Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
No ale w sumie to pracownicy w zakładzie karnym powinni dążyć do tego aby więźniowie byli zresocjalizowani, oczywiście jeśli sami tego chcą, bo przecież na siłę nie można nikogo zmienić. W takim bądź razie może to cały proces resocjalizacji jest zły i trzeba by go poprawić, może tutaj tkwi przyczyna tak małej ilości udzielonych warunkowych zwolnień?

Jeśli ZK sam występuje z wnioskiem o wpz to widocznie uważa,że skazany swoja postawą zasługuje na to,przecież jest to miejsce gdzie skazany przebywa,tam go znają,widzą go na co dzień,jego sposób bycia i zachowanie,a sędzia wydaje ostateczny werdykt,gdzie widział "zainteresowanego" tylko przez chwile.Ja rozumiem,że ktoś to musi zatwierdzić,ale często jest tak,że jednak "jeszcze nie teraz" i wtedy pytanie dlaczego ?

Kate586 napisał:
Jeśli ZK sam występuje z wnioskiem o wpz to widocznie uważa,że skazany swoja postawą zasługuje na to,przecież jest to miejsce gdzie skazany przebywa,tam go znają,widzą go na co dzień,jego sposób bycia i zachowanie,a sędzia wydaje ostateczny werdykt,gdzie widział "zainteresowanego" tylko przez chwile.Ja rozumiem,że ktoś to musi zatwierdzić,ale często jest tak,że jednak "jeszcze nie teraz" i wtedy pytanie dlaczego ?

Ja powiem w ten sposób. I bardzo dobrze że Sąd widzi skazanego przez chwilę. Dzięki temu zachowuje większy dystans do danej sprawy a co za tym idzie, jest w stanie spojrzeć na to "na sucho" - obiektywnie. Dzięki temu można oprócz samych superlatywów, dojrzeć jeszcze to, co nie zostało dostrzeżone lub umknęło w natłoku pozytywów przez Służbę Więzienną, a co stanowi istotny element przy orzekaniu o warunkowe zwolnienie.

Każdy się myli, również Dyrektor. Skazani z "wniosku dyrektora" również wracają do popełniania przestępstw...

Zgadzam się.Niesprawiedliwe by było gdyby to np. wychowawca decydował o wpz.Wiem,że postawa skazanego ma bardzo wielkie znaczenie wtedy,jednak wiele czynników może na nią źle wpłynąć,choćby strach i poddenerwowanie co może zostać jakoś dziwnie odebrane... i zapraszamy za 3 miesiące.

Kate586 napisał:
Wiem,że postawa skazanego ma bardzo wielkie znaczenie wtedy,jednak wiele czynników może na nią źle wpłynąć,choćby strach i poddenerwowanie co może zostać jakoś dziwnie odebrane...

Strach i poddenerwowanie to czynniki, które osoba na wolności powinna w pełni kontrolować. Jeśli skazany uważa że" jest gotowy na wolność" również powinien mieć to pod kontrolą. Społeczeństwo boi się ludzi, którzy nie potrafią panować np. nad gniewem., kiedy wyniknie sytuacja dla niego niekorzystna. Sąd musi to uwzględnić przy orzekaniu o warunkowe zwolnienie. Ile było przypadków, kiedy skazani emanowali gniewem podczas ogłaszania decyzji odmownej? Zapewne bardzo wiele. Takie zachowanie tylko utwierdza Sąd w przekonaniu, że podjął słuszną decyzję.

Ostatnia edycja:
Mi chodziło o strach i poddenerwowanie sytuacją,ale nie żaden gniew,raczej emocje zamknięte w sobie.Tak jak strach przed egzaminem,przed jakimś ważnym zadaniem,każdy się z tym spotyka na pewno. I w takich sytuacjach człowiek czasem nie potrafi być sobą,słowa często nie potrafi wydusić.Ale dobrze,już rozumiem wszystko :) No a fakt wyobrażam sobie,że nie każda taka odmowna decyzja jest przyjmowana ze spokojem,czego nie jestem w stanie zrozumieć,bo skazany sam sobie tym szkodzi.Opanowanie bardzo ważne,ehh żeby tak każdy tylko potrafił...

Witam.mam pytanie moj mąz ma połowe kary 12 maja tego roku,zakład karny sam wystapił o wokande papiery do sądu wysłal...na taka sprawe sie długo czeka?/ zeby wyszedł...prosze o pomoc

niezna2431 napisał:
Witam.mam pytanie moj mąz ma połowe kary 12 maja tego roku,zakład karny sam wystapił o wokande papiery do sądu wysłal...na taka sprawe sie długo czeka?/ zeby wyszedł...prosze o pomoc

ile Twój mąż będzie czekał tego nikt Ci nie powie bo to zależy ile dany sąd ma spraw.

niezna2431 napisał:

Do 40 czy 45 dni roboczych od wpłynięcia dokumentów do sądu

forg napisał:
Wyobraź sobie, że są na przykład tacy, którzy funkcjonują właśnie tak jak Ty i ... "zapominają" płacić z zarobionych pieniędzy alimentów. Lub do głowy im nie przyjdzie, że należałoby jednak naprawić szkodę. I mają czelność twierdzić, że już się zresocjalizowali i nie muszą dalej odbywać kary.

Człowieku nic nie sugeruje i nie obrażaj mnie bo po pierwsze nie wiesz za co siedziałem, po drugie na pewno nie za alimenty i inne takie sprawy i napewnonie to co napisałeś, a po trzecie żebyś był świadomy akurat pieniądze z wynagrodzenia za pracę przesyłałem żonie i dziecku.

Więc jak nie jesteś czegoś pewny to nie pisz !

turboni napisał:
Więc jak nie jesteś czegoś pewny to nie pisz !

Cóż ... może przeczytaj raz jeszcze co napisałem oraz komentarze innych użytkowników i zrozumiesz o co mi chodziło.
A gdybyś nie zrozumiał: są skazani, którzy TAK JAK TY funkcjonują poprawnie podczas odbywania kary pozbawienia wolności. Teraz się zatrzymaj, weź oddech. I dalej. I Ci skazani "zapominają" płacić swe zobowiązania, zarobioną kasę "przepalają". I sąd nie zwalnia ich wcześniej z więzienia.
Zrozumiałeś teraz, że nie tylko Cię nie obrażam a wręcz podkreślam Twe prawidłowe funkcjonowanie podczas odbywania kary?

to wkońcu ile się czeka na tą sprawe o warunkowe zwolnienie po polowie kary...wniosek wpłynął do sądu w słupsku 6maja tego roku...

niezna2431 napisał:
to wkońcu ile się czeka na tą sprawe o warunkowe zwolnienie po polowie kary...wniosek wpłynął do sądu w słupsku 6maja tego roku...

Tyle ile jest to Sądowi niezbędne do zarejestrowania sprawy i zapoznania się z nią...

To z miesiac potrwa...jak zrobią sprawe..a dowiem sie 20maja bo kazali dryndac :-)

witajcie!
po jakim czasie skazany z art. 59 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii może ubiegać się o wpz jeżeli wcześniej nie był karany?
po 1/2 czy 3/4?

czy część arykułu dot. uczynienia sobie z czynu źródła zarobku ma na to wpływ?
z góry dziękuję za pomoc!

alicja_p napisał:
czy część arykułu dot. uczynienia sobie z czynu źródła zarobku ma na to wpływ?

Jeśli wobec skazanego zastosowano art 65 kk, to uprawnienia do warunkowego zwolnienia nabywa po 3/4 kary.

czyli art. 59 uopn zakłada automatycznie zastosowanie art 65 kk?
ponieważ w art 59 wpisane jest "stałe źródło dochodu"...
jak dla mnie to jakies nieporozumienie

alicja_p napisał:
czyli art. 59 uopn zakłada automatycznie zastosowanie art 65 kk?

Nie.

alicja_p napisał:
ponieważ w art 59 wpisane jest "stałe źródło dochodu"...

Nie jest tak "wpisane". Przeczytaj jeszcze raz, dokładnie, treść art. 59 uopn.

"Kto, w celu osiagniecia korzysci majatkowej lub osobistej"
faktycznie, przepraszam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót