Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

Mam bardzo wazne pytanie i prosze o odpowiedz.
Moj narzeczony obecnie odbywa kare pozbawienia wolnosci 2 lat w Sieradzu. Na 26 czerwca przypada dzien od kiedy moze starac sie o swoja pierwsza wokande (podanie zostalo juz wyslane) Dostal grupe polotwarta,chociaz miesiac temu przenielsli go na inny pawilon-dla osob pracujacych-oczywiscie zaczal tez prace poza zakladem...zachowanie ma wzorowe-zero kwitow,kontakt utrzymujemy z nim nieustannie.Uczestniczy w programie resocjalizacyjnym-jednym slowem,robi wszystko ,aby wyjsc jak najwczesniej. Po rozmowie z wychowawca dowiedzial sie,ze zaklad nie wystapi mu o wokande za pierwszym razem,ale zycza mu szczescia(nie liczymy ,ze wyjdzie) natomiast jezeli do nastepnej wokandy dalej bedzie wszystko w porzadku to wtedy zaklad mu napewno wystapi. Chcialabym sie dowiedziec czy pomoze jezli napisze 'poparcie' do jego wniosku o wokande-wiekszosc kolegow mu doradza,jednak prosil abym dowiedziala sie na forum-czy jest ktos ,kto moze pisal takie poparcie? czy pomoglo? Z gory dziekuje serdecznie za wszelkie odpowiedzi :););)

Warunkowe przedterminowe zwolnienia na zasadach szczególnych[1][edytuj]Skazanego można warunkowo zwolnić w każdym czasie bez ograniczeń wynikających z ww. przesłanek formalnych, jeżeli skazany:

korzystał co najmniej przez jeden rok z przerwy w wykonaniu kary pozbawienia wolności,
odbył co najmniej 6 miesięcy kary,
kara lub suma kar do odbycia nie przekracza 3 lat pozbawienia wolności.

moje pytnie brzmi jakie to jest warunkowe przedterminowe zwolnienie na zasadach szczegolnych

do mlcib
moim zdaniem nie ma sensu pisać poparcia, poparcie ma jakis sens jeśli jest napisane przez wychowawcę, dyrektora, psychologa ale i tak nie daje 100% pewności, natomiast jeśli powiedzieli że wystąpią za trzy miesiące, to masz się z czego cieszyć, ponieważ na 99% wyjdzie, jak nie od razu to po apelacji, którą też napisze administracja więzienia... tylko narzeczony musi przez ten okres uważać, żeby nie złapać jakiejs kary... pozdr.:cool:

kepasa napisał:
do mlcib
moim zdaniem nie ma sensu pisać poparcia, poparcie ma jakis sens jeśli jest napisane przez wychowawcę, dyrektora, psychologa ale i tak nie daje 100% pewności, natomiast jeśli powiedzieli że wystąpią za trzy miesiące, to masz się z czego cieszyć, ponieważ na 99% wyjdzie, jak nie od razu to po apelacji, którą też napisze administracja więzienia... tylko narzeczony musi przez ten okres uważać, żeby nie złapać jakiejs kary... pozdr.:cool:

Skąd wysnuwasz takie wnioski, że skoro psycholog więzienny napisze "pozytywną opinię o skazanym" - to ten skazany wpz uzyska na 99% ?

Do Kepasa:

Mysle jednak,ze poparcie ma sens-bo duza role odgrywa kontakt rodziny z Sadem,wychowawca skazanego itp-wiec fakt-poparcie psychologa i wychowawcy tez bedzie swoja droga (musi byc) .
Tez nam tak powiedzieli w wiezieniu,ze na 99% wyjdzie jak nie bedzie kwitow,a o to sie nie boimy... :)
Dziekuje Kepasa

Ostatnia edycja:
mlcib napisał:
Dziekuje za odpowiedzi-Miszka z tych zasad,ktore podalas-dwie dotycza mojego J :

Przecież to co ona napisała nie tyczy się Twojego faceta o dziwnym imieniu "J". Tam jest mowa o kimś, kto miał przerwę w karze. Ty nie wspominasz o przerwie.

A wiec nie zrozumialam odpowiedzi miszki-myslalam,ze to do mnie.... a 'J' to NIE dziwne imie,ale pierwsza litera imienia ( czasem trzeba ruszyc glowa)

ludru napisał:
Skąd wysnuwasz takie wnioski, że skoro psycholog więzienny napisze "pozytywną opinię o skazanym" - to ten skazany wpz uzyska na 99% ?

tak jest w praktyce, jeśli zakład robi wystapienie to wtedy jest 99% szans na wpz, poparcie daje połowę szans... tak to napisałem... :)

kepasa napisał:
tak jest w praktyce, jeśli zakład robi wystapienie to wtedy jest 99% szans na wpz, poparcie daje połowę szans... tak to napisałem... :)
Zdecyduj się. Poparcie daje 99% szans na wpz czy połowa szansy ?

:(Witam. Jestem na tym forum nowa więc proszę o wyrozumiałość.
Mam pytanie otóż mój mąż odsiaduje kare 9 m-cy za jazdę na rowerze pod wpływem alkoholu. Zachowuje się dobrze, skończył kurs, ma wnioski nagrodowe, zamknięty został 15 lutego końcem czerwca mija polowa kary. Kiedy starał się o przepustkę wychowawca mu mówił poco ci przepustka skoro chcemy cię wypuścić. mąż liczył że końcem czerwca wyjdzie ,ale 2 dni temu dowiedział się że odwiesili mu następny wyrok za ten sam artykuł następne 9 m-cy. Mam pytanie w tej sytuacji kiedy może liczyć na warunkowe lub przepustkę.Nadmieniam że ja pozostałam z niepełnoletnim synem sama jestem chora do pracy nie mogę iść gdyż musiała bym najpierw poddać się operacji co w tej chwili jest niemożliwe ze względu że nie miał by się kto zaopiekować dzieckiem co można zrobić aby mąż wyszedł wcześniej. Proszę o odpowiedz. :(

vieviora napisał:
Mam pytanie w tej sytuacji kiedy może liczyć na warunkowe lub przepustkę.

Zarówno do warunkowego zwolnienia, jak i "przepustek" nabywa się uprawnień formalnych. Jeśli chodzi o warunkowe zwolnienie, to uprawnienia reguluje art. 78 kodeksu karnego (kk).

Przyjmując, że Twój mąż nabywa uprawnień po połowie kary (art. 781 kk), to przy karze 18 miesięcy pozbawienia wolności (2x 9 mcy), uprawnienia nabędzie po odbyciu 9 miesięcy kary. Dokładny termin uprawnień do warunkowego zwolnienia może dowiedzieć się w dziale ewidencji jednostki penitencjarnej.

Uprawnienia formalne do "przepustek" zaś nabędzie, zgodnie art. 139 § 1 kodeksu karnego wykonawczego (kkw)., czyli po odbyciu przez niego co najmniej połowy tej części kary, po której mógłby być warunkowo przedterminowo zwolniony - czyli w tym wypadku po ok 4,5 miesiąca od zaczęcia odbywania kary. Dokładny termin również powinna wyliczyć ewidencja jednostki penitencjarnej.

http://forumprawne.org/wieziennictwo/619-przepustka.html

vieviora napisał:
Nadmieniam że ja pozostałam z niepełnoletnim synem sama jestem chora do pracy nie mogę iść gdyż musiała bym najpierw poddać się operacji co w tej chwili jest niemożliwe ze względu że nie miał by się kto zaopiekować dzieckiem co można zrobić aby mąż wyszedł wcześniej. Proszę o odpowiedz. :(

Trudna sytuacja materialna i zdrowotna rodziny skazanego nie ma znaczenia przy rozpatrywaniu przez Sąd wniosku o warunkowe przedterminowe zwolnienie (wpz). Sąd penitencjarny, rozpatrując wniosek o wpz, bierze pod uwagę tylko i wyłącznie przesłanki materialne, określone w art. 77 kk. Jakie dokładnie są to przesłanki oraz jak powinno się je interpretować, znajdziesz w tym temacie - musisz tylko cofnąć się parę lub paręnaście stron wstecz.

Trudna sytuacja rodzinna i zdrowotna ma natomiast znaczenia przy rozpatrywaniu wniosku o przerwę w karze pozbawienia wolności.

http://forumprawne.org/wieziennictwo/452-wniosek-o-udzielenie-przerwy-w-odbywaniu-kary.html

Witam. Po jakim czasie mozna ubiegac sie o druga wokande jezeli po pierwszej du... blada?

Ubiegać się można zawsze. A powtórny wniosek zostanie rozpatrzony po upłynięciu od odmowy terminu określonego w kodeksie karnym wykonawczym.

To ze ubiegać pisemnie to wiem. Ale chodzi mi o to po jakim czasie skazany moze stanąć na drugą wokande. Ma wyrok 2 lata pierwsza juz odbyl po polowie i nici z tego. Minął już miesiąc wiec kiedy teraz stanie i od czego to zalezy?

Albo przeczytaj sobie ten temat albo kodeks karny wykonawczy. Proponuję przeczytać przepis. Art. 161.

A wiesz może z której wokandy najczęściej się wychodzi?

Agovirin napisał:
A wiesz może z której wokandy najczęściej się wychodzi?

Srodkowej albo przedostatniej. Czytałes w ogóle ten temat? Czemu na której z kolei wokandzie miało by być lepiej albo gorzej? Od czego miałoby to zależeć?

No własnie nie wiem od czego ale sporo osób uważa że wychodzi sie przeważnie z drugiej bo na pierwszej są marne szanse. Co do tematu to przejrzane sa przeze mnie wszystkie te strony i niestety brak odpowiedzi na moje pytanie. Wiec moze ty mi powiesz drogi uzytkowniku z ktorej sie najczesciej wychodzi, jezeli wogle wiesz cos na ten temat. Ludzie zadaja pytania po to by sie czegos dowiedziec a nie otrzymywac jakies przemadrzale i nie potrzebne teksty, ktore zasmiecaja tylko forum.

Agovirin napisał:
a nie otrzymywac jakies przemadrzale i nie potrzebne teksty, ktore zasmiecaja tylko forum.

Jak na razie to Twoje pytanie zaśmieca ten temat. Nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie?? Wielokrotnie był tutaj "wałkowany" problem od czego zależy możliwość uzyskania warunkowego przedterminowego zwolnienia.
W obowiązujących przepisach nie znalazłem zapisu, że skazany musi stanąć przed sądem "x" razy, by zasłużyć na dobrodziejstwo wpz. Również praktyka wskazuje, że łaskawość ta zależy od postawy skazanego a nie od lokalizacji sądu/zakładu karnego/płci sędziego/koloru bielizny protokolanta (itp)-i można być warunkowo zwolnionym już po pierwszym wystąpieniu.

Tak, to bardzo dziwne że nie zależy to od tego ile razy ma sie stawić a od jego postawy. Brat miesiac temu mial wokande opinia środowiskowa od kuratora i policji perfekt w bylej pracy przed wyrokiem równiez. Pracodawca wydal nawet pismo że spowrotem go przyjmnie bez najmniejszego problemu bo był wzorowym pracownikiem. Startuje w konkursach i pracuje poza ZK dzieki czemu ma kwity nagrodowe, zadnego karnego. Co mówi o tym że zachowuje sie nienagannie. Ma niski wyrok bo 2 lata, sam stawił sie dobrowolnie do zk i jakos nie dostał warunkowego. Miałem możliwość rozmowy z adwokatką znajomego przez chwile i powiedziała że z doświadczenia wie że raczej z pierwszej nie wychodzi sie a z drugiej. Po to by skazanemu łatwo nie poszło i dać mu do zrozumienia co zrobil i by wiecej tego nie popelnil. Wiec pisz mi kolego ze jest odpowiedz na moje pytanie bo to co przytoczyłeś o tym ze skazany moze stawać X razy i nic mu to nie da to głupota. I nadal szukam odpowiedzi po której wokandzie najczesciej sie wychodzi?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót