Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tak owszem,ale jezeli zaklad karny ma dobra opinie o skazanym to sąd musi wziasc pod uwage ....

niezna2431: ja wiem, że chciałabyś tutaj przeczytać: "możesz być pewna, że wyjdzie". Ale tak nikt nie powinien Ci napisać. Bo dobra opinia zakładu karnego to nie wszystko. Sąd ją bierze pod uwagę ale nie jest nią do niczego zobligowany.
To, ze dyrektor jednostki wystąpił z wnioskiem świadczy dobrze o procesie resocjalizacji skazanego ale nie oznacza, że na 100% skazany wcześniej opuści mury.

Witam,
nie wiem czy w dobrym miejscu pisze, w sumie jest to moja pierwszy post na forum. Potrzebuje pomocy/ informacji. Sprawa wyglada tak, że osoba ze mna spokrewniona odbyła kare 6 miesiecy (warynkwe zwolnienie) pozbawienia wolności za jazde pod wplywem alkoholu (do tego dochodzi kilka niebieskich kart za interwencje policji). Oczywiscie z wiezenia otrzymał zaswiadczenie ze jest zwolniony za poprawne zachowanie, resocjalizacja przebiegła pomyślnie (taaaaa), w pierwszy dzien po powrocie przygoda z alkoholem zaczyna sie od nowa, a tym samym nasza psychiczna męczarnia. Pani kurator do której sie jeszcze nie zgłosił, a u ktorej byłam dzisiaj powiedziała mi tylko ze ona musi czekac na otrzymanie pisma z ZK. Stąd moje pytanie: jakie Ona ma w tej sprawie obowiązki, i czy przy powtarzajacej sie sytuacji z alkoholem jest jakas mozliwosc aby powrocil na dalsza resocjalizacje?

nałęcz napisał:
czy przy powtarzajacej sie sytuacji z alkoholem jest jakas mozliwosc aby powrocil na dalsza resocjalizacje?

Oczywiście, że powinien powrócić. Aczkolwiek na na dalszą resocjalizację tylko po prostu za kraty. Czysta formalność.
Niestety ale to normalne, że większość przestępców nie boi się więzienia i totalnie nie zmienia swojego życia - a to, co twierdzą za kratami to tylko puste frazesy. Obliczone na warunkowe przedterminowe zwolnienie.

to w takim razie, u kogo moge uzyskac pomoc do kogo mam sie zwracać o pomoc, aby tą droge jego powrotu skrócic (tzn. przy powtarzajacej sie takiej sytuacji gdzie aby jak najszybciej tam wrócił). przed tym jak policja złapała Go za jazde po alkoholu miał moze z 10 kart niebieskich, i gdyby nie to pokierował sie swoja głupota i wsiadł do auta mysle ze nasza udreka nigdy by sie nie skonczyła, nie wiem czy to Polskie prawo wszedzie tak wyglada czy tylko w moim miescie gdzie broni sie oprawce a nie osoby poszkodowane.

Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że napisać do sądu który warunkowo zwolnił go z odbywania reszty kary - z dokladnym opisem sytuacji (że rażąco narusza porządek prawny itd).

nałęcz napisał:
to w takim razie, u kogo moge uzyskac pomoc do kogo mam sie zwracać o pomoc,

Po pierwsze do kuratora - tak, wiem, ze się zgłosiłaś, ale skoro kurator nie ma jeszcze decyzji o objęciu dozorem to należy poczekać.
Po drugie do Policji - jeśli człowiek narusza obowiązujący porządek prawny. Oczywiście nie informuj Policji, że człowiek ten spożywa alkohol - prawnie to nie jest w Polsce powszechnie zabronione.

mój mial dziś wokande ale niestety nie udalo sie..
Powiedzieli ze 9 miesiecy to za dużo ma do końca..
Kiedy moze wysłać kolejny wniosek o wokande??
Równo za 3 miesiące?

może wysłać około miesiąca wcześniej ,czyli za 2 m-ce wtedy termin kolejnego wpz będzie trochę wcześniej....
zawsze może jeszcze napisać zażalenie , jeżeli jedyny powód to odległy koniec końca kary to czasami łatwo to podważyć...

komisja przedwokandowa ustala kiedy mozna pisac o warunkowe a nie podaje daty i to na komisji brat dowie sie czy zk mu wystąpi o warunek czy sam ma pisac

Witam Mam pytanie: jakie dokumenty Sąd zbiera gdy ktoś stara się sam o warunkowe zwolnienie z zakładu?
I drugie: jeśli ktoś złoży sam wniosek do sądu i w czasie oczekiwania na termin przeniosą go do innego zakładu, który podlega innemu sądowi, to co wtedy?Dzięki

Kodeks karny określa, kiedy skazany nabywa uprawnień do warunkowego zwolnienia a nie to, kiedy ma pisać wniosek.

to też mowy o "kiedy MA pisać wniosek" nie było,tylko "kiedy MOŻE pisać wniosek".
Zatem Moniaff taak jak napisała Ci Endo,komisja nie decyduje o tym kiedy wniosek może zostać napisany,by został uznany za zasadny.

Furia napisał:
to też mowy o "kiedy MA pisać wniosek" nie było,tylko "kiedy MOŻE pisać wniosek"..

Sugerujesz, że skazany nie może napisać wniosku o warunkowe zwolnienie dzień po stawieniu się do ZK? A kto mu zabroni? Kodeks karny? W którym artykule? A może wychowawca powie, że nie przyjmie korespondencji i tupnie nogą?

Ostatnia edycja:
Tu się zgadzam - to, że uprawnień nie nabył, nie oznacza, że pisać nie może. Ba! Może pisać nawet 5 razy dziennie...

Furia;1089212 kiedy wniosek może zostać napisany napisał:
A wam obu to umknęło? oczywiście,że może sobie pisać kiedy chce i ile chce...ale chodzi o to kiedy jego wniosek zostanie rozpatrzony...

Furia napisał:
A wam obu to umknęło? oczywiście,że może sobie pisać kiedy chce i ile chce...ale chodzi o to kiedy jego wniosek zostanie rozpatrzony...

Jego wniosek - jeśli został opłacony lub koszty zostały umorzone - zostanie rozpatrzony... w każdym czasie, nawet wtedy, kiedy nie będzie miał uprawnień formalnych. Wtedy Sąd wyda decyzję o umorzeniu postępowania.

Zdarza się, że skazani celowo piszą wnioski przed czasem jedynie po to, aby przekonać się, jakie jest zdanie Sądu na temat ich postępów w dążeniu do warunkowego zwolnienia.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót