Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ptasior napisał:
Ja się nie spotkałem żeby wniosek złożony przez Dyrektora został rozpatrzony negatywnie.

578 wniosków złożonych przez dyrektorów i rozpatrzonych negatywnie w 2010 roku. NO ale skoro Ty się nie spotkałeś to pewnie jakieś kłamstwo :-)

Ptasior napisał:
W nowym artykule k.k.w. nie ma o tym mowy. Pisze tylko w art.161A przecieżi tu nie ma zastosowania § 3 i § 4?

W starym było dokładnie tak samo - specjalisto od prawa karnego wykonawczego :-) I ręce opadają - kilka postów wcześniej było o to samo pytanie i odesłanie do odpowiedzi.

Nie jest to żadne kłamstwo, bo ja się nie spotkałem a nikt odbywając karę nie patrzy na statystyki tylko na fakty. I nie bądź Pan Panie forg opryskliwy. No to powiedz mi Pan Panie kolego dlaczego zmiany które weszły 01.01.2012 są stosowane dla osób prawomocnie skazanych przed ta datą? Paremia lex retro non agit. A jakie ma zastosowanie
Art. 4. § 1 k.k. Jeżeli w czasie orzekania obowiązuje ustawa inna niż w czasie popełnienia przestępstwa, stosuje się ustawę nową, jednakże należy stosować ustawę obowiązującą poprzednio, jeżeli jest względniejsza dla sprawcy.

Ptasior napisał:
No to powiedz mi Pan Panie kolego dlaczego zmiany które weszły 01.01.2012 są stosowane dla osób prawomocnie skazanych przed ta datą? Paremia lex retro non agit. A jakie ma zastosowanie

A które to przepisy kodeksu karnego (wszak cytujesz przepis odnoszący się do ustawy karnej polskiej - i jedynie tej), które weszły w życie z początkiem roku nie są stosowane w myśl zakazu retroakcji?

Ostatnia edycja:
Skazani którzy nabyli uprawnień do starania się o wpz przed zmianą kodeksu karnego wykonawczego stawali na wokandy co 3 miesiące (nawet jak mieli wyroki powyżej 3 lat pozbawienia wolności) a teraz stają co pół roku. Ustawa obowiązuje od 01.01.2012 a obejmuje skazanych którzy ubiegali się o wpz w latach poprzednich. Czemu?

Ptasior napisał:
Nie jest to żadne kłamstwo, bo ja się nie spotkałem a nikt odbywając karę nie patrzy na statystyki tylko na fakty.

Udajesz że nie rozumiesz czy nie rozumiesz? Przecież ta statystyka oddaje fakty. 578 konkretnych wniosków, które zostały odrzucone. Za tymi liczbami kryją się konkretni ludzie. Czyli fakty.

Ptasior napisał:
Skazani którzy nabyli uprawnień do starania się o wpz przed zmianą kodeksu karnego wykonawczego stawali na wokandy co 3 miesiące (nawet jak mieli wyroki powyżej 3 lat pozbawienia wolności) a teraz stają co pół roku. Ustawa obowiązuje od 01.01.2012 a obejmuje skazanych którzy ubiegali się o wpz w latach poprzednich. Czemu?

Zerknij, jaki kodeks reguluje kwestie terminów pomiędzy składaniem wniosków o warunkowe zwolnienie... a następnie zerknij, przepis jakiego kodeksu zacytowałeś oraz przynajmniej spróbuj zrozumieć jego sens i logikę... w szczególności pomocne może okazać się zdanie "jeżeli jest względniejsza dla sprawcy". Jak myślisz "sprawcy" czego? I jak to niby przenieść na grunt prawa karnego wykonawczego a dokładniej przepisów dot. terminów do wniesienia wniosków o warunkowe zwolnienie?

Powinieneś przyjąć do wiadomości, iż zakaz retroakcji nie jest "tworem" który podkłada się do każdego przepisu prawnego. Jeśli oczekujesz dokładnego wytłumaczenia (odnośnie przepisów ustawy karnej - kk), powinieneś zerknąć w lekturę dot. prawa karnego intertemporalnego.

Ostatnia edycja:
Udajesz że nie rozumiesz czy nie rozumiesz? Przecież ta statystyka oddaje fakty. 578 konkretnych wniosków, które zostały odrzucone. Za tymi liczbami kryją się konkretni ludzie. Czyli fakty.
Rozumiem i napisałem, że jest to praktycznie pewne. Kiedys już były podawane te statystki i jak to było z wnioskami złozonymi przez skazanych lub ich obrońców. Róznica była duża. Pamiętam, że kiedyś przepis regulował wpz dla skazanych którzy mieli wyroki powyżej 2 lat p.w. w ten sposób, ze mogli stawać na wokandy co 6 miesięcy. Potem wszyscy mogli stawać co 3 miesiące a teraz skazani z wyrokami powyżej 3 lat mogą stawać na wokandy co 6 miesięcy. Zmieniło się na gorsze czy na lepsze? W starych przepisach (sprzed 1997 roku) młodociani mogli ubiegać się o wpz po odbyciu 1/3 kary a teraz po połowie. I to się zmieniło na niekorzyść. Coś kosztem czegoś.

Ale post wyżej jest napisane,zresztą w ustawie jest,że "jeżeli względniejsze dla sprawcy" są przepisy które obowiązywały kiedy został wydany mu wyrok może on skorzystać ze "starych" przepisów dotyczących warunkowego zwolnienia. Czyli może korzystać z szansy co 3 miesiące nie zależenie od tego ile wynosi suma kar.

Ptasior napisał:
Nie jest to żadne kłamstwo, bo ja się nie spotkałem a nikt odbywając karę nie patrzy na statystyki tylko na fakty. I nie bądź Pan Panie forg opryskliwy. No to powiedz mi Pan Panie kolego dlaczego zmiany które weszły 01.01.2012 są stosowane dla osób prawomocnie skazanych przed ta datą? Paremia lex retro non agit. A jakie ma zastosowanie

Mój P.miał właśnie wokandę z wystąpienia dyrektora i nie wyszedł,nie ma reguły :cool:

A czym sąd uzasadnił swoją decyzję?

Między innymi zbyt odległy koniec kary,brak przepustek(a właściwe brak w papierach bo w praktyce skazany już z przepustek korzysta).

agulec15 napisał:
Między innymi zbyt odległy koniec kary,brak przepustek(a właściwe brak w papierach bo w praktyce skazany już z przepustek korzysta).
No a jaki ten koniec kary jest odległy i z jakiego wyroku.

To nie ma znaczenia,do końca zostało ponad rok a zbyt odległy koniec kary nie może być powodem do nie udzielenia wpz.

agulec15 napisał:
To nie ma znaczenia,do końca zostało ponad rok a zbyt odległy koniec kary nie może być powodem do nie udzielenia wpz.
No wszystko fajnie ale co napisał sąd w pisemnym uzasadnieniu swojego postanowienia.

o właśnie,bo sąd co innego mówi,a co innego pisze :) już się z tym spotkałam

konkretów pisać nie będę tu ,przepraszam

Ptasior napisał:
No wszystko fajnie ale co napisał sąd w pisemnym uzasadnieniu swojego postanowienia.

Zbyt odległy koniec kary,brak przepustek,brak p3.

mam pytanie w kwestii formalnej:
tam gdzie szukałam podstawy prawnej do wnioskowania o wpz trafiałam na standard: art. 77 kk i 78 kk....tak dla pewności, bo mi się wydaje, że recydywista nie może się powoływać na art.77 kk? tylko prosiłabym o odp. w stylu może lub nie może, bez oceny mądrości/głupoty* pytania jeśli to możliwe...

*) do wyboru

mysz821130 napisał:
mam pytanie w kwestii formalnej:
tam gdzie szukałam podstawy prawnej do wnioskowania o wpz trafiałam na standard: art. 77 kk i 78 kk....tak dla pewności, bo mi się wydaje, że recydywista nie może się powoływać na art.77 kk? tylko prosiłabym o odp. w stylu może lub nie może, bez oceny mądrości/głupoty* pytania jeśli to możliwe...

*) do wyboru
A dlaczego niby nie może? Skoro art 78 § 2 przewiduje mozliwość zwolnienia warunkowo recydywisty. Ocena jednak należy do Sądu o uprzednim zapoznaniu się z opinią ZK.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót