K
Karolinka152
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 31
witam mój facet ma wokande we wtorek i moje pytanie jest takie : jak dostanie wokande to wychodzi w ten sam dzien czy na nastepny dzien?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Karolinka152 napisał:witam mój facet ma wokande we wtorek i moje pytanie jest takie : jak dostanie wokande to wychodzi w ten sam dzien czy na nastepny dzien?
Furia napisał:Przeczytaj temat to się dowiesz...
Lepiej było by poradzić aby odniosła się do odpowiednich przepisów. Na forum nie zawsze jest napisana prawda.Furia napisał:Przeczytaj temat to się dowiesz...
Wyrwana napisał:Otóż chłopak siedział w areszcie. Po roku doszło do tzw. ugody na 19 m-cy, areszt w czas kary wliczono.
Facet z wolności starał się o należne mu WPZ, ale oczywiście w tym czasie wisiało już nad nim zaproszenie do odbycia reszty kary.
Wyrwana napisał:1). Czy to, że sędzia nie wydał decyzji odmownej może świadczyć o tym, że reszta dokumentacji przemawiała na korzyść skazanego i brakowało im "do szczęścia" tylko tego zaplątanego gdzieś na biurku wywiadu? Czy może po prostu bez tego wywiadu sędzia nie był zobligowany do wyrokowania?
Wyrwana napisał:3). Czy jakąś dodatkową dokumentację, zaświadczenia z zewnątrz, muszą dozbierać teraz?
Rozumiem, że wewnętrznie sąd wystąpi jeszcze o opinię wychowawcy, ale czy ta z A.Ś. się będzie liczyła, czy tylko ta z Z.K w którym jest kilka dni?
Wyrwana napisał:A 2 godziny później policja doprowadziła faceta do ZK celem odbycia reszty kary. Pech straszliwy.
Wyrwana napisał:2). Jak, kiedy i kto teraz występuje o wokandę? Bo przecież na wolnościową już się człowiek nie stawi...
Wyrwana napisał:1.
"Należne" czyli przysługujące w terminie.
Wyrwana napisał:3. Sąd Apelacyjny wielokrotnie "obśmiewał" argument przeciw WPZ, jakim jest unikanie odbycia kary. I słusznie.
Wyrwana napisał:Doświadczenie bowiem wskazuje, że za "pudłem" mocno tęsknią tylko nienaprawialni, którzy już nie mają innego miejsca na ziemi. Człowiek, który ma dobrą rodzinę, małe dzieci, uczciwą pracę, własny dom, żonę w ciąży czy remont w trakcie, raczej się łatwo tego nie wyrzeknie.
Wyrwana napisał:1."Należne" czyli przysługujące w terminie. Zdaje się, że odpowiednia ustawa o tym brzdąka. Jeśli nie byłoby należne, to pies z kulawą nogą by mu wniosku nie przyjął.
Sąd Apelacyjny wielokrotnie "obśmiewał" argument przeciw WPZ,
Wyrwana napisał:2.Przeoczyć się nie da, ponieważ w W-wie S.P. "wolnościowy" to inne miejsce i skład... I istnieje, działa, byłam raz nawet i na wokandzie mieli komplet, więc chyba czegoś nie rozumiem...
Wyrwana napisał:Sędzia rozmawiał z facetem dwakroć i pouczał go o konieczności umówienia się w miejscu zamieszkania z kuratorem, a także ustalał adres korespondencyjny... Raczej zatem nie przegapił, że obywatel stawia się z wolności...
Wyrwana napisał:Gdyby zaistniały wątpliwości, zapewne wypłynęłyby w uzasadnieniu. Albo chociaż sędzia by coś mruknął do adwokata, nieprawdaż? Brak decyzji i odroczenia były jednak jasno uzasadnione jedynie brakiem wywiadu.
Wyrwana napisał:Mniemam, że podleganie pod sąd penitencjarny "należało się" facetowi za wcześniejsze przebywanie w A. Ś. Skoro wcześniej siedział, to karę jednak w mojej banalnej interpretacji odbywać zaczął (rok, w karę wliczony).Ba, właściwie jest to paradoks zaliczania czasu aresztu na poczet kary - zaczął odbywać karę przed zapadnięciem wyroku![]()
Wyrwana napisał:"Będzie się liczyła ta opinia, którą dostanie sąd" - czy to znaczy, że panuje w tym względzie freestyle? Np. wychowawca się wypina/zalewa kawą/idzie na urlop/ i kseruje tylko opinię z poprzedniego zakładu, a sąd tak luźno to przyjmuje? Nie ma w tym względzie zaleceń? Że np. opinia z jednostki w której był najdłużej, albo w której był ostatnio?
Wyrwana napisał:"Czy to jest opinia zbiorcza, czyli od początku kary w każdym nowym miejscu tylko dopinają kartki do teczki delikwenta?
Wyrwana napisał:Skoro twierdzisz, że nie miał prawa do WPZ, a wolnościowe stawanie na wokandę to halucynacja, to co teraz?
Kto ma wnioskować o WPZ do właściwego teraz S.P.? Obrońca? Z.K.? Poprzedni sąd? Bo poprzedni już teraz nie będzie tym właściwym przecież.