozę jako negatywną - wszędzie jego szanse beą nikłe

Co do grypsowania... grypsowanie jest sprzeczne z art 77 kk i wynika to z Kazusu Sądu Najwyższego oraz Sądów Apelacyjnych. Co za tym idzie, jest przesłanką negatywnie wpływającą na prognozę penitencjarną i kryminologiczno społeczną.

Postanowienie SA w Krakowie z 2007-05-11, II AKzw 285/07

Uczestnictwo skazanego w podkulturze przestępczej prognozuje jego dalszy negatywny stosunek do obowiązującego prawa.

Postanowienie SA Lublin z dnia 7 listopada 2007 r.,sygn. II AKzw 768/07

Przy orzekaniu o warunkowym przedterminowym zwolnieniu nie należy kierować się rodzajem przestępstwa za które wymierzono karę, ani nawet indywidualnymi cechami czynu. Natomiast okoliczności popełnienia przestępstwa, o których mowa w art. 77 § l k.k., mają znaczenie dla negatywnej prognozy, a w konsekwencji i dla negatywnej decyzji w przedmiocie warunkowego zwolnienia, o ile wskazują na takie cechy skazanego, które mogą być przyczyną popełnienia przez niego kolejnego przestępstwa.

Postanowienie SA w Krakowie z dnia 19 grudnia 2006r., sygn. II AKzw 984/06
Bez sprawdzenia zachowania skazanego poza zakładem karnym nie powinno się udzielić mu przedterminowego zwolnienia z reszty kar, choć na takie zwolnienie zasłużył i ma przygotowane na wolności warunki sprzyjające adaptowaniu się w społeczeństwie. Możliwe są różne formy tego sprawdzenia, w tym z inicjatywy skazanego, nie tylko przepustki nagrodowe, ale i przepustki dla przygotowania warunków życia po zwolnieniu z art. 167 KKW, wcześniejsze ustanowienie dozoru z art. 167 KKW, wszystkie sprzyjające ponownemu adaptowaniu się skazanego w społeczeństwie bez ryzyka powrotu do przestępstwa. Rację ma Sąd Okręgowy, że zwolnienie skazanego bez takich sprawdzeń byłoby przedwczesne, a może nawet ryzykowne dla porządku prawnego, zwłaszcza zaś dla samego skazanego.

Witam wszystkich :) Wiem o tym, że recydywista może stanąć na wokandę po odbyciu 2/3 kary, ale ostatnio słyszałam, że wejdzie nowe rozporządzenie o tym, że recydywa będzie mogła się starać już po połowie ... słyszał ktoś coś o tym ?

Napisałam to samo w wątku o wokandzie, ale widzę, że ten wątek jest bardziej aktywny :D

luizjanna napisał:
Witam wszystkich :) Wiem o tym, że recydywista może stanąć na wokandę po odbyciu 2/3 kary, ale ostatnio słyszałam, że wejdzie nowe rozporządzenie o tym, że recydywa będzie mogła się starać już po połowie ... słyszał ktoś coś o tym ?

Napisałam to samo w wątku o wokandzie, ale widzę, że ten wątek jest bardziej aktywny :D

nie będzie czegoś takiego.

Recydywista moze starać się o wpz po 3/4 kary
Multirecydywista po 3/4 kary

8 czerwca wchodzi w życie nowelizacja kk, kkw i kpk.

Zyskają na tym skazani, którzy przebywają w ZK z niskimi wyrokami (do roku), gdyż w art 78 kk znika z sentencji "nie wcześniej niż po..."

pozostałe kwestie wpz od strony technicznej pozostają bez bez zmian:

Internetowy System Aktów Prawnych

Ostatnia edycja:
luizjanna napisał:
ale ostatnio słyszałam, że wejdzie nowe rozporządzenie o tym, że recydywa będzie mogła się starać już po połowie ... słyszał ktoś coś o tym ?

Tak, słyszał. Nie wejdzie.
Zmiana to brak konieczności odbycia minimum 1 roku - jeśli chodzi o recydywistów.

Ostatnia edycja:
Aha no to widocznie te informacje były oparte na ludzkiej wyobraźni :) dziękuję za odpowiedź :)

Comm.... znam przypadki że ludzie grypsujący wychodzili na wpz mimo iż cały wyrok siedzieli na p1 a dawali im rok albo i dłużej ale to było w innych regionach Polski niż 100-lica, więc jak się mają do tego przepisy?:what: kolega grypsował, miał ok 30 kwitów a w domu czekali na niego tylko rodzice alkoholicy...:) dostał 8 m-c warunkowego i znowu pytanko gdzie przepisy:?::what: dodam jeszcze że w ZK nie pracował i nie miał ani jednej przepustki

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót